Hlavní navigace

Názor k článku Domén nepřibývá a platy v IT rostou, vysvětluje zdražení Ondřej Filip od Miroslav Šilhavý - Ale víme. Nedala. A jestli by se nedala...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 12. 2018 15:46

    Miroslav Šilhavý

    Ale víme. Nedala. A jestli by se nedala provozovat stejně úspěšně třeba za 95% cenu vědět nepotřebuju, protože si dobře uvědomuju, že než bych to zjistil, musel bych vyzkoušet desítky modelů, které by byly horší a mnohé z nich i dražší.

    Ale my to právě nevíme. Nevíme, jak tečou peníze, a které z aktivit by možná CZ.NIC dělat neměl. Jaktože jsou po světě desítky správců TLD, kteří nemají potřebu utrácet vybrané peníze podobně, jako CZ.NIC?

    Já si myslím, že CZ.NIC je pod dostatečnou kontrolou, členy je mnoho subjektů, které mají navzájem různé zájmy, navíc je tam velmi nízká bariéra pro vstup dalších členů. Funguje tam tedy velmi konkurenční prostředí, pokud by někdo měl pocit, že se dá CZ.NIC snadno ovládnout v něčí prospěch, pokusil by se to udělat a CZ.NIC dostat pod svou kontrolu.

    Všechny tyto subjekty spojuje stejná motivace. Být u těch obrovských peněz, které se v tom točí. Podobně, jako v politických stranách teoreticky funguje politická soutěž. V praxi ale skupina vedoucích představitelů stran drží hubu a krok, protože oponovat by se rovnalo ztrátě trafiky.

    Navíc bych si zas tolik nesliboval od veřejné kontroly. Pod veřejnou kontrolou máme třeba veřejné zakázky, kde to dospělo do stavu, že veřejnost je schopná akorát porovnat, které ze dvou čísel je menší. Takže se pod veřejnou kontrolou vysoutěží to nejlevnější, a vůbec nevadí, že je to k ničemu, že most spadne, dálnice ujede nebo popraská – hlavně, že to bylo nejlevnější.

    Ale to je právě o demokracii a hlasu lidu. Lidé se mohou rozhodnout klidně, že je pro ně jediným kritériem nejnižší cena a je dobře, že není nikdo, kdo by chtěl být, jako Vy, nad nimi rovnější.

    Já si nemyslím, že bychom byli tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci.

    Souhlas, já mám stejný názor. Ale zároveň mám názor, že svým postojem smím ovlivňovat jen sám sebe a svoje peníze. Netrpím pocitem, že můj názor musí sdílet i ostatní, nebo, že by jim snad měl být mnou určen.