Hlavní navigace

Distribuce: ABCLinux

12. 2. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Naši kolegové ze spřáteleného serveru abclinuxu.cz vytvořili svou vlastní distribuci. My jsme ji pořídili a vyzkoušeli. Jak to dopadlo, se dočtete právě zde.

Distribuci dostanete na jednom CD, ke kterému je navíc přiložena útlá brožurka (45 stran), která ale velmi dobře a srozumitelně popisuje práci s obsahem CD včetně stručných popisů jednotlivých programů. Je tak jakousi uživatelskou příručkou k celé distribuci. Obsahuje vše potřebné, a tak se ani naprostý začátečník neztratí. Za příručku dávám jedičku.

Samotný ABCLinux je založen na známé distribuci Knoppix. Ta je silně upravená pro naše prostředí a navíc je k ní „přibalen“ mirror portálu abclinuxu.cz. Na CD se nachází celkem 1.5GB (!) dat. Celý zázrak zajišťuje komprimovaný souborový systém, díky kterému se to celé vešlo na běžnou placku.

Samotný start je velmi jednoduchý, stačí přesvědčit BIOS, aby nabootoval z CD mechaniky, a založit do ní distribuční cédéčko. Já jsem testoval na stroji s následujícími parametry:

  • Pentium II 400MHz
  • 160MB paměti
  • 10GB disk
  • zvuková karta CM8738
  • síťová karta (síť je připojená k Internetu)
  • grafika ATI RAGE 128
  • monitor LiteON (17")
  • CDROM 40× (LiteON)

Jak vidíte, nejedná se o žádný zázrak ani novinku. Schválně jsem tento stroj vybral, abych distribuci otestoval na něčem slabším. Rychleji to jde vždycky. Základem je svižná CD mechanika, která zajišťuje přísun dat a je tedy pro rychlost celého provozu klíčovou.

Po startu na mě vybafla nabídka bootu. Je vyvedená pěkně v grafice se sympatickým logem uprostřed. K výběru je spousta věcí, mimo jiné jsou to: jazyk (cz/sk), rozlišení, desktop (KDE, icewm, fluxbox, wmaker), Xserver (XFree86, fbdev), zapnutí Braillova terminálu (pro zrakově postižené!) a pár dalších drobností. Za zmínku také stojí možnost startu memtest86 místo samotné distribuce. Můžete si tak jednoduše otestovat paměť.

Na začátku jsem nechtěl nic měnit, a tak jsem nabídku prostě odentroval. Konzole se přepla do grafického režimu, v rohu se objevil tučňák a začal klasický boot.

Po 1 minutě a 20 sekundách naskočil X server a za další 2 minuty a 28 sekund byl dokončen start KDE. Celý boot tedy trval 3 minuty a 48 sekund, což sice není málo (ale hodně taky ne, když uvážíme, ža máme k dispozici plnohodnotný systém), ale s tím jsem počítal. Startujeme přece z CD. Překvapilo mě, že systém sám našel grafickou, zvukovou i síťovou kartu, správně identifikoval monitor a vybral rozumné rozlišení i obnovovací frekvenci!

Začal jsem se pomalu probírat celým systémem. Dlužno podotknout, že graficky působí systém velmi pěkně, celé je to sladěné do světle modré barvy a všude na vás vyskakují pozadí a loga s motivem ABCLinuxu.cz. KDE jsou navíc kompletně počeštěna. Na začátku na mě sama vyskočila Mozilla 1.4 s českým prostředím a v něm offline obsah abclinuxu.cz, který je součástí distribuce.

Jen z legrace jsem zadal do Mozilly www.root.cz a … světe div se, ono to naskočilo! Začal jsem probíhat nastavení a ta mrška si sama našla DHCP server a nakonfigurovala síť! Celé to tedy běželo bez jediného zásahu. BRAVO!

I kdyby tomu tak nebylo, v menu jsou k dispozici konfigurační utility pro síť, ISDN, Wi-Fi, ADSL a další způsoby připojení. Stejně jednoduše lze nakonfigurovat tiskárnu, tv kartu a zvukovou kartu.

Distribuce je nabitá velkým množství programů, prográmků a utilit. Jen namátkou: Mozilla, OpenOffice.org, Gimp, XMMS, Mplayer, Bochs, K3b, Emacs a hromada her. Kompletní výpis software je na dlouho. Krom toho distribuce nabízí i spoustu běžných utilitek pro práci se sítí (Airsnort, Nmap, …), takže ji nemusí používat jen běžný Franta uživatel, ale i zkušenější admin, třeba jako záchranné CD.

Odezva systému je sice pomalejší, nebrání ovšem nijak v práci, během startu větší aplikace můžete v klidu pokračovat v práci v té předchozí. Pokud obsah CD nainstalujete na disk, všechno začne běhat naprosto svižně. Na testovaném počítači se i z CD všechno chovalo docela dobře. Zkoušel jsem i DivX pomocí Mplayera, a jak vidíte ze screenshotu, absolutně bez problému (a zcela plynule – to už nevidíte).

Jedná se celkově o velmi kvalitní balík software, který potěší nejen guru, ale především začátečníky, kteří se bojí vyzkoušet něco nového. Tentokrát jim můžete předložit skvělou kompilaci, kterou lze otestovat zcela nezávazně. Když se jim nebude líbít, budou mít alespoň tácek pod kafe. I když … asi ne.

Pokud by měl uživatel jakýkoliv problém, může se obrátit na své kolegy v diskusním fóru.

root_podpora

Na závěr doplním, že systém můžete nainstalovat i na disk, pak se jedná o běžný Debian, a lze jej proto libovolně dále rozšiřovat a měnit pomocí standardních deb balíků.

Distribuci vydal Computer press a můžete si ji za 119 Kč (respektive 179 Sk) pořídit u každého dobrého knihkupce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.