Hlavní navigace

Názor k článku Den IPv6 proběhl a ke kolapsu nedošlo od - - před x lety ano, leckterý krabky měli jen...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 6. 2011 23:46

    - (neregistrovaný)

    před x lety ano, leckterý krabky měli jen pseudobridge, ale už pár let mají všechny krabičky co si členové pořizují, které se mi dostali do rukou možnost poctivého bridge, tj. wds klient+bridge_mode.
    Největší boj bývá zjistit, jak se ku.va ten full-bridge režim u danného výrobce jmenuje v web xichtu (nebo ještě hůř, v nějakým windows-only klikadle). Ale i to se zlepšuje.

    Takže tohle přestává být problém, prostě admin_apka_2_člen: máš-li tam NAT nebo pseudobridge, je to tvůj boj, pokud tam máš bridge (takže si tvůj domácí comp pingu a vidím na ap jeho macku), tak ti rád pomůžu v případě problémů :-)

    Aktuálně vidím jako největší problém brutální nedostatek ipv6 ready 1gbps smart switchu (optimálně s možností napájet přes poe) v dostupné cenové hladině. Typicky všechny ty 5-8-12 portový smarty rozesetý po sklepech-půdách-světlících-stoupačkách... tipycky pro jednotlivé vchody domů. Před 5 lety tam byli tupé switche, ale s růstem sítě byla nezbytná alespoň základní segmentace a management...
    Nebýt tohoto problému, tak by se dalo velmi vážně už teď uvažovat o překlopení sítě na ipv6 only (minimálně u nových členů) a ponechat nat jen na igw ve formě 6to4 - páteřní spoje sítě, compy/apka s linuxem už jsou ready dost dlouho, L3 switche měníme za ipv6 ready právě v těchto dnech.