Hlavní navigace

Názor k článku Dá se ještě žít bez systemd? od Lael Ophir - Ve Windows je stejně jasné jako na Linuxu,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 11. 2015 19:13

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ve Windows je stejně jasné jako na Linuxu, který servis co dělá. Chování se nemění každou chvíli (nebo máte nějaké příklady?). K logům nefunkčního systému se dostanete jednoduše tak že zabootujete jiný systém (na tom samém nebo jiném stroji), a log file otevřete Event Viewerem.

    Ad black box ala windows - Windows nejsou black box, jen se spravují trochu jinak než tradiční Unixy.

    Ad Restart při pádu procesu? Za prvé proces nemá co padat - to je pěkná teorie. Jenže když máte systém v produktivním provozu, tak po spadnutí servisu nechce čekat, než se někdo dostane k tomu aby ho restartoval. Řešit to schedulerem je samozřejmě možné, ale daleko praktičtější je nastavit akci (restart servisu, spuštění programu, restart stroje) přímo ve vlastnostech servisu.

    Navíc klasický management služeb na Unixech je hrozivý, resp. prakticky absentuje. Jde o změť skriptů, na každé platformě jinak. Neexistuje ani API pro základní akce jako zjištění seznamu servisů a jejich stavů, založení servisu, změna jeho vlastností, smazání servisu. Nechápejte to špatně. Před nějakými 30 lety to bylo state-of-art. Ale dneska to působí jako z pravěku. Tím samozřejmě neimplikuji, že by systemd byla ta správná cesta. Na to o něm vím příliš málo.