Hlavní navigace

Názor k článku Komiks: dnes i díra [v systému] musí mít [cool] jméno od x x - Nebylo to v Didaktiku Gama takto? 16 kB...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 1. 2018 10:04

    x x (neregistrovaný)

    Nebylo to v Didaktiku Gama takto? 16 kB ROM + 32 kB RAM (z toho ve spodních 16kB video) a dalších 32kB RAM v bank1, právě přepínaný PIO MHB 8255 a také se mě zdá, že to bylo přes port C0?
    Co se mi líbilo, tak v 16 kB ROM bylo hafo místa a další se dalo získat odmazáním rutin pro ZX drive a i nějaká tiskárna tam byla? Takže jsem si tam poopravoval (opatchoval :-)) známé chyby, i ty, kterým se musel dopsat opravný kód, přihodil pár generátorů písma, rutinu pro obsluhu 9ti jehličkové tiskárny, a přihlašovací dialog s heslem :-) A nebo se taky vyměnil ROM za 32kB a fungovalo to jako chytrá domácnost. Postavil se k tomu modem a zavolalo ti to do práce, že nemáš zavřený okna, zdechl kotel, a vůbec k čemu sis postavil čidla. Došel jsi domů, přepnul ROM zpět na didaktikování a po skončení restartoval na řízení a hlídání baráku. Ba dokonce se k tomu dodělaly i elektrické termostatické ventily. Sice to vypadalo jako uzávěry na dálkovém plynovodu, ale co už.
    V Gamě byly také 4 MHz. Z80 jsem si dal od NEC 6MHz? kvůli taktování :-). Povětšinou tam byly obyčejné od ST.
    Pak došla na doma disketová mechanika D40. V práci jsem to měl připojený na 8", ale 5,25" bylo jiný kafe. I když ta D40 byla také DoDo. Ale už nevím, při jaké příležitosti to mrzlo. A to ještě někomu jo a někomu vůbec. Jen si pamatuji, že jeden signál jsem musel prohnat přes 2 hradla kvůli zpoždění a pak to šlapalo jako víno. Akorát jsem tam vmontoval ROM 32kB. V první půlce byla originál ROM kvůli kompatibilitě a v druhé upravená ROM s přidanými funkcemi např. automatické parkování hlavičky do stopy 41. Ve stopě 42 jsem zálohoval průběžně celou stopu 0, takže nabořená FAT už nebyl problém a data šla obnovit i při úplně prodřené stopě 0. Tenkrát ještě nebylo to duševní vlastnictví, a autor ROM D40, neměl problém mi poskytnout komentovaný výpis ROM D40 a věnovat mi své nou-haf. Stejně jako s upravenou ROM Didaktiku.
    A k tomu všemu foliová PC klávesnice. Samozřejmě programovatelná a s předprogramovaným vypisováním příkazů pro D40. *Load.... * Save...
    Akorát lituji do dneška, že už se mi tam nikam nevešel RTC. Pak by PC bylo zbytečností.
    Ach jaj, to boli casy...