Hlavní navigace

CuteFishOS s úplně novým prostředím, ThinkPad X1 dostupný s Linuxem

14. 6. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CuteFishOS
CuteFishOS je linuxová distribuce s vlastním grafickým prostředím napodobujícím svým vzhledem macOS. Nejstarší linuxová distribuce Slackware aktualizuje jádro LTS. Vinix je první operační systém napsaný v jazyce V.

CuteFishOS je distribuce s novým prostředím

Čínská linuxová distribuce postavená na Manjaru CuteFishOS používá své vlastní grafické prostředí CuteFish. Hned na první pohled je jasné, že se snaží svým vzhledem napodobovat operační systém macOS od firmy Apple.

Toto grafické prostředí, které využívá KDE Frameworks, Qt a Kde Plasma 5 je možné používat i na jiných linuxových distribucích. Kromě vlastního prostředí vyvinuli její tvůrci i sadu aplikací, aby zajistili jednotný vzhled celého systému. 

CuteFishOS

Slackware mění jádro LTS za nejnovější

Až doteď byl Slackware Linux známý tím, že používal jádro s dlouhodobou podporou. Jeho poslední stabilní verze 14.2 používá linuxové jádro 4.4 s podporou od ledna 2016 do února 2022. Původně bylo plánováno, že jeho další stabilní verze poběží na jádru 5.10 s podporou do prosince 2026. Teď ale tvůrci této nejstarší linuxové distribuce tento plán přehodnotili a uvažují nad použitím nejnovějšího jádra 5.12.

Slackware Linux 15.0 alfa

Vinix je první operační systém napsaný v jazyce V

Operační systém Vinix je první systém naprogramovaný v jazyce V. Jedná se o experimentální unixový systém, který má demonstrovat možnosti tohoto programovacího jazyka. Programovací jazyk V je jednoduchý, moderní a rychlý programovací jazyk, který se podle jeho tvůrců zvládnete podle dokumentace naučit za hodinu (někdy si to vyzkouším). Jeho zajímavou funkcí je rychlý překlad kódu napsaného v jazyce C.

Vinix

Lenovo ThinkPad X1 dostupný s Linuxem

Vedoucí projektu Fedora Matthew Miller oznámil, že notebook ThinkPad X1 Carbon Gen 9 od Lenova je dostupný s předinstalovanou linuxovou distribucí Fedora. Kromě Fedory lze volitelně zakoupit tento notebook i s Ubuntu. Lenovo poté, co minulý rok v srpnu přidalo do nabídky ThinkPad X1 Gen 8 s Fedora Linuxem se dál drží svého slibu, že bude nabízet více linuxových notebooků. 

ThinkPad X1 Carbon Gen 9

Nově vydáno

Vyšlo openSUSE 15.3 minoritní aktualizace řady 15.x této linuxové distribuce. Kanadská distribuce OviOS určená pro zálohovací systémy vyšla ve verzi 3.11. Italská distribuce openmamba GNU/Linux oznámila vydání verze 20210605. Nezávislá distribuce Arch Linux vydala svou novou verzi 2021.06.01.

openSUSE 15.3

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.