Hlavní navigace

Co nového na poli softwaru (5)

19. 3. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Další díl (skoro) pravidelně vycházejícího přehledu softwaru za uplynulý týden je tady.
Čtvrtek 18. 3.

Mým favoritem pro tento den je Sketch. Jde o kreslící a ilustrační program podobný Corel Draw nebo Adobe Illustratoru. Jeho zvláštností je, že je téměř kompletně napsán ve skriptovacím jazyce Python. Uživatelské rozhraní je vytvořené v Tk, ale během příštího vývoje by mělo dojít ke změně na GTK. Namátkou některé vlastnosti: kreslení obdélníků, elips a beziérových křivek, vkládání obrázků (rastrových i vektorových), práce s textem, umístění textu na křivku, podpora pluginů, import formátů Xfig, Illustrator, Corel CMX a WMF, nekonečné undo atd.

Středa 17. 3.
Zatímco vývoj KDE a GNOME sleduje téměř každý, asi ne každý postřehl, že nejde zdaleka o jediné projekty tohoto typu. Schválně, kolik z vás už slyšelo o XFCE? Přestože se vyvíjí tak trochu mimo světla reflektorů, nevypadá vůbec špatně. Projekt sestává z window manageru, toolbaru a backdrop manageru. Výhodou je, že XFCE lze kompletně konfigurovat přes rozhraní bez nutnosti zásahu do konfiguračních souborů.

Úterý 16. 3.
Pokud programujete v TCL, může vám práci usnadnit TCL Developer Studio. Disponuje editorem s funkcemi jako třeba zvýraznění syntaxe, automatické odsazování (autoindent), práce s více soubory najednou, hledání, nahrazení, undo. V přehledné stromové struktuře vidíte všechny funkce, což usnadňuje navigaci hlavně v rozsáhlejších projektech. No a když mluvíme o projektech, TCL Developer Studio umí jednoduchý projekt management. Do budoucna se plánuje vizuální návrh prostředí, integrace s debuggerem, zdokonalený projekt management a rozhraní k CVS. Docela solidní, ne?
Každému z nás by se někdy hodilo nasimulovat si molekulární dynamiku. No, každému asi ne :), ale kdybyste to náhodou potřebovali, tak se mrkněte na Dream aNd Dreamer. Přesně k tomu je totiž tento program s GTK rozhraním určen.

Pondělí 15. 3.
Firma VMware Inc. uvedla první betaverze velice zajímavého produktu stejného jména. Program VMware vytvoří na vašem počítači několik dalších, virtuálních, na něž lze nainstalovat libovolný operační systém. Mezi těmito virtuálními platformami lze libovolně přepínat bez nutnosti restartu. Beta verze jsou volně ke stažení, doporučený hardware je PII 266 a 128 MB RAM. První ohlasy jsou: skvělý produkt, méně skvělá cena. Téměř tři sta dolarů za licenci opravdu není příliš příjemných, zvlášť, když si si uvědomíme, že VMware není emulátor a tak si musíte zakoupit i ty jednotlivé operační systémy, které chcete virtuálně provozovat. A to už se může celkem prodražit. Nechci naprázdno slibovat, ale pravděpodobně se brzy na Rootovi dočkáte recenze tohoto zajímavého produktu.

Neděle 14. 3.
Na boj s brouky se hodí Biolit. Ovšem pro brouky softwarové potřebujete poněkud jiný nástroj – debugger. Maximální pohodlí při ladění vašich programů vám nabízí DDD – Data Display Debugger. V jednotném grafickém prostředí můžete debugovat programy v C/C++, Javě, Pythonu a Perlu. Osobně se domnívám, že jde o bezkonkurenčně nejlepší front-end pro ladění programů. Práce je v něm intuitivní, disponuje některými sympatickými funkcemi a navíc pro něj mluví reference – DDD se používá například ve firmách a organizacích jako je Oracle, NASA, Silicon Graphics, Sun, Adobe a mnoha dalších. Pro jeho běh potřebujete buď Motif nebo LessTif. DDD je samozřejmě free.
Každý tvůrce webovských prezentací, intranetů a podobně asi ví, jak velkým problémem může být údržba takových projektů. Například najít nefunkční odkazy může být docela fuška. Pokud se s podobnými potížemi potýkáte, doporučuji vyzkoušet Linbot. Ten váš web projede, najde nefunkční odkazy, sestaví mapu sajtu, upozorní na potenciálně zastaralé stránky, rozbité linky, příliš velké dokumenty a mnoho dalších problémů. Linbot, který je napsán kompletně v Pythonu, si klade za cíl vytvořit free konkurenci komerčnímu Linkbotu a já myslím, že se mu to daří. Vyzkoušel jsem, doporučuji.

Sobota 13. 3.
PersonalWebspace se jmenuje soubor skriptů v Perlu a PHP3, které umožňují kompletní práci a údržbu webovského prostoru. Provádí všechny běžné akce, jako vytváření adresářů, upload souborů, mazání souborů i adresářů. Zatím se ještě jedná o beta verzi, ale vypadá to slibně.

Pátek 12. 3.
Hudebníci, zbystřete pozornost. Na trhu je k mání další tracker. Jmenuje se Voodoo Tracker a myslím, že za něj mohou mluvit některé vlastnosti: podpora XM a MOD formátů, editor samplů, editor nástrojů (volume envelope, panning envelope, vibrato…) atd. Voodoo Tracker používá GTK toolkit a může být integrován do GNOME. Na jeho domovské stránce naleznete i další odkazy na podobné nebo související projekty.

Tak, a to je pro tento týden vše. U softwaru pro Linux zase za týden nashledanou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku