Hlavní navigace

Co používat po přechodu? (kancelář)

16. 8. 1999
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Po kratší prodlevě se opět vracíme ke hledání alternativ k windowsovským programům. Dnes jsou na řadě kancelářské aplikace.

Pod pojmem kancelářský software se asi každému vybaví především M$ Office. Je to samozřejmě dáno hlavně rozsáhlou marketingovou kampani, kterou nás Micro$oft masíroval tak dlouho a tak vehementně, ze jsme nakonec uvěřili, ze nic lepšího není. A důsledky? Primárním požadavkem na kancelářský balík se stal kompatibilita s formáty M$ a nikoliv kvalita produktu.
Již několikrát jsem na Rootovi zdůrazňoval potřebu jednotného datového formátu pro office aplikace, který by nebyl produktem komerčního subjektu, ale zatím nic nenasvědčuje tomu, ze by se podobny projekt chystal. Pravda, Micro$oft začal v Office 2000 používat formát HTML/XML, ale bohužel podle ohlasu, které mam, jde o formáty tak modifikované, ze se o přenositelnosti opět nedá hovořit (berte prosím tuto informaci s jistou rezervou, sám jsem soubory z O2000 neviděl).

Tak jsem si trochu poplakal nad situaci a nyní se již pojďme podívat, co se vlastně na Linuxu nabízí. Nejdříve se podívejme na kompletní kancelářské balíky.

StarOffice
Tento produkt německé společnosti StarDivision je asi nejznámějším kancelářským balíkem pro Linux. Zásluhu na tom mají zejména dvě skutečnosti:
a) StarOffice je pro osobní použití na Linuxu zdarma
b) dokáže poměrně slušně importovat datové formáty M$ Office
Proti němu však hovoří naprosto nehorázné nároky na hardware. Dá se říct, ze 32 MB RAM je absolutní minimum, doporučil bych spíše 64 MB. Největší podíl na tom má zřejmě to, ze při spuštění StarOffice se startuje jakési prostředí, ze kterého se již spouští jednotlivé aplikace. Tím je sice poměrně zajímavým způsobem vyřešena kooperace jednotlivých součástí balíku mezi sebou, ale na druhou stranu zato zaplatíte zvýšenou konzumací paměti.
Jednotlivé programy, tedy word procesor, tabulkový kalkulátor, prezentační program a další drobnější pomůcky, disponuji mnoha funkcemi a dá se říct, ze jsou srovnatelné s M$ Office. Velkým minus pro programátory StarDivision je špatně napsaná obsluha klávesnice, která znemožňuje psaní českých znaku. StarOffice však lze pomoci donucovacích prostředků „přemluvit“ k podpoře českých znaku.
„Lokální“ nevýhodou je absence českého slovníku pro kontrolu pravopisu, což lze poněkud nepohodlně nahradit ispellem.
Osobně bych ohodnotil StarOffice jako použitelný, ovšem s mnoha výhradami. Pokud potřebujete čas od času přečíst nebo napsat nějaký ten dokument, jistě poslouží slušně.

ApplixWare
Applix je podle mnohých nejlepším kancelářským balíkem pro Linux vůbec. Osobně jsem pouze krátkodobě zkoušel demo a jsem tak trochu na rozpacích. Program je to bezpochyby kvalitní, ovšem má na můj vkus dost neobvyklé ovládání. Na to si ovšem lze zvyknout. Celkově se mi Applix líbil, i když opět musím konstatovat, že neexistuje český slovník pro spellchecker. Jinak i v Applixu jsou problémy s psaním českých znaků, ale lze je vyřešit tak, že budete program spouštět pomocí následujícího skriptu (pozor platí pouze pro verzi 4.4.2):

export _XKB_CHARSET=iso8859-2
./applix

Na rozdíl od StarOffice není ApplixWare zdarma, nicméně jeho cena je dle mého názoru velice slušná – linuxová verze stojí 2850,– Kč (Nieder Meier, s.r.o.).

