Hlavní navigace

Názor k článku Diagrams.net: schémata a diagramy levou zadní a multiplatformně od svatas - Znovu a detailněji - diagrams.net je webový program, který...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 3. 2023 17:54

    svatas

    Znovu a detailněji
    - diagrams.net je webový program, který pracuje s diagramy. Když s diagramem pracujete, co cache prohlížeče se ukládá rozpracovaný soubor XML
    - Když ale cache prohlížeče smažete bez uložení mimo cache, diagram zmizí
    - Když v rozhraní zmáčknete tlačítko Uložit, uloží se do XML dokumentu na disk, kam si určíte.
    - Když dáte možnost Exportovat, můžete diagram uložit v mnoha formátech - XML, SVG, JPG, PNG, Visio apod. A mimo jiné i do URL.
    - vygenerovaný link neodkazuje nikam do úložiště na diagrams.net, nic se nikam na web neukládá, vše je pouze lokálně
    - pokud si váš diagram neuložíte na lokální disk, ale pouze vyexprotujete do URL, neexistuje žádná lokální verze, ani verze na diagrams.net
    - Pokud ten odkaz poškodíte (respektive ořízne se v prohlížeči), máte po diagramu. Nikde není uložen, neexistuje, je opravdu natvrdo zakódován v tom URL.

    To ukládání do URL není "live", vygeneruje se až na požádání. Proto při vytvoření nového a vložení objektu se URL nemění. Pokud ale dáte vygenerovat URL z prázdného souboru a ze souboru s jedním objektem, jsou různé.

    Proto je tak důležité, zda vás nějaký prohlížeč ořízne v délce URL pro sdílení. URL pro sdílení = ten stejný vygenerovaný URL jako je popsáno výše. Stojím si za tím, že po vygenerování URL je celý diagram uložen právě v tomto URL a nikde jinde. Přes URL jakoby nic nesdílíte, ale posíláte datovou strukturu XML v komprimované podobě.

    Proto má ten URL odkaz 100 000 znaků, protože jsou v něm ta data. Pokud je "něco" ořízne na např. 99 900 znaků, je URL poškozeno a žádný diagram se neobjeví. Pokud si z testu na githubu zkopírujete třeba jen část odkazu, můžete to vyzkoušet.

    Pokud pošlu ten odkaz mailem nebo ho zapíšu do web stránky (jako v mém GitHub příkladě), už narážíte na první limit - některé prohlížeče tvrdí, že neumí zobrazit příliš dlouhý link (třeba Firefox uvádí 65000 a Safari 80000 znaků) jako link a musíte udělat tu fintu, kterou popisuju já - Copy&Paste do adresního řádku. Diagram se vám objeví. Opakuji, že není nikde na serveru uložen, veškeré info je v tom URL extrémně dklouhém odkaze a je v něm i ten samotný XML komprimovaný výsledný soubor tak, jako byste jej uložil na disk.

    Diagrams.net říká, že se žádný diagram nikam neukládá a není co sdílet. Vše se ukládá pouze lokálně do vašeho PC. Data na giagrams.net putují jen ve chvíli, pokud převádíte do PDF. Rozporuji ten výrok, že je diagram uložený jinde, Pokud nechcete, tak není. Případně jen lokálně. Diagrams.net opravdu nedisponuje žádným úložištěm.

    Tohle je prostě koncept, který jsem u jiného programu ještě neviděl A možnost exportu do URL (opravdu export, nikoliv sdílení) je poměrně unikátní. .