Hlavní navigace

Co nového na poli softwaru (7)

2. 4. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Týden pryč, pojďme si tedy posvítit na software, který se během něj urodil.
Čtvrtek 1. 4.

O program Maverik jsme již jednou psali v krátkých zprávách. Jde o program pro práci s virtuální realitou, který vyvíjí Manchesterská univerzita. Není bez zajímavosti, že Maverik je momentálně testován tamnější policií, která zkouší možnosti využití virtuální reality pro rekonstrukce na základě fotografií a filmů z místa činu. Pro rendering se používá OpenGL, podporovaná je i knihovna Mesa. Program je volně šiřitelný podle pravidel GPL licence.

Středa 31. 3.
Uživatelům mobilních telefonů Nokia (3110, 3810, 6110, 8110, do budoucna snad i 5110) je určen program Gnokii. Jde o volně šiřitelnou aplikaci pro komfortní práci s uvedenými mobilními přístroji, který je určen pro operační systémy Linux a FreeBSD, nicméně provoz na jiných un*xech není vyloučen.
Pokud vlastníte tiskárnu Lexmark 5700, 7000 nebo 7200, podívejte se určitě sem. Najdete zde drivery pro uvedené tiskárny. Momentálně se tiskne černobíle v rozlišení 600×600 dpi, barevný tisk je v alpha verzi.

Úterý 30. 3.
Pokud jste si zatím nevybrali žádný kancelářský balík pro Linux, můžete zkusit Siag Office. Skládá se ze tří programů: tabulkového kalkulátoru Siag, word procesoru Pathetic Writer a prezentačního programu Egon. Podpora nativních formátu M$ Office sice chybí, ale výměna dokumentů by měla být alespoň částečně možná, například přes RTF u Pathetic Writeru nebo formát Lotus 123 u Siagu. Siag Office je volně šiřitelný pod GPL licencí.

Pondělí 29. 3.
GPG, tedy GNU Privacy Guard je kompletní volně šiřitelná náhrada za známé PGP. Vzniká v Evropě, takže se na něj nevztahuje restriktivní exportní politika USA. Nejsou v něm použity žádné patentované algoritmy (jako např. RSA nebo IDEA). Momentálně jsou podporované algoritmy ElGamal (podpisy i šifrování), DSA, 3DES, Blowfish, Twofish, CAST5, MD5, SHA-1, RIPE-MD-160 a TIGER. Podle autorů GPG téměř odpovídá RFC2440, tedy specifikaci OpenPGP.

Neděle 28. 3.
Vyšel kernel 2.2.5.
Pokud se vám nezdá používání PGP nebo GPG dostatečně komfortní, zkuste kPGPShell, cože je grafický front-end k těmto kryptovacím nástrojům.
Z Ruska přichází další program pro stahování souborů z Internetu. Jmenuje se (zatím) Downloader for XWindow system a jedná se o aplikaci podobnou linuxovému kgetu nebo windowsovskému GetRightu či Go!zille.
Příznivci herní zábavy uvítají, že linuxový port kdysi populární hry Heretic už podporuje hudbu, zvuky a hru po síti až pro čtyři hráče.

Sobota 27. 3.
Poslední verze jádra stabilní řady, tedy 2.0.37, je již prakticky za dveřmi. Aktuální prerelease 2.0.37pre9 se totiž pravděpodobně stane finální verzí, pokud se neobjeví nějaké nečekané chyby.
Slzu v oko mi vehnala informace o programu XTC. Jde totiž o klon dosovského file manageru XTree Gold, se kterým jsem se před léty něco navyváděl! Navíc, jak jsem zjistil na domovské stránce XTC, existují i další klony XTree Goldu. Budu se jim muset podívat na zoubek :)

Pátek 26. 3.
Grip je front-end k nástrojům pro grabování audio stop z CD a MP3 encoderům s podporou protokolu CDDB pro získávání informací o disku a jednotlivých stopách.
Netscape vydal Communicator i pro tzv. nepodporované platformy, mezi něž patří i glibc Linux.

Čtvrtek 25. 3.
Nejen programátorům se může hodit hexadecimální editor. Ten s prozaickým jménem Hexedit je určen pro konzoli. Užitečné je, že editovaným souborem může být i zařízení.
Kdbg je grafické rozhraní k debuggeru gdb. Je určen (jak už název napovídá) pro KDE a sympatické je, že je počeštěný.

Tak, a to je pro tento týden naprosto a zcela vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku