Hlavní navigace

Názor k článku Co přinese chystaný Python 3.0? od Miloslav Ponkrác - S tímto nesouhlasím. Zpětná kompatibilita absolutní je taková...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 6. 2007 16:14

    Miloslav Ponkrác
    S tímto nesouhlasím. Zpětná kompatibilita absolutní je taková věc, kdy program ve verzi 1 přesně vyhovující specifikaci poběží taky ve verzi 2. Pokud ve specifikaci nebude, že metoda a() trvá přesně 100 ms, pak nepatří do hodnocení zpětné kompatibility. A absolutní zpětná kompatibilita není tak vzácná, ale jde zejména tam, kde se potřebují ochránit investice, což je příčka o co se spousta programovacích jazyků "bez ambicí" ani trochu nesnaží, viz Python.

    Pokud nebude postižen žádný program, který přesně vyhovuje specifikaci jazyka a knihoven - pak to nazývám absolutní zpětnou kompatibilitou - a ta není tak vzácná. Pokud budou postiženy programy, které předpokládají něco co ve specifikaci není, jako například trvání metody a() o délce 100 ms, pak takový program bude mít problémy i sám se sebou jen pod jiných kompilátorem, či interpretem, neřku-li dokonce v další verzi. Takto postižený program nikdy nevyhovoval specifikaci, a tudíž ho do hodnocení kompatibility nelze zahrnovat - lze jen konstatovat, že autor programu byl prase.