Hlavní navigace

Debian zvyšuje bezpečnost APT, CyberDog běží na Ubuntu

6. 12. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Debian, Pixar
Tým kolem linuxové distribuce Debian provedl změny ve správci balíčků APT, které znemožní rozbití systému. Robot CyberDog od Xiaomi běží na Ubuntu 18.04. Operační systém Haiku bootuje na architektuře RISC-V.

Debian zvyšuje bezpečnost APT

Tým kolem linuxové distribuce Debian provedl změny ve správci balíčků APT, které činí práci se systémovými balíčky bezpečnějším. Až doposud snaha o odstranění některého základního balíčku operačního systému vedla pouze k upozornění, které uživatel mohl snadno ignorovat a obejít. Odteď už APT jednoduše neumožní provést akci, která by mohla způsobit nefunkčnost operačního systému.

Správce balíčků Synaptic na DebianuSprávce balíčků Synaptic na Debianu

Robot CyberDog běží na Ubuntu

Linuxová distribuce Ubuntu běží na počítačích, mobilních telefonech, herních konzolích a nově teď na seznam přibyli i roboti. Čínská hardwarová společnost Xiaomi nedávno představila experimentálního čtyřnohého robota s názvem CyberDog. Ten by měl být výrazně levnější než jeho konkurenti (předpokládaná cena by měla začínat na 35 tisících korunách) a jako operační systém bude používat Ubuntu 18.04.

Xiaomi CyberDogXiaomi CyberDog

Haiku bootuje na RISC-V

Operační systém Haiku, který vychází z BeOS se dočkal dalšího pokroku ve vývoji. Jeho tvůrcům se povedlo vytvořit instalační obrazy, které lze nabootovat na procesoru s otevřenou architekturou RISC-V. Kromě toho se jim do tohoto operačního systému podařilo implementovat základní podporu 3D akcelerace. V obou případech je to hlavně zásluha vývojáře s přezdívkou X512.

Haiku na RISC-VHaiku na RISC-V

UBports má nové aplikace

Tým kolem UBports, který se snaží dostat linuxovou distribuci Ubuntu na chytré telefony zveřejnil report o novinkách ve vývoji. S novou verzí OTA-20 byla opravena spousta chyb a do obchodu UBports app store přibylo několik nových aplikací. Kromě toho vývojáři v tomto reportu informují o plánech budoucího vývoje jako je například dlouhodobě připravovaná implementace jádra Ubuntu 20.04.

Ubuntu Touch OTA-20Ubuntu Touch OTA-20

Nově vydáno

Komunitou vyvíjená distribuce Alpine Linux vyšla ve verzi 3.15.0. Linuxový operační systém s vlastním prostředím vycházejícím z GNOME Shell Endless OS oznámil vydání verze 4.0.0. Vyšel deepin 20.3, na Debianu postavená linuxová distribuce s vlastním prostředím DDE. Od FreeBSD odvozený operační systém GhostBSD je ke stažení ve verzi 21.11.24.

Endless OS 4.0.0Endless OS 4.0.0

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.