Hlavní navigace

Defcon: všichni zemřou

21. 3. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Světové mocnosti zbrojí, jak jim jen rozpočet dovolí. Mezinárodní napětí vzrůstá a smrtka si brousí motorovou kosu, aby zvládla vše sklidit. Nukleární hlavice už netrpělivě čekají ve svých krytech na lodích i ponorkách. Není času nazbyt, hodiny neúprosně odtikávají a Defcon jedna již brzy nastane.

Defcon je netradiční multiplayerovou strategií pohrávající si s myšlenkou termonukleární války. Z různých her jste pravděpodobně zvyklí na četná úmrtí. Dnes se však budou padlí počítat v řádech miliónů nevinných obyvatel. Pacifisté nechť jsou uklidněni, protože se jedná pouze o alternativu, která snad své uplatnění v realitě nenalezne. Ve hře spočineme na postu vojenského vůdce jednoho z šesti teritorií, na které se matička Země rozdělila. Cílem bude uchránit obyvatele svého svěřeného území a naopak za pomoci armádních sil způsobit co největší rozsah poškození nepříteli. Ačkoliv jsem napsal, že se jedná o multiplayerovou akci, což je její primární zaměření, lze hrát také proti umělé inteligenci. Připraveni na Defcon?

Defcon 1

Vítejte ve vkusně zpracované hlavní nabídce hry. Možností máme hned několik. Položky jsou označeny jasně, takže se snadno proklikáte na místo momentální potřeby. Doporučil bych při prvním spuštění navštívit options, kde si lze doladit detaily obrazovky, grafiky, hudby, atd. a také si vyzkoušet tutoriál. Postupně vám budou odkryty prostředky útoku a obrany v sedmi pohodlných a vcelku rychlých krocích.

Defcon 2

Máte-li zájem rovnou o hru, jednoduše ji spustíme volbou new game. Zde jsme postupně dotazováni na další a další aspekty jako počet hráčů, styl hry, atd. Možností k úpravě nám autoři dali desítky. Jsem si jist, že každý nalezne své optimum.

Defcon 3

Na počátku hry se nám zobrazí mapa soudobého světa s vyznačenými teritorii. S mapou lze pohybovat v horizontálním a vertikálním směru. Rovněž ji lze přibližovat a oddalovat. V první fázi hry je třeba účelně rozmístit vojska a vybavení. K dispozici bývají radary(radar dish), letiště(airbase) a raketové základny (missile silo). Radary plní pouze funkci výzvědnou a dále s nimi nepracujeme. Ostatní dva typy budov mají dvojí režim. Letiště vysílají buď lehké a převážně výzvědné fightery, nebo těžké bombardéry. Missile silo se přepíná mezi protiraketovou obranou a odpalovací rampou. V podstatě útočný a obranný mód. Dále je nutno rozmístit podporu námořnictva. K dispozici jsou ponorky, letadlové lodě a bitevní lodě. Každá je něčím specifická. Ponorky jsou ideální jako vyzvědači. Jsou takřka neviditelné, tedy až do chvíle jejich útoku nebo kontaktu s letadlovými loděmi, které mají schopnost objevit jejich aktivitu. Námořní jednotky se sdružují do flotil po šesti. Je pouze na nás, jak je namícháme. Poté, co je umístíme na hrací plochu, přesunují se a chovají jako celek. Je možné vybraným jednotkám nadefinovat odlišné chování, ale ne je oddělit. Přepínání mezi módy budov či jednotek chvíli trvá. Informace o potřebném časovém intervalu je vždy u akce uvedena. Nechce-li se nám čekat, máme možnost tok času zrychlit pomocí tlačítek v horní části obrazovky. Dole vidíme zase různé styly zobrazení – radar, teritoria, obyvatelstvo,…

Defcon 4

Co to je vlastně defcon a proč jsem hovořil o fázi hry? S ubíhajícím časem projdeme pěti stupni pojmenovanými defcon pět až defcon jedna. Defcon je odvozený z anglického defense condition a ve zkratce nám říká, co za hrozbu bychom měli čekat. Při pátém stupni jen pohyb loďstva v mezinárodních vodách, čtvrtý je ve znamení radarů a vyzvědačství, ve třetím již dochází ke střetům letectva a námořnictva, druhý střet vyhrotí a první povoluje nukleární útok.

Defcon umožňuje střet až šesti hráčů v šesti definovaných a jednom vlastním módu. Základní nám dává za cíl způsobit co největší ztráty oponentovi. 45 herních minut před koncem jste upozorněni a můžete vyslat zbytek střel před konečným sečtením skóre. Office mód je verzí pro zaměstnané. Pokud se blíží šéf, jen dvakrát stisknete klávesu Esc a pak hru obnovte. Big World se hraje na dvojnásobné mapě, Speed Defcon je vyloženě o rychlém a necitelném zabíjení. Diplomaty začíná mírně. Všichni jste ve velké přátelské alianci, ale na jak dlouho? Zde je potřeba více hráčů. Posledním definovaným módem je Tournament.

root_podpora

Defcon 5

Zpracování hry se mi zdálo velmi zdařilé. Už dynamická hlavní nabídka s příjemnou hudbou mě nabudila. Vypisované technické a zeměpisné informace jsou šikovným prvkem. Samotná mapa není přesycená detaily a působí vyrovnaně. Modely staveb a jednotek jsou prosté, a přesto do hry zapadají. Jednoduchá hra s barvami a liniemi slaví úspěch. Pokud umíte anglicky, doporučuji si přečíst návod, který je vcelku originální svými návody, jak se zachovat při jaderné katastrofě či jak udělat kryt ze stolu. Teď přijde nepříjemná informace, a to, že hra je komerční a tudíž je k dispozici pouze omezené demo. I v něm si však užijete a třeba vás přesvědčí o investici do plné verze, která přijde na 25 dolarů.

Chcete-li si zkusit demo jako já, není nic lehčího než zvolit odkaz Download the demo na stránce hry. Zde vybereme linuxovou verzi a stáhneme archiv. Ten stačí rozbalit a spustit binárku defcon.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku