Hlavní navigace

Názor k článku Děrné štítky a holocaust: první informační společnost od Karel - No, on náš problém je trochu jinde. Zakázky...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 6. 2013 11:47

    Karel (neregistrovaný)

    No, on náš problém je trochu jinde. Zakázky na podobné informační systémy u nás vyhrávají firmy, které s tím nemají zkušenosti. A když už se někde objeví firma, která zkušenosti má, tak na to pošle lidi. kteří je nemají. Výsledkem je pak situace, kdy řešení navrhuje skupinka složená z uživatelů neznalých IT technologií, "ajťáků" bez zkušeností s oborem a několika "ideologických" vedoucích. Pak není divu, že vynalézají kolo, a ty prototypy pak podle toho vypadají.

    A dalším problém je pak "specifičnosti státních úřadů". Vy sice tu velkou pracnost vnímáte jako problém, fronty se vám nelíbí. Ale pro úředníka je to naopak pozitivní stav. Má práci. Ve státní správě obecně je obrovský tlak proti zjednodušování agendy. Projevuje se to tím, že úředníci hází vývojářům klacky pod nohy. Skutečné zadání pak je "zjednodušit, zrychlit, zpřehlednit, zlevnit a zefektivnit agendu tak, aby nebylo možné propouštit žádného ze zaměstnanců". To je diametrálně jiné zadání, než na co jsou IT firmy zvyklé z komerční sféry. A na tom si pak vylámou zuby. Úředník je osobně zainteresovaný na tom, aby implementace selhala. A v ideálním případě selhala natolik, aby musela vzniknout nová pracovní místa. Umět zvládnout tuto situaci a získat potřebné informace "navzdory úředníkům" vyžaduje úplně jiné dovednosti a zkušenosti, než čím obvykle IT firmy disponují.