Hlavní navigace

Defendguin

8. 7. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Poslední záchranou nevinných tučňáků je moderně vypadající vesmírné plavidlo se sympatickou kresbou na boku. Vy jste její pilot. Nesmírná zodpovědnost dopadla na vaše odznaky posetá bedra. Odvraťte hrozbu a dokažte svou bezmeznou oddanost. Odměnou vám budiž dobrý pocit a fiktivní řád Velkého Tuxe. Je zde vesmírná gamesa Defendguin.

Defendguin je obměnou arkády zvané Defender. Autor pouze pozměnil prostředí a navodil linuxovou atmosféru. Vaším úkolem v této střílečce je ochránit domácí planetu tučňáků proti všem škůdcům. Ty představují různé formy mimozemšťanů a velký nepřátelský asimilátor Bill Gates. Nepřipusťte, aby získal našince na svou stranu. Kdykoli se mu podaří ovládnout jednoho z tučňáků, zešílí a obrátí se proti vlastním členům komunity. Hra skýtá celkový počet dvaceti levelů. Jednotlivé mise na sebe navazují, nekoná se statistická párty. V posledním kole na vás čeká samozřejmě zlý a mocný Boss, jehož musíte pro naprostou dominanci porazit. Vaším úkolem je samozřejmě získat co největší počet bodů a ochránit co nejvíce roztomilých zástupců. Vždy, když vaše skóre překročí hranici 10 000, získáte jako prémii život a atomovou bombu. Obě tyto hodnoty lze nalézt v pravém horním rohu obrazovky. K dispozici máte také zmenšenou příruční mapu pro lepší orientaci. Nyní již víte základní informace. Briefing pomalu končí, čas pro skutečnou akci začíná.

Defendguin 1

Vzhledově hra nevypadá nejhůře, sice to není nic převratného, ale budiž. Jednoduchý design nebrání v dobré zábavě. Už samotným svým pojetím dává autor jasně najevo, že se mu jedná o dobrou zábavu s akčnějším pojetím. Grafické zpracování nepůsobí nijak rušivě. Hudbu zvolil tvůrce také dobře, krásně podbarvuje dění na obrazovce. Zbývá dodat hratelnost, jež jest velmi dobře přijatelná. Milá je také možnost volby jednoho či dvou hráčů. Hru Defendguin lze ovládat buď joystickem, nebo klávesnicí. Přináším vám také rychlý přehled kláves:

Defendguin 2

[LEFT ARROW KEY] – pohyb lodí doleva
[RIGHT ARROW KEY] – pohyb lodí doprava.
[UP ARROW KEY] – pohyb lodí nahoru
[DOWN ARROW KEY] – pohyb lodí dolů
[SPACE] – laser, účinná hračka vašeho zbraňového systému. Zničí vše, co jest dráze paprsku v cestě.
[CTRL], [SHIFT], [ALT] – atomová bomba. Na rozdíl od laseru zničí vše v dosahu. Na začátku vlastníte tři, postupem času přibývají se skóre. Vynález drtivých rozměrů.
[TAB], [P] – slouží k přerušení hry, opětovným stisknutím pokračujete.
[Esc] – návrat do hlavního menu. Vaše hra bude nenávratně ztracena.

Defendguin 3

Nepřátel se nelekejme, na množství nehleďme. Cestu nám zkříží Landers asimilátor, jež ukořisťuje nevinné penguinoids; Bombers; Mines konstantní překážky v letu vaší lodí; Mutants znesvěcení a převracení penguinoids; Pods, kteří explozí transformují do Swarmers, jež si vás nelítostně najdou. Časem si o nich uděláte pěkný obrázek do rámečku.

Defendguin 4

Defendguin je vcelku rychlá akční hra nemající vysoké nároky na přemýšlivost. Nač také? Vyhnout se střele a sám přesně zasáhnout, to jest cílem. Potřeba jsou spíše klidné ruce a jasná mysl. Rozzpomeňte se, co vás naučil Yoda v minulém dílu o Síle. Je ve vás, využijte-li ji i nyní. Máte-li rádi roli Ace Rimmera, spasitele všech koutů vesmíru, neměli byste vynechat planetu penguinoids. Tito roztomilí tvorečci vás potřebují. Nedovolíte přeci Billovi, aby ovládl vaše domovy. Tak si naberte jídlo, pohodlně se usaďte, nastavte si monitor, chopte se klávesnice či joysticku a pusťte se do nepřátel. Pamatujte: Penguinoid in trouble!

root_podpora

Defendguin 5

Na domovské stránce projektu si můžete vybrat jeden z balíčků ke stáhnutí. Ke kompilaci potřebujete SDL a SDL_mixer knihovnu. Kompilaci samotnou potom provedete příkazy:

make
make install 

Příkaz make můžete použít s obměnami:
make nosound, pokud nechcete kompilovat i zvuky a hudební pozadí (nevíte, o co přicházíte)
make JOY=NO, pokud si nepřejete nainstalovat podporu pro joystick

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku