Hlavní navigace

Dangen

9. 9. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Japonské slovo Dangen má dva významy - "zdroj střel", tedy místo, odkud vycházejí nepřítelovy kulky; a taky "výrok" ve smyslu hrubého a otevřeného vyjadřování, což je v Japonsku považováno za neslušné. Nepřítel nemá slitování, nečeká a pálí. Nažhavme lasery a vyražme za pomstou do vektorové střílečky Dangen.

Pokud máte rádi jednoduchý design jako já, bude se vám tato hra líbit. Již v hlavním menu poznáte, s jakým stylem máte tu čest. Vše je vyvedeno velmi čistě a jednoduše na béžovém pozadí. Rozhodně ale ne odbytě, to ne. Musím ale sám uznat, že mě vzhled letadélka na první pohled zmátl. Rozhodně mi to ale přijde lepší než přeplácaná obrazovka, na niž jen napínáte oči, kde že je v tom smetišti samotný nepřítel.

Jeden z mála „shoot'em up“, u kterého si odpočine nejen přepracovaná mysl, ale i oči. Bohužel vás nečeká žádná relaxace pro sluchový smysl, hra totiž postrádá jakýkoliv zvukový či hudební doprovod. Budete se tedy muset ohlédnout po vlastní hudební kulise.

Dangen 0

Pokud si nebudete jistí ovládáním hry a tím, o co tady vlastně jde, pusťte si, stejně jako já, Tutorial. Je sice těžkopádně zdlouhavý, ale aspoň budete mít jasno. Ostatně to není tak těžké:

[šipka doleva] – pohyb doleva
[šipka doprava] – pohyb doprava
[šipka dolů] – pohyb dolů
[šipka nahoru] – pohyb nahoru
[mezerník] – střela
[P] – pauza

Klávesy pohybu můžete kombinovat a pohybovat se tak po diagonále.

Dangen 1

Vtip je ale v tom, že vystřelíte, až když pustíte mezerník, a to nahoru. Když držíte mezerník, nemůžete se hýbat. To pravé umění pak spočívá v tom, že k mezerníku můžete stisknout pohybovou klávesu, a vystřelíte pak daným směrem. Ono to vlastně není úplně vodorovně, nýbrž šikmo, ale to musíte dostat do oka, což se vám jistě povedete během pár úrovní. Vaše střela po dopadu ještě vybuchne a nějakou dobu (30 framů) ubíra další životy. Totiž ne všichni nepřátelé mají pouze jeden život, bossové jich mají i tisíc, tak pozor děti!

Dangen 2

Nepřátelé (zlé krychle, zákeřné kružnice a jiní padouchové) mohou mít tři různé barvy. Hnědá je základní a nic se neděje, tedy až na to, že po vás střílí. Někdy přiletí zelená nebo se hnědá přebarví na zeleno. S každým dalším zásahem zelené vzrůstá hodnota chain (pravý horní roh obrazovky). S vyšším chain jsou vaše akce ohodnocovány lépe, vzrůstá exponenciálně. Chain se vynuluje, když třeba minete nebo na konci kola. Score se hodí například pro získání životů, na jeden další je třeba 200.000.

Dangen 3

Hra je zajímavá v tom, že jednotlivé úrovně si volíte sami. K projetí hry potřebujete dokončit čtyři, ale které to budou, je na vás. K dispozici jich máte dostatek. Kromě zajímavých jmen je u každého také napsána obtížnost. Na konci každého kola zpravidla přiletí velký zlý šéf, na kterého budete dostatečně upozorněni. Po jeho zabití znovu volíte další misi. Velký Bratr vás sleduje a každý váš krok se zaznamenává. Později si totiž můžete přehrát každou vaši hru, navíc máte památku, jak jste to nandali tomu zavšivenému trojúhelníku. Stačí zvolit Play record.

Jako každá správná hra má Dangen tajné levely. Pokud projedete misi aspoň Normal, otevřou se vám mise Very hard. A pokud projedete hru (čtyři mise) a alespoň jedna z nich byla Hard, budete hrát speciální pátý Hardest level.

Dangen 4

Pokud vám hra připadá příliš těžká, nebo se prostě jen chcete pomstít té žluté kouli, co vás minule dostala, nabízím vám cestu. Není to ale cesta zrovna čistá a v Japonsku vám to neodpustí. Jsou to cheaty. Pokud jich použijete, hra se nebude nahrávat; takové činy by měly být zapomenuty. Hru můžete spustit s následujícími parametry:

root_podpora

--free-select  – umožní si vybrat misi vícekrát, standardně po projetí z výběru zmizí
--slow  – během hry stiskněte [Caps Lock] a rychlost se zpomalí na polovinu
--full-screen  – tohle samozřejmě není podvod, nevadí, že nevidíte

A teď už pospíchejte na stránku projektu a stáhněte si tuhle jednoduchou, ale chytlavou hru se slušnou hratelností. Potřebujete knihovny SDL, SDL_image a C ( libc). Instalce je standardní.

./configure
make
make install 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku