Hlavní navigace

Co nového na poli softwaru (14)

2. 6. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Po delší odmlce (způsobené hlavně jedním hardwarovým dobrodružstvím) je tady opět přehled toho nejzajímavějšího ze světa un*xového softwaru za poslední dny.
Úterý 31. 5.

Linux je poměrně nenáročný na hardware a toho se často využívá například na firewallech či routerech, kdy bývá na tento úkol nasazena starší 386ka nebo 486ka. Pokud však na podobném stroji budete chtít rozběhat proxy server, možná zjistíte, že třeba Squid je už pro takové železo poněkud náročný oříšek. A právě proto vznikl Tinyproxy, projekt HTTP proxy serveru lehké váhy.
Free software možná dobude i další oblast a to bezpečnostní video systémy. Program Nemesis nabízí kompletní softwarové řešení, určené k provozu v kombinaci s Video for Linux. Cena takového řešení je údajně okolo 1500 dolarů (samozřejmě i s potřebným hardwarem a video kamerou), což je zhruba desetkrát méně, než na kolik přijde obdobný komerční systém.

Neděle 30. 5.
Pakliže jste se neskamarádili s konfigurací sendmailu (což by nebyl žádný div :), můžete vyzkoušet perlový skript install-sendmail, který slibuje kompletní nakonfigurování tohoto MTA podle vašich přání a potřeb.
ReqNG je tzv. request tracking system, tedy software, který vám umožní zpracovat a reagovat na požadavky, přání a připomínky uživatelů nebo zákazníků. Princip je jednoduchý: uživatel pošle emailem svůj požadavek a vy na něj pak můžete reagovat pomocí jednoho z rozhraní (email, příkazová řádka, dvě Xová rozhraní nebo web browser).
Vyšel další milník projektu Mozilla M6.

Sobota 29. 5.
jEdit je vynikající programátorský editor z mnoha pěknými funkcemi. Jenže je bohužel napsaný kompletně v Javě, což jednak značí, že „žere“ díky běžící JVM nechutné množství paměti a jednak způsobuje, že na mojí K6 200MHz je program dost pomalý (zejména v překreslování).
Jednou z uživatelsky zajímavých záležitostí jsou diskuzní fóra a chaty (nemyslím teď víkendový příbytek :). Webovské diskuzní fórum eThreads je snadno konfigurovatelné přes WWW a jeho výhodou je i to, že používá jako back-end teoreticky libovolný SQL server přes DBI rozhraní.
gPhoto je aplikace pro práci s digitálními fotoaparáty, kterých podporuje až překvapivě velké množství. Je doplněn několika zajímavými nástroji, jako je například utilitka HTML Engine gallery pro generování webovských fotogalerií.
Grafických nástrojů pro konfiguraci firewallů jsme tady už měli pěknou hromádku. Dalším v pořadí je Kfirewall. Zatím existuje jenom v RPM.

Pátek 28. 5.
Program AutoRPM je nadstavba nad RPM, která vám může usnadnit práci. Co ho ale činí zajímavým je možnost udržovat konzistentní stav instalovaných balíků v clusteru nebo lokální síti.
Pokud jste ještě nenašli ten správný přehrávač MIDI souborů, můžete zkusit x11amp-MIDI, což je plugin pro populární mp3 přehrávač.
rpl je nástroj pro hromadné nahrazování textu. Sice neumí například regulární výrazy, ale pro jednodušší věci postačí. Sympatická je funkce rekurzivního procházení adresářové struktury.

Čtvrtek 27. 5.
Kpackage je grafická nadstavba pro práci s balíky RPM, DEB a TGZ. Jak je zřejmé již z názvu, je tento program určen pro KDE.
Pokud byste náhodou potřebovali přistupovat na disk s BeOSovským filesystémem, zkuste tento ovladač. Zatím je podporován pouze read-only přístup.
Velice zajímavý je projekt Flightgear. Jde o letecký simulátor, který se snaží maximálně napodobit skutečný let, rozhodně bych ho nenazval hrou. Veškerá grafika je renderována pomocí OpenGL a vypadá opravdu nádherně, ovšem zapomeňte na to, že si ji užijete bez hardwarové podpory. Softwarová emulace OpenGL dokáže spočítat pouhopouhý jeden snímek za vteřinu.

Středa 26. 5.
PovFront je grafický front-end k známému raytraceru Povray. PovFront usnadňuje konfiguraci Povraye a dokonce je do budoucna plánován síťový rendering.
Správce sítě jistě uživí nějakou tu utilitku na sledování provozu. Docela sympaticky vypadá Netwatch. Sice neoplývá přílišnými funkcemi, ale zobrazí přehledně všechny aktivní počítače v lokální síti i ty „venkovní“, na něž existuje z vnitřní sítě spojení. U každého počítače pak vidíte, kolik paketů má na svědomí.
Už i pro tablety Wacom existují linuxové ovladače.

Úterý 25. 5.
Vlastníky bttv televizní karty jistě potěší teletextový/vi­deotextový dekodér ALEVT. Mezi jeho zajímavé vlastnosti patří například prohledávání stránek teletextu nebo synchronizace času podle videotextu.
S geniální myšlenkou přichází program Kingfig. Jde o to, že pomocí definovatelných šablon by měl umožnit editovat takřka libovolný konfigurační soubor v komfortním uživatelském rozhraní. Jde zatím o verzi 0.00001 (opravdu :), takže uvidíme, jak se to vyvine do budoucna.

Pondělí 24. 5.
Uživatelé tiskáren Lexmark 2070 Color JetPrinter zbystřete pozornost, driver je na světě. Pravda tiskne zatím jenom černobíle a v 300dpi, ale co byste chtěli od první verze?
NetLED je docela srandovní program, který signalizuje aktivitu na síti pomocí diod na klávesnici.
V případě, že vás nudí mít stále stejné pozadí v Xech, zkuste program ChBg, který vám bude pozadí měnit sám v určité periodě. Program pochází ze Slovenska.

Neděle 23. 5.
Další tiskárna, kterou lze od nynějška používat pod Linuxem jsou OKI 4w a OKI400w. Ovladače jsou k nalezení zde.
Nakonfigurovat Sambu není tak úplně jednoduchý úkol. Pokud zrovna není při ruce někdo zkušenější, třeba pomůže gnosamba. Zatím ještě neobsahuje všechny funkce, ale základ je již položen.

Sobota 22. 5.
Vyšla nová verze PHP 3.0.8. Jde hlavně o úpravy pro glibc 2.1.
Distribuce Slackware vypadala už delší dobu značně mrtvě, ale po jejím nedávném znovuoživení se její autoři pěkně rozjeli. Ani to netrvalo dlouho a už je tady verze 4.0.
Dalším pokusem o plnohodnotný RAD vývojový nástroj se jmenuje VDKBuilder. Jeho domovská stránka je celkem strohá, ale screenshot vůbec nevypadá zle. VDKBuilder je postaven na C++ wrapperu GTK.

Pátek 21. 5.
Dnešek je hlavně ve znamení nových verzí dobře známých aplikací. Vyšla nová verze textového editoru Ted, z jehož domovské stránky si již můžete stáhnout i český slovník pro kontrolu pravopisu.
Další aplikací, která se dočkala updatu je licq. Momentální vývojová verze je 0.70d.

Toť vše, doufám, že na další díl této série nebudete muset čekat tak dlouho, jako na tento…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku