Hlavní navigace

Další odnože Ubuntu 20.10, situace Intelu a nové GPU

25. 10. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Ubuntu Mate
V dnešním přehledu se podíváme zejména na nové Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu MATE, Ubuntu Budgie či Studio. Dále nás čekají novinky společnosti Intel na poli financí i grafických procesorů.

Další varianty Ubuntu 20.10

Vedle samotného Ubuntu 20.10 Groovy Gorilla vyšly jako vždy současně i další jeho varianty s jinými výchozími desktopy atd. Novinky v hlubinách systému obsahují samozřejmě shodné s vlastním Ubuntu.

Kubuntu

Kubuntu 20.10 tak přináší desktopové prostředí stavějící na kombinaci Plasma 5.19.5 a Applications 20.08 – nejde o nejnovější verze, kupříkladu Plasma už existuje ve verzi 5.20.

Xubuntu

Xubuntu 20.10 dle očekávání nabízí aktuální verzi desktopu Xfce, podrobnější novinky ale zatím na domovském webu nemá. Lubuntu 20.10 je sdílnější, takže můžeme doplnit, že kombinuje LXQt 0.15.0 + Qt 5.14.2, Mozilla Firefox 81.0.2, LibreOffice 7.0.2, VLC 3.0.11.1, Featherpad 0.12.1, Discover Software Center 5.19.5 či email klienta Trojitá 0.7.

Ubuntu MATE

Ubuntu MATE 20.10 nabízí desktopové prostředí MATE 1.24.1 a dále přechází na projekt Ayatana Indicators – ve stručnosti řečeno jde o fork Ubuntu Indicators jehož cílem je být kompatibilní skrze různé distribuce a použitelný pro větší škálu desktopových prostředí.

Obecně byly indikátory vyvinuty v Canonicalu před několika lety pro GNOME 2.x a později upraveny pro desktop Unity. Prozatím tvůrci této varianty Ubuntu připomínají, že nové indikátory nejsou plně implementovány a zasazeny do prostředí, takže pár věcí chybí a budou doplněny v příštím vydání (například chybí indikátory zpráv a grafický nástroj pro nastavení).

Dále Ubuntu MATE přináší nasazení projektu Arctica Greeter. Aplikace MATE Tweak je použitelná i v dalších distribucích. Dále tvůrci nahradili aplikaci Cheese za Webcamoid, čímž by nemělo vadit že je napsaná v Qt5. Mezi hlavními aplikacemi autoři dále zmiňují vedle výše uvedeného Evolution 3.38 a Celuloid 0.18.

Ubuntu Budgie

Ubuntu Budgie 20.10 nabízí desktopové prostředí v podobě balíčku budgie-desktop v10.5.1, který je ze dne, kdy došlo u Ubuntu 20.10 na Feature Freeze. Udržuje kompatibilitu s aktuální GNOME, tedy s verzí 3.38 v tomto Ubuntu. Tvůrci shrnují celou řadu dílčích změn v této verzi.

Ubuntu Studio

Ubuntu Studio 20.10 staví nadále na KDE, konkrétně desktopu Plasma 5.19.5 s dodatkem, že kdo by chtěl novější verzi, nechť využije Kubuntu Backports PPA a třeba už tam něco bude. Projekt Ubuntu Studio Controls se nově přesouvá do nezávislého projektu Studio Controls. V této distribuci dále najdeme Ardour 6.3 s upozorněním, že kdo nepotřebuje šestku, ať neupgraduje své Ubuntu Studio. Tato verze totiž přinesla velké nevratné změny.

Dále zde najdeme například OBS Studio 26.0.2 s podporou JACK, střižnu Kdenlive  20.08.1 s novými vlastnostmi, grafický editor Krita 4.3, ve výchozí instalaci také RAW editor Darktable 3.2.1 a v Ubuntu Studio vůbec poprvé digiKam, konkrétně starší verzi 6.4.0, kdy novější 7.1.0 je v Ubuntu Studio Backports PPA.

Také vyšlo na Čínu cílící Ubuntu Kylin 20.10 s desktopem UKUI 3.0 (fork MATE).

Intel zveřejnil informace za Q3 a není to dobré

Společnost Intel představila finanční výsledky za třetí čtvrtletí tohoto roku. V klíčových oblastech podnikání dochází ke znatelnému propadu prodejů zisků, a to zejména v důsledku konkurence v podobě AMD. Intel tak vydělal méně a ani výhled na čtvrtý kvartál není lepší, ba naopak. Reakce trhu na sebe nenechala dlouho čekat a došlo k poklesu hodnoty akcií společnosti. Z představených plánů pro budoucnost pak plyne, že žádné rychlé řešení situace Intel v rukávu nemá.

