Hlavní navigace

Debian & synové

10. 6. 2004
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Často se setkáváme s tvrzením, že Debian je zastaralý a že je jen pro odborníky či fajnšmekry. Jenže když se pustíme do podrobnějšího pátrání, zjistíme, že je to jen částečná pravda. Dokonce, že to vůbec nemusí být pravda. A to je, myslím, dobrá zpráva, ne?

Debian je pozoruhodná linuxová distribuce. Funguje na základě společenské smlouvy (social contract), která zaručuje, že Debian bude vždy free. To je uklidňující informace jak pro uživatele, tak i pro vývojáře. Uživatel se může spolehnout, že když se dá na Debian, bude i v budoucnu moci upradovat na nové verze, které budou opět free. Pro vývojáře to znamená, že když se zapojí do vývojářské komunity Debianu, nebude jeho dílo nikdy zneužito pro soukromé, komerční účely. Kdo se chce podílet na rozvoji Open & Free software, najde u Debianu optimální využití.

Díky své filozofii přitáhl Debian stovky vývojářů z celého světa. Ti se starají o jeho celkové vyznění i o jednotlivé softwarové balíčky. Výsledek je úctyhodný: Debian je tak rozsáhlý (obsahuje tolik software), že se vyplatí distribuovat jej spíš na DVD než na CD. Dá se tak říci, že Debian není jen linuxovou distribucí, ale doslova komplexní mapou software ze světa Free & Open.

Každá distribuce Linxu se snaží něčím zaujmout. Tradiční hodnoty Debianu jsou: Stabilita, bezpečnost a snadná udržovatelnost včetně upgradu na nové verze. Mínusem může být ne právě intuitivní instalátor, což jej poněkud znevýhodňuje u začátečníků. Nicméně věřím, že i to je jen dočasný jev.

Debian je rodina

Samotný Debian existuje ve třech verzích. Kromě toho je tu řada distribucí, které z Debianu vycházejí: Především velmi populární „live“ kousek Knoppix a dále jeho děti (kupř. český Danix či ABCLinux). Dalším zdařilým dítkem Debianu je (nejen mnou protěžovaná) distribuce Mepis, která funguje i jako live i se dá snadno nainstalovat na HDD. Zmiňme ještě vysokobezpečnostní Adamantix pro servery.

Ať už máte jakýkoliv derivát Debianu, máte vždy jednu obrovskou výhodu (oproti jiným rodinám distribucí): Cokoliv se dá aktualizovat z originálních debianích archivů. Debian má totiž tak geniálně vypracovanou správu software, že ať už ho dostanete do počítače jakkoliv, s originál archivy si bude rozumnět.

Echm – originál archivy…

To jsou ty tři verze, v nichž se Debian trvale nachází: Stable, Testing a Unstable.

Stable (Woody)

je oficiálním Debianem. Stable se jmenuje proto, že se nemění. Naposledy byl stable Debian vydán v červenci 2002 pod názvem Woody. Jediné co se na něm od té doby změnilo jsou opravy chyb. Software, v němž byla objevena chyba je opraven a ve formě balíčku přidán do security archivu. Odsud může být stáhnut a nainstalován, čímž je chyba v systému odstraněna.

Aby se minimalizovalo riziko vnášení nových chyb („Opravou chyby se do programu vnese nová chyba“ – Prof. Murphy), jsou opravovány jen chyby vysoké závažnosti (takové, kde hrozí ztráta dat, porušení zabezpečení systému ap.); kosmetické chyby se neopravují.

Stable verze je požehnáním pro správce serverů, neboť proces aktualizací je možno automatizovat a tudíž stačí občas zkontrolovat, zda se to opravdu děje; ruční práci jsme přenechali strojům. :o) Mluvíme pak v nadsázce o systému „Nainstaluj a zapomeň“.

Aktualizace stable Debianu jsou dodávané i na CD/DVD. Vzhledem k množství oprav se vyplatí tato CD mít aspoň pro prvotní instalaci – jinak čeká dlouhé stahování právě těchto aktualizačních balíčků.

Stable Debian asi nebude vonět lidem, kteří chtějí distribuci pro desktop – domácí počítač, pracovní stanici či vývojařinu. Stable Debian je pro tyto účely výrazně zastaralý. Zastaralý v tomto smyslu bývá už v den vydání.

Stable Debian totiž vzniká z Testnig verze, a to tak, že Testing se k určitému datu tzv. zmrazí a několik měsíců se už jen dolaďuje. Když je pak vychytáno a hotovo, jde současný Stable do historie a Testing se stává Stable. Analogicky to, co je v Unstable se přesouvá do Testing a v Unstable se stále vaří a vaří…

No a oněch několik měsíců dolaďování stačí na to, aby software (z pohledu desktopáře) zastaral. Po necelých dvou letech od vydání Woodyho je tedy software ve Stable opravdu historický.