SiagOffice
Siag Office je soubor třech aplikací – word procesoru Pathetic Writer, tabulkového kalkulátoru Scheme in a grid (SIAG) a prezentačního programu Egon. Na tomto balíku je nejlepší naprosto bezproblémová podpora českých znaků a i fonty v distribuci jsou počeštěné. Jinak jde o poměrně jednoduché programy, které nedisponují mnoha funkcemi a doporučil bych je asi nejspíš tam, kde dokument putuje z počítače pouze jedním směrem a to do tiskárny, případně na jiný počítač s nainstalovaným Siag Office. Pro výměnu dokumentů s jinými kancelářskými balíky se podle mě příliš neliší (i když to není vyloučeno, díky podpoře formátů jako je HTML, RTF a podobně).

Koffice
Koffice je kancelářský balík pro KDE, ale bohužel jsem zatím neměl příležitost jej vidět v akci (až na jeho jedinou součást – KIllustrator, který vůbec nevypadá zle). S Kofficem asi bude třeba do budoucna počítat.

Kancelářské balíky jsme vyčerpali, ale ještě existuje několik zajímavých jednotlivých programů. Pojďme tedy na ně.

Corel Wordperfect
Mnoha „služebně“ starším uživatelům nebude Wordperfect neznámý, tento solidní word procesor má za trnitou cestu, kdy byl kupován a prodáván až nakonec zakotvil u Corelu a nyní se opět pokouší znovu získat ztracenou slávu. Wordperfect disponuje mnoha zajímavými funkcemi, dokáže importovat wordovské docy (se střídavými úspěchy), ale světe div se, neobsahuje česky slovník pro spellchecker a rovněž má problémy se vstupem českých kláves :(. Linuxová verze je pro osobní použití zdarma.

AbiWord
AbiWord je pokud o vytvoření open source word procesoru funkčně srovnatelného s M$ Wordem. Zatím se jedna o projekt ve stadiu rapidního vývoje, ale již nyní dává tušit, ze půjde o velice zajímavý produkt, nicméně momentálně se nedá mluvit o stabilitě nebo spolehlivosti.
Z již implementovaných funkcí mě zaujal spellchecker a'la M$ Word, který chybná slova označuje přímo během psaní textu (i když osobně tento způsob nepreferuji). Méně potěšující je, ze existuje pouze anglicky slovník a rovněž se vstupem českých kláves jsou v AW problémy (to by mel ale spravit jeden bugreport).

Ted
Ted je wordprocesor, který používá jako svůj nativní formát RTF, což umožňuje snadnou výměnu dokumentu s vetšinou ostatních kancelářských balíků. Disponuje českým spellcheckerem (slovník je konvertován z ispellu) a nemá nejmenší problémy s češtinou (až na konverzi CP1250->ISO8859–2, kterou musíte udělat ručně, to by se ale mělo v příští verzi změnit). Více informací o Tedovi naleznete v naší recenzi.

Gnumeric
Gnumeric je zajímavý tabulkový kalkulátor, který se poměrně rychle vyvíjí. Bohužel jsem neměl příležitost otestovat poslední verze, nicméně ohlasy jsou veskrze pozitivní. Ovšem i zde platí, že jde o projekt ve vývoji, který zatím asi není úplně nejvhodnější pro nasazení do běžného provozu.

Jak vidno, situace s kancelářským softwarem není úplně ideální. Možností je hned několik, ale téměř u každého balíku se vyskytuje nějaký ten problémek. Osobně bych asi nejvíce doporučoval použití ApplixWaru, i když ho zatím znám teprve krátce. Líbí se mi, že po bezproblémovém přidání českých fontů a při použití zmiňovaného skriptíku prakticky zmizí problém „lokalizace“ (až na kontrolu pravopisu). Ani StarOffice není tak úplně k zahození, i když je to paměťožrout. Pokud vystačíte pouze s jednodušším produktem pro psaní textů, jednoznačně a s klidným svědomím bych doporučoval Teda.

Byl pro vás článek přínosný?