Přesto však dlužno doplnit, že jednu zajímavou věc Intel na trh v těchto dnech dostal. objevily se první dva notebooky od společnosti Acer a Asus, které obsahují výkonnější samostatnou grafickou kartu Intel Iris Xe Max. Můžeme se těšit na měření jejího výkonu. Disponuje 96 EU jednotkami nesoucími celkem 768 shader procesorů. Podpora věcí jako DirectX 12 při dekódování AV1 asi zmiňovat  netřeba.

YouTube-dl byl odstraněn z GitHubu

Na základě žádosti americké RIAA byl nástroj YouTube-dl odstraněn z GitHubu. Organizace sdružující nahrávací společnosti se odvolává na zákon DMCA a argumentuje v žádosti tím, že YouTube-dl jednoznačně slouží ke stažení a následnému šíření autorských děl.

Domovská stránka projektu už byla upravena a odkazy vedou na další úložiště. Komunita je samozřejmě se současným stavem velmi nespokojená, kopie na dalších místech vznikají jako houby po dešti a zdrojový kód se šíří internetem. Třeba v podobě obrázku PNG vytvořeného utilitou convert a nahraného na Twitter.

Microsoft Edge vyšel pro Linux

Betaverze prohlížeče Microsoft Edge vyšla pro Linux, další sestavení budou prý vycházet pravidelně v týdenním intervalu. Firma vytváří balíčky deb a rpm a vkládá je do vlastního linuxového repozitáře. Spustila také program na hledání bezpečnostních chyb, za které je ochotna vyplatit jeden až třicet tisíc dolarů, podle závažnosti chyby.

Edge je založený na prohlížeči Chromium a nabídne integraci se službami Microsoftu. V budoucnu pravděpodobně umožní přístup k herní službě xCloud či přehrávání HD ve streamovacích službách jako Netflix. Pokud vás tyhle věci nezajímají, pravděpodobně vás nezajímá ani Edge.

FreeBSD je možné přeložit v Linuxu a macOS

FreeBSD ve své pravidelné čtvrtletní zprávě píše o probíhající práci na vylepšování prostředí pro sestavení systému (buildworld a buildkernel). Nově je možné kompilovat v systémech Linux či macOS. Zároveň pokračuje přechod vývojového prostředí do Gitu.

Současná sada FreeBSD Ports obsahuje více než 40 000 balíčků. Vývojáři také pracují na dokončení FreeBSD 12.2, které přinese vylepšenou vrstvu kompatibility s Linuxem. Vyjít by mělo už velmi brzy.

Česko získá přístup k nejrychlejšímu superpočítači světa

Česká republika se podílí na stavbě nového superpočítače LUMI, který začne fungovat v příštím roce a bude mít výkon až 552 petaFLOPS. Mělo by jít o nejvýkonnější počítač světa, protože současné prvenství drží japonský Fugaku s 513 petaFLOPS.

LUMI je evropským projektem stavby tří pre-exascale superpočítačů sdružených pod aktivitu EuroHPC. Ta má za úkol dohnat americký a čínský náskok v superpočítačích a postavit v Evropě novou generaci výpočetních strojů v různých výkonnostních kategoriích. Ty nejvýkonnější by přitom měly překonat hranici exaFLOPS. Náklady na LUMI vyšplhají ke 200 milionům eur, tedy asi k 5,5 miliardám korun.

Práce na LUMI je koordinována z Finska a podílí se na ní také také Česko, Švédsko, Dánsko, Norsko, Belgie, Nizozemsko, Švýcarsko, Estonsko a Polsko. Česká republika do projektu přispívá částkou 5 milionů eur, díky čemuž získá přístup k výpočetní kapacitě a Češi budou moci zasednout ve výběrových komisích a výzkumných a provozních týmech.

UX DAy - tip 2

PayPal spustí podporu kryptoměn

Americký platební systém PayPal nabídne uživatelům možnost nákupu, prodeje a držení kryptoměn. Během příštího roku by mělo být možné také těmito kryptoměnami platit, čímž chce firma jejich podporu rozšířit do rozsáhlé sítě obchodních partnerů, která zahrnuje 26 milionů firem.

Z nepřeberného množství kryptoměn (v současnosti se počet odhaduje na 7500) se společnost PayPal rozhodla zaměřit na čtyři nejznámější: Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash a Litecoin. Služba by měla být spuštěna v následujících týdnech a nejprve bude dostupná americkým uživatelům. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.