Hlavní navigace

Dopad RETBLEED na výkon VMware ESXi je až 70%, AMD P-State EPP je hotovo

11. 9. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Advanced Micro Devices, Inc.
Wine 7.17 řeší 18 chyb, Qt 5.15.6 LTS je open-source, AMD FidelityFX Super Resolution (FSR) 2.1, Blender 3.3 na CPU AMD a Intel zrychluje, ovladač AMD P-State EPP zlepší efektivitu Ryzenů na Linuxu.

Vývojová verze Wine 7.17 řeší 18 chyb

Nejnovější vývojová verze Wine jakoby naznačovala, že vývojáři si dobírají dovolenou. Mezi novinkami je pouze podpora High Unicode planes v DirectWrite a určité množství prací na podpoře Wow64 ve Vulkan ovladači. No a pak oněch 18 opravených či spíše uzavřených chyb. Nejstarší si počkala dlouhých více než 14 let, nejrychleji uzavřená pak lehce přes týden.

Qt 5.15.6 LTS v open-source verzi

Po komerčním vydání Qt 5.15.6 LTS Commercial nyní přichází i open-source verze. Qt Company tak aktualizovala pětkovou řadu s dlouhodobou podporou i ve variantě světu poněkud otevřenější než placený produkt. Stalo se tak přibližně rok po vydání komerční verze 5.15.6. Součástí je mnoho oprav různých chyb, což přijde vhod u aplikací stále na Qt5 běžících, ač většina aktivně vyvíjených již prochází přechodem na Qt6, či již přešla – jak dodává Phoronix, někdy koncem tohoto měsíce by měla vyjít verze Qt 6.4.

AMD vydala FidelityFX Super Resolution (FSR) 2.1

V rámci AMD GPUOpen byla vydána aktualizovaná verze FidelityFX Super Resolution 2 (zkráceně FSR). Přináší mimo jiné některé kvalitativní změny k lepšímu v oblastu redukce obrazových artefaktů (ghoting, shimmering), přičemž samozřejmě zachovává zpětnou kompatibilitu s FSR 2.0. V balíku jsou nově některé operace prováděně v half-precision realizovány ve full-precision. Podrobnosti včetně porovnání kvality oproti předchozí verzi představuje na domovském webu GPUOpen Colin Riley, technologický šéf AMD Game Engineering Core Technology Group.

Běh Blenderu 3.3 na CPU AMD a Intel zrychluje

I tam, kde není k dispozici či z jakéhokoli důvodu není využívána GPU akcelerace přes rozhraní jako AMD HIP a Intel oneAPI, přináší Blender 3.3 nárůst výkonu. Phoronix jej otestoval na procesorech AMD a Intel posledních generací, včetně aktuálních top modelů pro desktop, tedy AMD Ryzen 9 5950X a Intel Core i9–12900K. Zrychlení se pohybuje v jednotkách procent.

AMD zveřejnila ovladač P-State EPP, zlepší energetickou efektivitu Ryzenů na Linuxu

Práce na náhradě používání generického ovladače ACPI CPUFreq novým, pro Zeny cíleným ovladačem P-State EPP, jsou ve finálě. AMD zaslala poslední patche, které pro procesory architektur Zen2 a vyšších nasazují mnohá vylepšení za současného využití ACPI Collaborative Processor Performance Control (CPPC). Ovladač amd-pstate-epp pak soustředí pozornosti na integraci tzv. Energy Preference Performance (EPP).

Nová sada patchů tak využívá parametr EPP dostupný v rámci CPPC pro lepší dynamické řízení provozních parametrů CPU, zejména frekvence (z čehož plynou další související parametry). Hodnoty EPP mohou být pro jednotlivé profily nastavené v systému různé (klasická „svatá trojice“ balanced, performance, power savings).

Připomeňme, že historicky jsme o obdobných pracích s EPP souvisejících psali u Intel Alder Lake a připravovaném Linuxu 5.17, a to v prosinci 2021. Další práce pak přišly s jádrem 5.18 v tomto roce. Pro AMD tato novinka mimo jiné znamená vylepšení chodu Zen2 procesorů EPYC „Rome“, které najdeme v řadě světových serverů i superpočítačů.

VMware: ESXi se záplatami na RETBLEED až o 70% pomalejší

Špatné zprávy přichází z VMware. Změřeny jsou důsledky záplat na útok RETBLEED na starších procesorech Intel a jádru Linux 5.19 a není to hezký pohled. Dopad na výpočetní výkon virtuálních strojů s Linuxem 5.19 běžícími v ESXi je až 70%, síť zpomalí o 30 % a úložiště o 13 %. Tolik zjistili vývojáři VMware, když analyzovali výrazný propad výkonu těchto virtuálních strojů na bázi aktuálního LTS jádra oproti předchozímu Linuxu 5.18: na vině jsou záplaty na RETBLEED v novějším jádru aplikované.

UX DAy - tip 2

Jejich testy probíhaly na serveru s Xeonem generace Skylake se 112 vlákny (tedy 56jádrovém stroji) a 2TB RAM. Jelikož generace Skylake byla velmi populární, navíc ještě v době bez pořádné konkurence (AMD EPYCy se teprve rozjížděly), je takových strojů v provozu po světě stále dost.

Konkrétní měření hovoří o prodloužení doby vytvoření nového vlákna z 16 na 27 ms, u síťové části došlo u testovaného stroje ke snížení propustnosti z 11,93 Gbit/s na 8,56 Gbit/s, propad výkonu úložiště jsme již zmínili.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.