Hlavní navigace

Názor k článku Definice verbálního zneužívání: pohledy se liší od Ivan Nový - Nikoliv, pokud postulujete, že je třeba trh usměrňovat,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 10. 2016 3:33

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Nikoliv, pokud postulujete, že je třeba trh usměrňovat, musíte vědět, jakým směrem. No a to nevíme, viz problém obchodního cestujícího. Trh je ten algoritmus, který ho pro lidskou komunitu řeší. Proto usměrňovat jej, znamená překážet a bránit řešení.

    Ovšem, víte co je dobré pro vás, ale už nevíte a nemůžete nikdy zjistit předem, co je dobré pro všechny. A přesně o to se snaží levice. A proto to nikdy nemůže fungovat, protože to stojí na omylu, že někdo ví co je dobré pro všechny.

    Společnost je na cestě od jednoho optimálního stavu ke druhému, neznáme ani co je optimální stav a jak jsme od něj vzdáleni, protože ten optimální stav nelze měřit osobním prospěchem, osobní prospěch je jen prostředek k jeho dosažení. Systémy mají jen tu povahu, že pokud individua sledují vhodná optimalizační kritéria (například osobní prospěch), pak celý systém směřuje k optimálnímu stavu.

    Stanovit centrálně, co je dobré pro jednotlivce, jak to dělá levice, nikam nevede, protože to rozbíjí účinný algoritmus hledání optima. Vede to na neoptimální chování systému a jeho dřívější zánik.