Hlavní navigace

Dá se vyběhnout s Telecomem? Možná...

20. 5. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Narazil jsem na jeden prográmek, který slibuje zajímavou věc - prý 'oblafne' ústřednu a vy tak browzdate webem za jeden jediný impuls neomezené dlouhou dobu.

Podle autorů funguje jejich program pouze na digitálních ústřednách a jeho princip je vskutku jednoduchý:

Program vygeneruje a odešle do ústředny informaci, která ji přesvědčí, že spojení již neexistuje. Bohužel, v tomto kratičkém okamžiku se přerušuje i přenos dat. Protože jednotlivé ústředny mají časovou prodlevu mezi tarifními impulzy různou, je při prvním spojení tato délka zjištěna a dále pamatována. Je však třeba dávat pozor, při přechodu do jiného časového tarifního pásma (2 event. 4 minuty špička a mimo špičku. Podobně při zavedení tarifu internet 99)

Podle autorů vám nehrozí žádné nebezpečí ze strany Telecomu, protože neděláte žádný mechanický zásah či připojení do jejich zařízení. No, nevím, to je otázka spíše pro právníka. Fakt je, že skutečně nic nenabouráte, ale pouze stroj na druhém konci drátu uvedete úmyslně v omyl – a toto je v ‚lidském‘ světě tuším trestné. Ale ať jde o trestný čin nebo ne (a pokud TO OPRAVDU FUNGUJE), nebudu asi jediný, kdo projeví autorům určité sympatie. Telecom totiž několikrát předvedl, že fér hra je mu cizí, takže zde rozhodně neplatí ‚Kdo do tebe kamenem, ty do něj chlebem‘, ale spíše ‚Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá‘.

Určitě se teď ptáte, kde se to dá sehnat? Právě tady je trochu problém. Autoři totiž nabízí pouze zaslání na dobírku za 140,–Kč (program 99 Kč, disketa 16 Kč a poštovné 25 Kč). Není to nijak závratná částka a v případě funkčnosti programu se vám vrátí za pár hodin surfování, ale pokud dostanete zcela bezcennou disketu, tak i těch pouhých 140,– Kč zamrzí. Na druhou stranu je zase pochopitelné, že se autoři snaží vydělat a nedají vám program pro vaše hezké oči zadarmo, zvláště když balancují na hraně zákona.
Takže co tedy zbývá? Počkat až to někdo zkusí, obětovat 140,– Kč a zkusit to sám, zeptat se někoho, kdo rozumí ústřednám, zda je to technicky možné atd. Možností je spousta. Já sám si rozhodně netroufnu dělat nějaké závěry a už vůbec vás nebudu nabádat ke koupi. Předpokládám, že naši čtenáři jsou svéprávní a udělají si názor sami na stránce autorů.

Takže co si myslíte? Existuje ten zázrak? Nebo je to pouze další podvod? Máte z programem již zkušenost nebo jste ochoten 140,– Kč obětovat a zkusit to? Napište nám o tom.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.