Hlavní navigace

Názor k článku Deset největších průšvihů v historii Linuxu (první část) od Ondrej SanTiago Zajicek - Komentar obsahuje nekolik podstatnych chyb: = zejmena...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 7. 2009 13:28

    Ondrej SanTiago Zajicek (neregistrovaný)
    Komentar obsahuje nekolik podstatnych chyb:
     
    = zejmena problem nebyl v tom, ze se zapis neprovedl na disk, ale v tom, ze se zapisy provedly na disk v jinem poradi, nez v jakem je zadal program.
     
    = reseni s fsync() je nechutny overkill – jednak pouziti fsync() zarucuje mnohem vic, nez co je treba (aplikace potrebuji, aby obe operace probehly v urcitem poradi, ale nepotrebuji cekat na to, nez probehnou). Jednak na ext3 fsync() syncuje cely filesystem, takze caste pouziti fsync v aplikacich je na zabiti.
     
    = Kdo chvili sleduje LKML tak vi, ze vyvojari jsou pomerne pragmaticti a tvrzeni typu ‚sice realny hardware takhle nepracuje, ale podle specifikace by tomu tak byt melo‘ ci ‚tohle chovani je sice neuzitecne, ale je stale v souladu s POSIXem‘ nemaji valnou vahu.
     
    = Filesystem by mel poskytovate rozumne predpoklady o svem chovani. Velke casti jadernych vyvojaru se ocekavane predpoklady zdaly rozumne. Koneckoncu bez nich (a bez pomaleho fsync()) ani problemova operace nejde provest korektne.
     
    = Objevily se navrhy na opravdu systemove reseni, ktere by se libilo i me – zavedeni syscallu fbarrier(), ktere zaruci pouze to, ze diskove operace zadane po volani fbarrier() se neprovedou pred diskovymi operacemi zadanymi pred tim volanim fbarrier(). Ale je otazka, jestli ho nekdo implementuje.