Hlavní navigace

Čtyři pracovní dny s notebookem Chrome Cr-48

9. 2. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Dostali jsme od českého zastoupení Googlu možnost si vyzkoušet notebook Cr-48 s operačním systémem Chrome OS. Po čtyřech dnech testování vám tedy předkládáme nasbírané poznatky a zkušenosti. Chrome OS nezklamal a s Cr-48 si dobře rozumí. I tak se našlo pár detailů, které bude Google muset doladit.

Než jsem se do recenze pustil, prošel jsem si články svých předchůdců, abych zjistil, co se jim na Cr-48 líbilo a co se jim nelíbilo. Někde bylo hodnocení shrnuto do “notebook s prohlížečem”, jinde se autor snažil představit všechno, na co narazil. Já jsem se rozhodl tu krátkou chvíli Cr-48 používat na maximum a zkusit ho opravdu jako hlavní počítač.

Cr-48 jako takové se do prodeje asi jen tak nedostane. Kolem 60 000 šťastlivců dostalo jeden kus od Googlu v rámci rozdávající feedback akce, která odstartovala představením Chrome OS, a pokud se Googlu nepodaří Chrome OS protlačit mezi výrobce, resp. oslovit uživatele, další kousky asi jen tak neuvidíme.

Hardware

Google nám Cr-48 zaslal v krabici, která byla o dost větší než její obsah, takže o nějaké otřesy neměl nouzi. Ty mu ovšem nevadí, neobsahuje žádné pohyblivé paměťové médium, ale 16 GB flash paměti (z toho je necelých 10 GB určených pro uživatele), takže si ho můžete položit i na běžící pračku a datům se nic nestane. O výpočetní výkon se stará Intel Atom N455 na 1,6 Ghz a Chrome má pro sebe celé 2 GB RAM.

Technické parametry podobného zařízení nejsou moc důležité, zato celkové provedení ano. Cr-48 se nemá za co stydět. Jde o notebook běžné 12” velikosti s matným futuristickým povrchem. Je to snad první notebook, který na 3D renderu vypadá stejně jako ve skutečnosti. Na povrchu zůstávají fleky od mastných rukou, ale rozhodně na něm není vidět každý otisk. Displej je kvalitní, matný a s rozlišením 1280×800. Trochu mě překvapilo, že po rozbalení byla klávesnice na displeji částečně obtisknutá včetně zřetelných písmen. Nad displejem se nachází webkamera, senzor osvětlení (na základě kterého se mění podsvícení displeje) a o kousek dál ještě mikrofon. Proti jiným notebookům má Crko obrovský touchpad, který se po stisknutí chová jako tlačítko. Rolování a druhé tlačítko se řeší přes dva prsty, stejně jako u jiných notebooků, které mají pořádný touchpad.

Výdrž na baterie se pohybuje od šesti do osmi hodin. Mně vydržel asi 6 hodin s jedním nočním uspáním na 8 hodin, ale určitě by dal o něco víc. Po bocích mnoho portů nenajdete, a jelikož je systém po stránce podpory externích zařízení dost omezený, není to ani moc potřeba. Na pravém boku je USB port, jack na sluchátka a slot na SD kartu a na druhé straně VGA port.

Chlazení je aktivní, ale přílišnou aktivitou netrpí. Ventilátor se spustí jen při přehrávání videa nebo když je na stránce nějaká HTML5 animace či flash.

Velkou radost mi neudělala klávesnice. Je chvályhodné, že Google odstranil Caps-Lock a funkčním klávesám dal pevnou funkci, ale chybí mi klávesy na přepínání tabů a při psaní textu tlačítka home, end, page-up a page-down. Místo Caps-locku má Cr-48 klávesu pro hledání. Chybí také kompletně numerická část. Klávesnice jako taková má přibližně “plnou” velikost, ale trvalo mi dva dny, než jsem si na ni zvykl. Na malé klávesnici z Eee 1000H se mi píše mnohem lépe.

WiFi karta podporuje standardy 802.11abgn. Jako ovladač je použit ath9k. Cr-48 disponuje i technologií Bluetooth, ale nástroje pro práci s ním chybí. Jádro je verze 2.6.32.

Chrome OS

Hardwarová stránka Cr-48 je na tom dobře, ale dá se Chrome OS používat? Mnoho lidí říká, že ne, ale takhle bych to určitě neshrnoval, pokud se Googlu podaří vyřešit několik much a pořádně poladí spolupráci mezi aplikacemi, bude to systém ideální třeba pro mé rodiče, kterým se líbí i tak, jak funguje teď.

Pokud má Chrome OS nějaký problém, jsou to aplikace. I když jde pouze o HTML5 s JavaScriptem a CSS, bylo by fajn, kdyby proti běžné webové stránce měly nainstalované aplikace přístup k API, ač třeba nestandardnímu, přes které by se dalo pracovat jak s periferiemi, tak třeba se sítí nebo různými nativními knihovnami, určitě by to ocenili jak uživatelé, tak vývojáři. Zde má Chrome OS ještě co dohánět, ale je na dobré cestě.

