Hlavní navigace

Názor k článku Digitální svět, tradice a svoboda od polymorpheus - Vite, jaky je problem s temi tzv. humanitarnimi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 5. 2007 13:07

    polymorpheus (neregistrovaný)
    Vite, jaky je problem s temi tzv. humanitarnimi vedami? Ze vetsinou nejsou ani trochu exaktni (pochopitelne), takze bohuzel jejich zavery nejsou meritelne/overitelne, coz mimo jine znamena, ze za vedce nebo odbornika se muze prohlasit kdejaky hlupak a prizivnik.

    A protoze po ruznych svetonazorovych interpretacich existuje docela velka poptavka hlavne mezi tou premyslivejsi casti mladych lidi, oni hlupaci a prizivnici si ze sveho svetonazorovateni mohli udelat docela vynosny business (tepla mistecka na spatnych univerzitach, ruzne vladni i nevladni organizace apod.). A jak to tak vypada, drtive vetsine z nich chybi zakladni znalosti, a predevsim - poctivost a zodpovednost skutecneho vedce/odbornika.

    Proste na humanitarni vedce a odborniky jsou kladeny velmi narocne pozadavky (museji byt vzdelani v mnoha, mnoha oborech), nez se mohou k cemukoliv vyjadrovat. A podle meho nazoru by kazdy humanitarni vedec mel povinne skladat zkousky z matematiky a logiky, aby se oddelilo zrno od plev. Absolventi humanitarnich oboru se totiz casto dostavaji do mocenskych struktur statu, kde by meli byt kvalitni lidi.

    A pokud takovy 'vedec/odbornik' zalozi svoji karieru na cirem populismu brnkajim na struny negativnich emoci a pubertackych predstav o svete (dospelacky svet je plny nasili, socializace je vlastne nasili, atd. atp.) pak je to fakt vazne, a takovi 'vedci' si nezaslouzi nic nez opovrzeni.

    Na panorama.sk stoji za pozornost IMHO maximalne 5% obsahu.