Hlavní navigace

Názor k článku Co se systemd… a Linuxem od Filip Jirsák - Pokud byl jaderný reaktor odstaven, není požadavek, aby...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 7. 2014 15:56

    Filip Jirsák

    Pokud byl jaderný reaktor odstaven, není požadavek, aby běžel, ale naopak, aby byl odstaven. Během normálního provozu se neodstavuje kvůli každé nepřesnosti, naopak je tam spousta automatických mechanismů, které nejrůznější chybové stavy automaticky řeší. Nečeká se pokaždé na operátora, aby provedl nějakou úpravu přesně podle daného postupu, když ten samý postup může spolehlivěji udělat automat.
    Pokud by se reaktor dostal do nestandardního stavu, se kterým nikdo nepočítal, nebo který vyžaduje odstavení, samozřejmě se odstaví a nejprve se řeší příčina. Ale stejně tak služba, která se dostane do nestandardního stavu, se kterým nikdo nepočítal, nebo který vyžaduje zastavení, tak se znova nespouští. Ale ukončení procesu není nic nečekaného nebo překvapivého.

    Přesně jako ti piloti se chová i správce služeb. Znovu spustí službu, a ta se podle dostupných informací pokusí obnovit plný běh, nebo se pokusí o co nejbezpečnější havarijní přistání. Jenže k tomu, aby cokoliv z toho mohla udělat, musí nejprve běžet. Ano ten příměr s letadlem nebyl úplně přesný – přesnější by bylo, kdyby v okamžiku, kdy dojde k problému, ty piloty někdo vyrazil z pilotní kabiny a dovolil jim vrátit se, až vyšetřovatelé budou mít bezpečně zjištěno, v čem byl problém.