Hlavní navigace

Co přinese letošní Google Summer of Code?

25. 4. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Také letos spustil Google svou letní akci Summer of Code. Jejím cílem je pomoci open-source projektům a nabídnout studentům špičkovou letní brigádu, při které navíc zůstanou ve svém oboru. Čtvrtý ročník akce je opět o kus velkolepější. Co se na letošní prázdniny chystá? Kolik projektů je zapojeno?

Co je to?

Cílem pravidelné akce Google Summer of Code je vytvoření prostředí, ve kterém se setkají studenti IT oborů s vývojáři open-source projektů. Děje se tak v období letních prázdnin, kdy studenti obvykle hledají brigády. Výsledkem je pak nová spolupráce, která umožní studentům vydělat peníze na brigádě v jejich oboru a projektům nabídne „mladou krev“ a nové nápady a vylepšení.

O letošním ročníku na LinuxExpo 2008 hovořila Petra Popluhárová z Google. Podle ní sponzoruje Google letošní ročník částkou 10 milionů dolarů, což je více než dvojnásobek proti loňskému roku, kdy byla utracena částka 4 milionů dolarů.

Ale cílem Google je nejen „nalít“ miliony dolarů do open-source, ale zároveň získat nové zaměstnance a objevit skryté talenty. „Chceme přivést nové studenty do open-source komunity a někteří studenti už v ní zůstanou. Navíc nám to umožňuje potkat inteligentní lidi z mnoha světových universit, které pak můžeme zaměstnat v Google,“ řekla na LinuxExpo Popluhárová.

Letošní ročník

V tuto chvíli je už jasné, jak bude letošní akce vypadat, protože Google zveřejnil seznam přijatých projektů pro letošní Summer. Do čtvrtého ročníku se zapojilo celkem 175 samostatných projektů, které podpoří 1125 studentů z různých oborů. Podle Google nemají zájem o účast jen studenti IT, ale také mladí lidé z jiných oborů. I ti dostanou prostor. „Zjistili jsme, že velké talenty jsou nejen mezi informatiky, ale i mezi dalšími studenty. Přijímáme tedy přihlášky i od studentů dalších oborů,“ tvrdí Popluhárová.

Jen pro zajímavost: v loňském roce bylo zapojeno 131 organizací, pro které programovalo více než 900 studentů. Letošní ročník je tedy z hlediska účasti asi o třetinu větší než ročník minulý.

Také další čísla jsou vyšší než dříve. V loňském roce Google například obdržel 6200 studentských návrhů ke zpracování, letos to bylo už více než 7200 návrhů. Každý student má možnost nabídnout až dvacet jednotlivých projektů, které chce zpracovat. Každému pak samozřejmě bude uznán maximálně jeden.

V loňském roce se letního programování účastnili studenti z 90 zemí světa, letos přibyli studenti z dalších osmi zemí.

Co nás čeká?

Čeká nás celkem 1125 projektů s různými cíli a zaměřením. Abyste měli alespoň částečnou představu o tom, co nám letošní GSoC přinese, vybrali jsme pro vás to nejzajímavější. Kompletní přehled naleznete na webu Google.

(Toto je pouze informativní seznam, neklade si za cíl být kompletní.)

root_podpora

  • AbiWord
    (vylepšení podpory LaTeX, vylepšení stylů, podpora OOXML)
  • Apache
    (podpora Google Android, AJAXová konzole, podpora Open ID pro Roller)
  • Blender
    (testovací nástroj pro skripty, vylepšená podpora Pythonu)
  • Debian
    (testování bezpečnostních update, JS Jigdo klient, Debian NAS)
  • Drupal
    (vylepšená manipulace s obrázky, nový správce vylepšení, implementace Open ID)
  • Fedora
    (vylepšení práce se sítí, vylepšení přístupnosti pro neanglicky hovořící)
  • GCC
    (podpora pro Windows, C++0× lambda funkce, rozšíření podpory Fortran 2003)
  • Gentoo
    (clustering, implementace OpenPAM, nové nástroje pro vývojáře)
  • GIMP
    (vylepšení práce s textem, nové menu, vylepšené použití Pythonu)
  • GNOME
    (synchronizace pomocí SyncML, moderní download manažer, podpora iPodu, barevné profily)
  • Joomla!
    (dynamicky generované formuláře, nové testování kódů)
  • KDE
    (vylepšení podpory ODF, integrace WebKit, Jingle v Kopete)
  • Mozilla
    (OpenID pro BugZillu, podpora Google kontaktů pro Thunderbird, integrace TB do vyhledávače ve Windows Vista)
  • NetBSD
    (vylepšení instalátoru, podpora pro USB kamery, vylepšená podpora Ext3, podpora pro DVB)
  • Pidgin
    (zabezpečení hesel master heslem, kontrola překlepů, vylepšení rozhraní)
  • PHP
    (implementace Unicode do PHP 6, podpora Cairo)
  • Vim
    (pročištění projektu, kontrola kódu za letu, vylepšení undo funkce)

Závěrem

Úspěšnost Google Summer of Code je poměrně vysoká. V roce 2005 bylo úspěšně dokončeno 80 % projektů a v roce následujícím to bylo 82 %. Samozřejmě záleží na konkrétním projektu, někde je úspěšnost podstatně nižší – Ubuntu například v roce 2005 uvedlo, že projekty byly úspěšné v 64 % případů a u KDE v 67 %. Naštěstí část projektů pokračuje i po oficiálním uzavření GSoC.

Letošní ročník je opět nabitý nápady a plány a na konci léta nás čekají stovky novinek v mnoha našich oblíbených projektech. Snad bude letošní ročník stejně úspěšný jako ty předchozí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.