Hlavní navigace

Názor k článku Distribuce Arch Linux: dokončení instalace, správce balíčků od hungaria - V zakladu s Vasim nazorem souhlasim, je skoda...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 3. 2016 11:45

    hungaria (neregistrovaný)

    V zakladu s Vasim nazorem souhlasim, je skoda ze se (doufejme jen z pocatku) autor instalaci na stroj s (U)EFI vyhnul. Zcela jiste by to bylo velmi prinosne tema.

    Jen chci reagovat na:
    "a právě já mám tu smúlu, že mám stroj, kde se UEFI nedá vypnout. Příchodem win10 se situace ještě více zhoršila, všechny nové stroje už ani nebudou muset mít možnost vypnout UEFI"

    Je to v prvni rade o vyberu zarizeni (bavime-li se o PC/notebooku).
    Bohuzel drtiva vetsina uzivatelu jde po cene (prip. jak se rado rika "pomeru vykon/cena") - a to je ten problem. Nezajimaji je dalsi vlastnosti, a to bohuzel nejen BFU (ktery nebudou "znat" ani ten vykon) ale i ti co si mysleji ze problematice (HW) rozumeji.
    Samozrejme i dnes se prodavaji zarizeni kde "lze UEFI vypnout", spravne receno prepnout UEFI do rezimu Legacy.
    Ano, nejsou to ty levny zarizeni z kategorie "domaci" (priklad: levnej notebook Lenovo na kterej videli/slyseli reklamu se dvema skvelyma zpravama kdy obe jsou lzive a jsou klamavou reklamou).
    Jsou to predevsim rady "firemnich" zarizeni (business) ktery mivaj povolenych vice moznosti v UEFI (samozrejme i tady se najdou taci ktery maj neco omezene, napr. m.2 slot atd.). Namatkou (v noteboocich):
    Dell - Latitude
    HP - ProBook, EliteBook
    Acer - TravelMate
    Lenovo - ThinkPad (ale zde kdyz uz Lenovo tak jedine radu T ci X)
    atd.

    Pokud ma clovek takove zarizeni na praci (ne jen na facebook a internet) tak osobne nechapu setreni kazde koruny a vybery tech levnych zarizeni ktery prinesou vice skody nez uzitku (cas jsou penize a kdyz ne, lze ho vyuzit mnohem lepe).

    Navic EFI/UEFI se pouziva mnohem dyl nez si lidi myslej, akorat zpocatku se pouzivalo vyhradne v Legacy rezimu (bez moznosti zapnout ty MS "ficury", to prislo az s W8).
    Na skodu nebyva take tlacit na vyrobce konkretniho zarizeni at vydaj verzi UEFI se spristupnenou moznosti zvolit si urcite nastaveni (kdyz je tech hlasu dostatek - a to dnes v pripade internetu neni problem - tak uz nejednou vyrobce UEFI upravil). Samozrejme je tu i moznost upravit UEFI svepomoci, ale tomu malokdo rozumi a nebo se mu nechce resit reklamace nebootujiciho zarizeni :)