Hlavní navigace

Názor k článku Dopad oprav na chybu v Intel iGPU, uhlíková neutralita Microsoftu od Jan Hrach - > Takže tvrdíš, že házet jen tak odpad...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 1. 2020 16:35

    Jan Hrach

    > Takže tvrdíš, že házet jen tak odpad do oceánu je zanedbatelný

    Ne, přečti si ještě jednou, co jsem tvrdil.

    > Za tu dobu co existují nukleární testy, kterých bylo nespočet a včetně jiných subjektů, toho dá docela velké zásoby.

    Jaderný test se rozpráší po okolí, nevyrobí sud. Odpad je z jaderných provozů - výzkumných, průmyslových (defektoskopie, výroba polymerů…), medicínských, vojenských (výroba těch zbraní) a samozřejmě jaderných elektráren.

    > Ten odpad může až 50 let vydávat teplo, což je dost.

    Všechny radioaktivní věci vydávají teplo neomezeně dlouho, s výkonem klesajícím exponenciálně podle rozpadového zákona. Nicméně to stále neřeší jestli to není v porovnání s ostatními zdroji tepla zanedbatelné.

    > Taková podmořská sopka ti to dokáže vysvětlit. Tlak a obrovský žár z magmy, který dokáže vydat až 1200 stupnů dokáže roztavit a přetvořit zbytky plutonia, které se taví průměrně na 650 stupních.

    Jako že někdo vyhodil plutonium, které je dostatečně čisté, aby se v něm udržela štěpná reakce rychlými neutrony bez moderátoru, má ho v jednom sudu kritické množství, sopka ho roztaví, a to ještě tak, že ho nerozředí okolním materiálem, ale splácne ho do té konfigurace pro výbuch, a to ještě tak rychle, že dojde ke skutečné explozi a ne k vyšumění [fizzle], a to celé se ještě provede v dostatečně malé hloubce a obecně geologicky v místě na to, aby nám to vadilo?

    19. 1. 2020, 16:37 editováno autorem komentáře