Ale neztrácejme naději. Stable může posloužit pro desktop jako funkční základ, který pak můžete aktualizovat balíčky z Testing a Unstable verzí. V pohodě. :o)

Testing (Sarge) / Unstable (Sid)

Tyto dvě verze mají víc společného než odlišného, proto je zkusím popsat dohromady. Tyto verze se mění průběžně. Testing je vychytanější, Unstable zas odvážnější. V Unstable jsou verze softwaru zcela aktuální. Po proklepnutí v praxi (zpravidla několik týdnů) a vychytání chyb se software přesouvá z Unstable do Testig.

Z obou verzí jsou pravidelně (zhruba týdně) vytvářeny iso obrazy CD a DVD, které je možné stáhnout. Testing je možné z těchto CD dokonce nainstalovat. Unstable neobsahuje instalátor, takže přímo nainstalovat nejde, ale dá se použít k aktualizaci již nainstalovaného (Stable i Testing) Debianu. Testing tak lze považovat za desktopový Debian. Pro toto nasazení je vychytaný až až.

Rozsah software v obou verzích je neskutečný – v současnosti zabírá cca 14 CD, neboli 2 DVD… K nainstalování ale stačí mít cca 3–4 CD Testing a těch pár chybějících drobností, které jsou na dalších CD postahovat přímo z internetového archivu Debianu. Zpravidla bude potřeba takto stáhnout počešťovací balíčky pro OpenOffice.org, KDE, Koffice,…

Děti, vnuci,…

Jak je vidět, Debian uspokojí správce serverů (Stable) i uživatele desktopů (Testing, Unstable). Jediné co chybí desktopářům ke štěstí je jednoduchý instalátor s kvalitní autodetekcí hardware. Na tomto deibaním nedostatku vyrostly další distribuce, zmíněné v úvodu článu (a ještě další).

Chcete-li tedy Debian na domácí použití, vývojařinu či jako pracovní stanici, můžete sáhnout po Testing verzi originál Debianu, nebo – dle mého mínění lépe – po nějaké odvozené distribuci, kupř. Mepis Linuxu. Ten vám totiž usnadní instalaci. A když už to budete mít na harddisku, můžete s tím nakládat jako s normálka Debianem, včetně aktualizací z debianích ftp archivů verzí Testing a Unstable.

Závěrem

Debian, jak je vidět, je velmi vděčná filozofie vývoje linuxových distribucí. Jeho maximální otevřenost zajišťuje nabídku software, která svým rozsahem pokrývá prakticky vše, na co si ve světě Free & Open software vzpomenete. Rovněž zajišťuje snadnou aktualizovatelnost – ať už bezpečnostní u Stable verze, nebo modernostní u Testing a Unstable.

Rovněž desktopové distribuce odvozené z Debianu mohou své aktualizační spády nasměrovat přímo do originál ftp Deibanu. A bude to fungovat.

root_podpora

Debian zkrátka stojí za pokus. Nenechte se odradit klišé, že je jen pro machry – začnete-li např. Mepisem či Danixem, na problémy nenarazíte.

Shrnující tabulka

Tabulka č. 570
Debian Stable
(Woody)
Hlavně na servery. Automatizovatelný proces aktualizace – opravy bezpečnostních problémů. Dost dlouho se nemění (stárne).
Testing
(Sarge)
Prima na desktop. Aktuální a vychytaný.
Unstable
(Sid)
Nejčerstvější software. Použitelný k aktualizaci již nainstalovaného Debianu (nemá instalátor).
Adamantix Odvozený ze Stable Debianu – má vylepšenou bezpečnostní politiku. Nemá instalátor – nutno nejdříve nainstalovat základ z prvního CD Stable Debianu.
Mepis Nejjednodušší cesta k deibanímu desktopu. Špičkový instalátor (grafický, intuitivní, vč. dělení disku). Funguje i jako liveCD – můžeš si ho tedy nejdřív prohlédnout a odzkoušet.
Knoppix Klasika mezi live distribucemi. Výborná detekce hardware. Je možné ho použít i jako server pro terminálové stanice (učebny, i-net caffé). Dá se i nainstalovat na pevný disk.
Danix Je to vlastně Knoppix, ale je tu dbáno na důsledné počeštění.
AbcLinux Podobně jako Danix. Není ale jisté, nakolik se jedná o vážně míněný projekt a nakolik jen o reklamní CD propagující stejnojmenné www stránky (stále existuje jen jedna – ta první – verze). Výhodou může být, že je dodáván s kvalitní tištěnou příručkou. Na CD je navíc archiv diskuzního fóra z ABCLinuxu.cz s mnoha zajímavými informacemi a poznatky.
…a další viz třeba DistroWatch.com

Autor je provozovatelem zásilkové služby Linuxu, BSD a knih Qwert.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je provozovatelem zásilkové služby Linux na CD...