Hlavní navigace

Názor k článku Dokumentově orientovaný desktop – lepší vyhlídky? od M. Prýmek - > Že když kliknu na soubor, tak se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 8. 2006 12:01

    M. Prýmek
    > Že když kliknu na soubor, tak se mi otevře program, který s daným souborem umí pracovat? --- to přece uměl už Norton Commander pod DOSem.

    Ano, skutecne takhle si bezny uzivatel "dokumentovou orientaci" predstavuje, nicmene to neni zadna dokumentova orientace, ale uboha snaha vytvorit predstavu dokumentove orientace v systemu programove orientovanem.

    > Nějak nechápu, jaký mají podobné úvahy smysl.

    Ano, taky jsem od clanku ocekaval vic, nicmene tema, ktere otevira je vice nez zajimave!

    Najlepsi dokumentove orientovany (DO) OS, ktery znam je MacOS X. Idea DO je v tom, ze vas
    vlastne ani nezajima, ktere programy mate spustene (coz je dnes v dobe velkych pameti a kvalitne zvladnuteho swapovani vice nez legitimni predpoklad). Mate proste jen otevrene NEJAKE SOUBORY.

    Osobne bych byl velice rad, kdyby existoval podobny desktop pro Linux (blizi se tomu GNUStep).
    Navic v dnesni dobe by se k tomuto pristupu dalo pripojit spousta zajimavych moznosti (vzdalene aplikace, sitova transparentnost nebo treba i pokrocile moznosti mikrojkader (HURD a spol.)) - a to vse naprosto integrovane tak, ze clovek vlastne ani nepotrebuje vedet, jakym zpusobem se ten ktery soubor zpracovava...

    > Když programy před uživatelem odstíníme a necháme ho pracovat jen s dokumenty --- co pak má uživatel dělat, když s jedním dokumentem chce pracovat pomocí více programů?

    Ja bych si jako idealni predstavoval to, ze by clovek mel otevrene okno se souborem a jenom prepinal, jak se na neho chce "divat" -- tj. podobne jako v MacOS by se jenom menil prouzek s menu a okno se souborem by melo treba zalozky "textovy editor","preklad LaTeXem" apod.