Hlavní navigace

Názor k článku Co se systemd… a Linuxem od Heron - "Pokud něco pokazí start služby, úplně stejně se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 7. 2014 19:17

    Heron

    "Pokud něco pokazí start služby, úplně stejně se to může pokazit i tehdy, když ta služba nespadne a poběží dál. Takže řešit zrovna ukončení procesu jako zvláštní případ nemá smysl - spíš je potřeba zabezpečit, aby ta služba rozpoznala, že je něco špatně, a alespoň neničila data."

    Nejde jen o ono pokažení startu, jde o důvod, proč ta služba spadla (doufám že se stále ještě bavíme o situaci, kdy dojde k neočekávanému ukončení služby či běhu servery). Bud se sama dostala do takových podmínek, že není možné její další běh, nebo ji něco z vnějšku odstřelilo. V každém případě to má hodně daleko do standardních běhových podmínek (programy běžně nepadají a běžně je nic neodstřeluje), proto je nutné v případě nestandardního ukončení služby zjistit důvod jejího ukončení, tento odstranit a potom tu službu znovu spustit.

    Pokud bude na serveru docházek paměť, OOMK bude zoufale střílet, tak opakovaný restart odstřelené služby opravdu situaci nezachrání. Pokud do serveru natekla voda, není dobrý nápad ho zapínat. Ale příkladů jako tento bylo již uvedeno dost.