Hlavní navigace

Názor k článku DMCA: proč nestačí současný právní rámec? od anonym - "Za problém je možné považovat především chybějící opatření...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 2. 2012 14:03

    bez přezdívky

    "Za problém je možné považovat především chybějící opatření proti monopolním praktikám na jedné straně a na druhé poněkud alibistické nastavení prostředí pro poskytovatele služeb všeho druhu. Dnešní trend je takový, že by právě oni měli převzít větší díl zodpovědnosti a zřejmě se tomu v budoucnu neubrání. Pokud tedy nepřijde zásadní změna v paradigmatu chápajícím ochranu duševního vlastnictví."

    Jak muzou poskytovatele sluzeb prejmout zodpovednost za nelegalni obsah, ktery pres jejich infrastrukturu proteka? Jak je mozne napriklad z pohledu ISP rozlisit legalni obsah od nelegalniho? Jeden zpusob by tu byl - zakazat upload komukoliv, krome vlastniku obsahu. Opravdu chceme z internetu udelat televizi 2.0? Ja pevne doufam, ze k tomu nedojde.

    Vsechny tyto zakony regulujici dusevni vlastnictvi v dnesni dobe maji jednu vec spolecnou - naprosto ignoruji technologickou situaci, ktera se za poslednich 20 let dramaticky zmenila, a zakony a represi se snazi zajistit znacne narusenou kontrolu majitelu obsahu nad distribucnimy kanaly.

    Doufam, ze si predevsim autori uvedomi, ze soucasna situace je neudrzitelna a podporou persekuce svych ctenaru/divaku/nav­stevniku jsou akorat sami proti sobe.

    Je potreba vymyslet novy zpusob financovani kreativni cinosti, ktery nebude ignorovat technologicky pokrok 21. stoleti a nebude umele omezovat sireni informace.