Hlavní navigace

Debian vs Mozilla: systém bez Firefoxu

10. 10. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Už dlouhou dobu se táhnou spory mezi vývojáři Debianu a Mozillou. Ústředním tématem jsou ochranné známky na Firefox. Vyvrcholením celého sporu je rozhodnutí o odstranění Firefoxu z distribuce Debian. Proč k něčemu podobnému došlo? Jaké následky to bude mít pro uživatele? Musel skutečně Debian tento krok udělat?

Oč tu vlastně běží?

Spor jako takový se táhne už poměrně dlouhou dobu, od června loňského roku, kdy Branden Robinson, vedoucí projektu Debian, obdržel e-mail od Erica Dorlanda. Eric je zodpovědný za debianí balíček Firefoxu a upozornil Brandena, že balíčky porušují ochranné známky Mozilly.

Přímá a oficiální stížnost byla vložena do Bugzilly až v únoru letošního roku. Jedná se o bug, který dostal číslo 354622. Tento bug zadal přímo představitel Mozilly Mike Connor a píše se v něm:

Použití jména Firefox bez oficiálního povolení je také porušením ochranných známek

Firefox (jméno) je chráněno a kontrolováno stejným způsobem a legálními nároky jako logo Firefox. Můžete používat libovolné jméno pro části prohlížeče, ale nazývat jej Firefoxem vyžaduje stejné povolení jako použití loga a dalších uměleckých děl.

Rozeběhla se velmi vášnivá debata ohledně toho, jestli vůbec a případně jak Debian porušuje zákony. Podle Mozilly je možno jménem Firefox označit pouze původní a originální produkt. Pokud kdokoliv provede vlastní zásahy bez svolení majitele ochranné známky, už nesmí toto jméno použít a musí produkt nazvat jinak.

Už nějakou dobu například Ubuntu nepoužívá oficiální logo Firefoxe, ale jen jeho upravenou verzi, aby vývojáři předešli právě sporům o ochranné známky.

Firefox v Ubuntu

Logo Firefoxu v Ubuntu

K novému sporu ohledně jména se Debian postavil tak, že je sice podle něj otevřený, ale rozhodně ne svobodný.

V tomto směru má Debian zcela jasno a pojem svobodný software je jasně definován v jeho Společenské smlouvě. Protože jsou logo i název chráněny ochrannou známkou, není z pohledu Debianu Firefox svobodným software.

Zmíněná Společenská smlouva definuje zásady svobodného softwaru pro Debian v deseti bodech. V bodě tři, který se týká odvozených děl, je psáno: „Licence musí povolovat úpravy a tvorbu odvozených děl a musí umožňovat jejich distribuci pod stejnými podmínkami, jaké má licence původního softwaru.”

Debian v rámci svého vývoje backportuje nové záplaty do starých verzí balíčků a udržuje tak zejména větev stable, ve které nedochází ke změnám verzí. Stále je potřeba ale zajistit bezpečnost, protože tato větev je nasazována především na serverech. Úpravy v kódu balíčků jsou proto naprostou nutností. Tady není možno dělat kompromisy.

Mozilla se naopak brání tím, že prostě musí požadovat nápravu, jinak by podle zákonů přišla o svou ochrannou známku. Debian podle ní zavádí do kódů neschválené úpravy a tím přichází o možnost využít originální jméno i logo. Tady také není možno dělat kompromisy.

Nové jméno pro Firefox

Je jasné, že situaci je potřeba nějak řešit, přestože je na první pohled patová. Mozilla trvá na svém a Debian se rozhodně kvůli jednomu balíčku nevzdá svého vývojového modelu.

Eric Dorland před čtrnácti dny oznámil, že došlo ke konečnému rozhodnutí a Firefox bude v Debianu definitivně přejmenován. To samozřejmě pobouřilo mnoho uživatelů, ale ti, kteří kauzu sledovali déle, podobný krok očekávali.

Bohužel rozhodnutí přišlo ve velmi nepříjemnou dobu, kdy se nebezpečně blíží vydání nového Debianu Etch. Je potřeba vše vyřešit ještě před vydáním Etch, protože je pravděpodobné, že Etch bude mezi lidmi opět minimálně rok (Sarge je tu rok a půl) a problém by po celou tuto dobu přetrvával.

Není možné se jen tak zbavit debianího balíčku (nebo jej přejmenovat), který by tak zůstal v systému nadále nezáplatovaný. Jediným řešením je tedy změna před vydáním nové stable verze.

Debian úplně bez Firefoxu

Ještě než se rozhodlo o novém jménu a začaly se podnikat patřičné kroky, přišla další změna – Debian se Firefoxu úplně zbaví. To je samozřejmě ještě ráznější krok a Debian se tak chce zřejmě problému zbavit nadobro.

Samozřejmě nedojde k jeho odstranění bez patřičné náhrady. Projekt GNU už před delší dobou založil vlastní podprojekt s názvem GNUzilla. V rámci tohoto projektu chce vytvořit klony kompatibilní s produkty Mozilla, které by ale byly zcela svobodné.

Prvním projektem, na který je zaměřena pozornost, je samozřejmě Firefox, respektive jeho klon s názvem IceWeasel. Ten by měl být sice s Firefoxem plně kompatibilní, ale měl by odstranit všechny problematické části a proprietární moduly. Cílem je tedy vyčistit kód a vytvořit zcela svobodný klon.

Později by měl být k dispozici také klon SeaMonkey s názvem LessZilla. Zatím je vše v poměrně raném stádiu, ale Debian se hodlá zapojit do vývoje a urychlit celé práce.

IceWeasel

Možné logo IceWeasel

„Ano, nedávno nás kontaktovali, aby nám pomohli se všemi pracemi nutnými k vydání ostré verze,” řekl jeden z vývojářů IceWeasel Giuseppe Scrivano.

„Jak můžete vidět, repozitář Firefoxu je rozsáhlý a je velmi těžké udržet krok za jejich změnami. Potřebujeme více lidí, aby nám v této fázi pomohli. Je tam mnoho souborů, které je potřeba ručně zkontrolovat,” dodal Scrivano.

Cílem projektu je udržovat i po vydání krok s Firefoxem a nabízet prohlížeč se stejnými úpravami, novinkami i bezpečnostními záplatami. Podle všeho by tedy k jeho vydání mělo v ideálním případě dojít do konce roku, aby mohl být začleněn do Debianu Etch.

root_podpora

Závěrem

Samozřejmě vám nikdo nebude bránit, abyste si nainstalovali Firefox z originálních balíčků Mozilly, ale v oficiálních repositářích Debianu už prostě nebude k dispozici. Je pravděpodobné, že vzniknou debianí balíčky, které budou v neoficiálních stromech a pro uživatele se toho příliš nezmění.

Každopádně je škoda, že podobné problémy maří dobré úmysly obou stran – totiž připravovat kvalitní software pro uživatele. Všechno zlé je ale k něčemu dobré, a tak se dočkáme opravdu svobodného prohlížeče kompatibilního s Firefoxem. Bohužel za cenu dalšího tříštění sil.

Co říkáte na řešení Debianu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.