Hlavní navigace

Don’t Move: nahlédnutí do duše zaníceného hráče

15. 8. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Je to experiment nebo jen špatný vtip, který má z hráčů tahat peníze? Hra neobsahuje žádný příběh, je technicky zastaralá a jediné, co můžete dělat, je pohybovat se doleva či doprava. Proč se tedy Don’t Move vůbec zabýváme? Titul totiž ukazuje urputnost hráčů počítačových her v krystalické podobě.

Experimentálních her je jak šafránu. Dokáží ale kromě hraní nahlédnout i do duše hráče a zprostředkovat mu nezvyklou zpětnou vazbu. Don’t Move experimentuje s odhodláním, se kterým pařan vstupuje do boje s cílem dosáhnout všech úkolů, které před něj hra postaví a vyzobat i ten nejposlednější bonus.

V Don’t Move se zhostíte role nindži s odhodláním utéct z herní obrazovky. To je však nemožné, protože jakmile se přiblíží k jednomu rohu, zemře a narodí se opět uprostřed místnosti. Neexistují žádné triky, jak toto prokletí zvrátit. Navíc jsou vaše manévrovací schopnosti velmi omezené. Můžete se s postavou pohybovat jen vlevo nebo vpravo.

Don’t Move - obrázky ze hry

Je to jen špatný vtip nebo geniální experiment?

Po několika desítkách smrtí se asi začnete zvědavě tázat: „Co tím chtěl autor říct?“ Pak se nečekaně v pravém rohu obrazovky objeví první úkol. Musíte se pokusit utéct desetkrát doleva a desetkrát doprava. Poté, co tenhle úkol splníte, jste postaveni před jinou výzvu. Nasbírat deset medailí. Ty dostáváte za čas, který ve hře strávíte, za délku, kterou se vám podařilo uběhnout a medaile máte i za medaile. Ano, hra má podivný smysl pro humor.

S horečností se tedy vydáte plnit další z úkolů. Statistiky nabíhají, frustrace se prohlubuje a prsty začínají bolet. Stále děláte totéž, žádné vysvobození z letargie nepřichází, spíše naopak. Po pár minutách hraní zasvítí vítězoslavný nápis, že jste úkol úspěšně splnili a objeví se opět další. Tentokrát musíte svého avatara vylevelovat na úroveň 20. To už jde ale pomaleji.

Don’t Move - obrázky ze hry

Jdou rozpoznat chyby?

I když stojíte, přibývají vám zkušenosti. Těžko říct, zdali je to záměr nebo jen nepatrná chyba. V klidu dostane jeden bod zkušenosti za vteřinu. Pokud ale chcete celý proces urychlit, musíte opět začít mačkat klávesy. Jednou doleva, podruhé doprava. A tak to bude pokračovat pořád dokola. Pokud jste s hrou v této době už nesekli, máte nehynoucí obdiv autora textu.

Po úspěšném zdolání 20. úrovně začne další výzva. V této chvíli už konečně můžete trochu hrát a experimentovat. Musíte nasbírat minimálně čtyři trofeje z deseti možných. Jak na to? Nemáte žádné indicie, za co byste pohár, který vás zase posune trochu dál k cíli, tedy pokud nějaký cíl vůbec je, získat. Abyste se vyhnuli už tak velké frustraci, dovolím si vám dát dobrou radu. První poháry získáte, když se třeba několikrát necháte zabíjet jen na jedné straně nebo stepujete uprostřed herní obrazovky.

Don’t Move - obrázky ze hry

Odměny až do absurdna

Může přijít vůbec něco dalšího než poháry? Ale ano. Budete sbírat mýtické kameny nehynoucí síly a časem dokonce získáte i bonus v podobě nového oblečení pro vašeho hrdinu. To, že se pohybujete ve zlatém kostýmu místo modrého, ale hru moc nevylepší. A jak to vše tedy končí? Podobně jako většina „otevřených“ her. Po splnění všech úkolů se můžete volně pohybovat po světě a připomenout si stará místa, se kterými vás pojí silné vzpomínky. Herní doba, za kterou Don’t Move dokončíte, se pohybuje až kolem jedné hodiny.

Audiovizuální stránka je stejně minimalistická jako obsah. Autor vsadil na pixelovou grafiku a monotónní hudební doprovod, který asi s radostí po několika minutách hraní vypnete. (Vypíná se klávesou =, kdybyste potřebovali.)

Don’t Move - obrázky ze hry

Hru si užijete i na mobilu s Androidem

Jako bonus si Don’t Move můžete užít snad na všech platformách, včetně mobilu s operačním systémem Android. Autor momentálně spustil i kampaň na Steamu, tak je možné, že se hra brzy objeví i na této platformě. Pokud vámi cloumá vztek při pomyšlení, jak si za tohle může nechat někdo platit, uklidním vás. Hra nevyjde ani na euro, což je za hodinku „zábavy“ docela adekvátní…

Cloud 24 - tip 1

Závěr a konečné hodnocení

Don’t Move je zajímavou sondou do nitra hráče, který se za každou cenu snaží dokončit všechny úkoly, před které ho autoři postavili. Ano, je to trochu nuda, ale pokud tuto hříčku někdy dohrajete, možná se zamyslíte nad tím, zdali jste nemohli strávit čas poněkud hodnotněji.

Hru můžete momentálně pro všechny platformy zakoupit na humblebundle.com/store.

Výhody

  • Zajímavý experiment
  • Pocit euforie pod splnění všech úkolů

Nevýhody

  • Stereotypní
  • Stále to samé
  • Budete se na sebe zlobit, že jste to dohráli

Byl pro vás článek přínosný?