Hlavní navigace

Counter-Strike: Source: vylepšená klasika pro Linux

15. 2. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jestli existuje hra, která nějak zásadně změnila herní scénu, pak je to právě Counter-Strike. Z fanouškovského módu se stala jedna z nejznámějších značek herního průmyslu a výrazně se zasloužila o profesionalizaci herního prostředí. Když se řekne Counter-Strike, vybaví se nám především zápasy ostřílených hráčů.

Counter-Strike (zkratka CS) už v dnešní době pravděpodobně nemůžeme považovat za krále online stříleček. Konkurence se od dob jeho vlády značně rozrostla a vůbec, celý herní průmysl se posunul někam dál. Stačí se podívat na masivní bitvy v Battlefield 3 nebo co se týče komunitních služeb, zásadně dává CSku na frak Call of Duty. Přesto, Counter-Strike je stále synonymem pro profesionální hraní her.

Nenašli byste totiž hru, která tak zásadním způsobem proměnila multiplayer ve střílečkách. Counter-Strike začal jako mód pro Half-Life od Valve Corporation. Souboje teroristů a zásahového týmu získaly takovou popularitu, že mód vyšel několikrát jako plnohodnotná placená hra. V roce 2004 začala hra běžet na novém Source enginu, který popoháněl tehdejší novinku, Half-Life 2. Na tomto enginu Counter-Strike zůstal i v poslední vydané hře s touto značkou Counter-Strike: Global Offensive, který zásadně vylepšuje právě onu komunitní část, a ta právě původnímu CSku chyběla.

Counter-Strike: Source - obrázky ze hry

Do hry je těžké proniknout

Proniknout po letech do Counter-Strike: Source je trochu problematické. Komunita CSko hraje už 8 let a má ho prolezlé skrz na skrz. Když se takový „matlák“, který si hru nově zakoupil, připojí na nějaký profesionální server, nestačí se pravděpodobně ani uprdnout. Jakmile ho nějaký dlouholetý hráč spatří, prožene mu hlavou kulku takovou rychlostí, že si smrt nováček uvědomí až po pár sekundách.

Princip hry je velmi jednoduchý, ale extrémně funkční. Na začátku kola si koupíte zbraně a váš tým vyběhne bojovat s tím druhým. Na některých mapách je vašim cílem buď jako zásahovka zachránit rukojmí nebo někdy položit bombu, jste-li terorista. Ten protější tým se tomu snaží zabránit. Jedno herní kolo je velmi rychlé. Trvá zpravidla několik sekund a pokud přežijete, dostanete nejen tučnou peněžní odměnu, která vám umožní koupit lepší vybavení, ale i to stávající vám zůstane. Hvězdičkou je navíc oceněn ten hráč s největším skóre. To mu pomáhá v konečném žebříčku hodnocení.

Counter-Strike: Source - obrázky ze hry

Nesmrtelné herní mechanizmy

I když se hra neustále opakuje, je to neskutečná bžunda. Asi je to zapříčiněno rychlým a adrenalinovým tempem. Nemusíte běhat po mapě a hledat lepší a lepší zbraně. Vždy po vyběhnutí ze startovní zóny, jste vždy 100% připraveni, tedy – pokud máte dostatek peněz. Pak už se strhává neskutečná řež a když náhodou statečně padnete, můžete sledovat, jak si vedou vaši spoluhráči. Záleží na nastavení serveru, někde vám dovolí sledovat i nepřátele.

Během hraní nemusíte používat žádný externí program pro komunikaci s týmem. Hra vám tenhle výdobytek poskytne už přímo v základu v podobě chatu a hlasové komunikace. Je to opravdu super, protože i když zrovna nejste výmluvní, slyšíte, jak si povídají ostatní, a to přidává na atmosféře. Náhle se z počítačových figurek stávají lidé z masa a kostí. Ohledně strategické výhody nemluvě. Jen je otázka, zda nechat takovou hru hrát děti. Občas při zápase zazní sprosťárny, nad kterým bylo stydno i mně.

Counter-Strike: Source - obrázky ze hry

Source engine obohacuje hru o slušnou fyziku

Grafická stránka nijak nevybočuje od her, běžících na Source enginu. Zahrajete si i na slabším počítači. Já hrál na střední detaily na grafické kartě od Intelu bez sebemenšího záškubu. Dokonce mi fungovaly i některé pokročilejší efekty. Pokud vše nastavíte na maximum, a teď mluvím především o vyhlazování, může hra zatopit i novější grafické kartě.

UX DAy - tip 2

Na rozdíl od verze Counter-Striku 1.6 běžícím na enginu GoldSrc hra podporuje stíny, což v taktice hraje opravdu značnou roli. Schovat se za překážkami chce víc zručnosti. Vykukující stín vás může lehce prozradit. Dále je značně vylepšená fyzika, což poznáte při házení granátů. Fyzikální zákony ale působí i na jiné objekty. Váš bunkr může snadno rozbombardovat střelba a podobně. Destrukce prostředí se ale nekoná, jen se mobilní věci šoupou a padají.

Counter-Strike: Source - obrázky ze hry

Závěr a konečné hodnocení

Counter-Strike už mezi moderní online střílečky úplně nepatří. Baví ale pořád stejně jako před lety. Velmi těžce se do něj nyní dostává a oproti nejnovější verzi Global Offensive, která snad brzo pro Linux taky vyjde, není pro nováčky tak vhodný. Ale vem to čert. Hlavní je, že tahle silná a známá značka konečně běží i na Linuxu, což určitě zvyšuje prestiž a vážnost linuxové herní scény.

Výhody

  • Herní mechanizmy

  • Grafika

  • Legendární multiplayer

  • Stále silná komunita

Nevýhody

  • Do hry se těžce proniká

  • Návyková hratelnost

Byl pro vás článek přínosný?