Druhý problém je synchronizace dat aplikací. Pokud se o synchronizaci nepostará vývojář sám proti svému serveru, sice vám Google sesynchronizuje aplikace na všech vašich strojích, ale jejich data budou vždy na jednom. Navíc není pohodlné ve všech aplikacích, resp. všech jejich instancích, konfigurovat přístup k nějakému vzdálenému serveru. Aplikace také nemohou komunikovat přímo, ale přes prostředníka. TCP spojení na svůj SSH server z aplikace pro Chrome OS prostě neuděláte.

Ale vraťme se k tomu pozitivnímu. Když Cr-48 přišlo, bylo z poloviny nabité a hned se shánělo po připojení k internetu a mém googlím účtu. Po zadání hesla k WiFi a vyplnění přihlašovacích údajů jsem měl během pár minut Chrome OS téměř totožné s tím, co používám na netbooku a desktopu. Kdyby takhle fungovala i synchronizace dat, šlo by o bezkonkurenční vlastnost.

Systém má stavovou lištu v pravém horním rohu a dělí se tak o prostor s taby. Zde Chrome OS sděluje, jak je na tom baterka, kolik je hodin a jestli jste připojeni k nějaké síti.

Konfigurace je jednoduchá, stejně jako celý koncept. Obsahuje jak to, co normální Chrome, tak některé systémové parametry jako připojení k WiFi nebo 3G, personalizace, synchronizace s Googlem, jazyk systému a klávesnice, správu uživatelů, hesel a podobně. Po vložení simkarty Crko ani nepíplo, takže 3G modem bude pravděpodobně fungovat jen v Americe se sítí Verizon.

Asi spíš, než co kde je, vás zajímá, co se dá s notebookem s Chrome OS dělat. Jak jsem psal, Chrome OS je omezen hlavně ze strany API, ale díky pluginům, které si můžete zobrazit po zadání about:plugins, půjde Chrome OS doplnit o kde co. Momentálně to jsou třeba videohovory přes Gtalk. Potenciál tu je, stačí ho jen chytit.

Z tohoto důvodu si myslím, že je Chrome OS jak dělaný pro kancelářské potřeby, kde je možné něco málo dovyvinout.

Když jsem byl okolnostmi donucen používat Chrome OS, vyloženě jsem netrpěl. Některé aplikace již svoji webovou alternativu na Chrome Web Store mají, takže například komunikace po Jabberu, Skypu nebo po sociálních sítích je absolutně bezproblémová. Hůře už na tom bylo všechno, co chtělo nějakým způsobem pracovat se soubory na disku. Souborový manager tu je ve velmi jednoduché formě a API, které by ho umožnilo naprogramovat, pořádně chybí, takže co neuděláte na SD kartě někde jinde, v Chrome OS už nedoženete. Například upload fotek z SD karty je možný, ale jejich editace musí proběhnout na webu. Vývoj aplikací, a to i pro Chrome OS, je už téměř nemožný, ale ani tahle oblast není nevyřešitelnou překážkou, jen chce čas. Odpověď třeba dá webový Eclipse.

Pokud jde o rychlost a vůbec user-experience, tak tady musím dát Googlu za pravdu, že Chrome OS je odladěný systém pro každodenní používání. Jedna z vlastností, která mě fascinovala nejvíc, byl suspend. Zavře se víko, notebook se hned uspí, a když víko otevřu, probudí se pomalu rychleji než kdejaký vypnutý displej. Během dvou sekund jste přesně tam, kde jste skončili a jediné, co postřehnete, je znovupřipojení k WiFi. Uspaný notebook prý vydrží až 8 dní. Podle mého měření chybělo po dvanácti hodinách nějakých 8 % z baterie, takže se pravděpodobně jedná o reálnou hodnotu. Zapnutí a vypnutí celého systému je také na chvilku, rozhodně nezdržuje.

Kapitolou samu pro sebe jsou multimédia. Prakticky cokoli, co stáhnete z webu a běží to v Chromu, to taky přehraje, ale jedná se momentálně o formáty H.264 nebo MP3. Navíc o nějakém pohodlném přehrávači, natož s podporou titulků, nemůže být ani řeč.

Cloud 24 - tip 1

Závěr

Určitě jsem nemohl používat Cr-48 na všechno, co běžně na počítači dělám, ale u televize, při psaní článků a zpráviček, při psaní e-mailů a prohlížení webu dělal Chrome OS přesně to, co jsem od něj očekával. Ani přehrávání YouTube videí v HD mu nedělalo problémy. Chrome OS není náhradou za plnohodnotný systém, ale dokáže ho stejně dobře doplnit, tak jako třeba mobilní telefon, a když se rozšíří mezi uživatele, dostanou se na trh služby a produkty, které jeho nedostatky vyřeší. Mně by pro začátek stačilo SSH a nějaký balík pro domácí server na streamování multimédií. V takovém případě by Chrome OS dokázal zastoupit moje Eee.

Bohužel se mi nepodařilo zjistit, na čem je Chrome OS založený. Když si ho ale kompilujete, toolchain je postaven na Gentoo, respektive portage, takže se dá říct, že Chrome OS je vzdáleným bratrem Gentoo. Jinak je Chrome OS vcelku standardní osekanější Linux, ve kterém běží X server a v něm upravený Chrome.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.