Hlavní navigace

Názor k článku Co se systemd… a Linuxem od Filip Jirsák - Dobře, takže správce, který potřebuje, aby mu služba...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 7. 2014 22:45

    Filip Jirsák

    Dobře, takže správce, který potřebuje, aby mu služba neběžela, aby s ní začal něco dělat, nebude tuhle funkci používat. My ostatní ji klidně použijeme, protože víme, že bychom službu po pádu stejně nejdřív ručně nahazovali - což může lépe a rychleji udělat software. A my se pak místo restartování můžeme věnovat řešení problému. Pokud někde hrozí silent data corruption, může se služba nastavit do režimu, že nastartuje jen jednou, nebo ještě lépe může se nastavit do režimu, že se po pádu provede kontrola dat a teprve pokud dopadne dobře, služba se nastartuje.
    Ano, zdravé služby nepadají. Jenže je naivní myslet si, že je veškerý software bezchybný. Ony to ty služby na sobě nemívají napsané "tato služba bude padat". Zajímalo by mne třeba jak ozdravit tu službu, kde třeba dvakrát za rok spadne JVM. Nasimulovat to reálně nejde, a i kdybychom to dokázali nějak rozumně reportovat výrobci, dozvíme se, že máme upgradovat na nejnovější verzi. Která bude mít zase jiné chyby. A i kdyby se to celé podařilo, chybu jsme nahlásili a výrobce ji na náš popud opravil, bude to celé trvat několik měsíců - jak pomůže, že ten server budou muset plus mínus dvakrát ročně správci restartovat ručně?
    Opakuju se jako kolovrátek, protože ignoruješ, co jsem napsal. "Drtivá většina případů" není argument pro to dělat to ve zbytku případů ručně.
    Jinak pokud zdravé služby nepadají a nechybují, není ani důvod řešit nějaké restartování z monitoringu. Pokud služba neběží z toho důvodu, že se ukončil příslušný proces, je v drtivé většině případů správné řešení proces opět nastartovat. Pokud to bude chtít řešit monitoring, stejně musí spolupracovat se správcem služeb, dotazovat se na stav procesu, jestli nejde o plánované vypnutí - a proč to všechno, když o ukončení procesu ví správce služeb dřív, než monitoring, a má všechny dostupné informace proto, aby rozhodl, zda jde o tento případ?