Hlavní navigace

Druhý internetový tablet od firmy Nokia

9. 1. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nebojte se, nedali jsme se na recenzování mobilních telefonů známé finské společnosti Nokia. K dispozici jsou ale první informace o novém internetovém tabletu, který je oficiálním nástupcem populární Nokie 770. Jak bude nová linuxová hračka vypadat? Co přinese nového? Za kolik a kde ji koupíte?

Už to budou dva roky, co Nokia představila nové zařízení s číselným označením 770. Novinku tenkrát oficiálně zařadila do nové třídy „internetový tablet”. V podstatě se jednalo o PDA se slušným displejem a integrovanou podporou WiFi. Pro nás je ovšem podstatné, že systémem tabletu byl (a je) Linux.

Nyní jsou k dispozici první informace o nástupci, pojmenovaném zcela logicky N800. Oficiálně sice ještě nový tablet představen nebyl, ale už teď je k dispozici poměrně hodně zajímavých informací. Předpokládá se, že k tomu pravému odhalení dojde na Consumer Electronics Show, která právě probíhá v Las Vegas.

Změny zvenčí

Na první pohled je jasné, že Nokia zapracovala na novém designu. N800 je proti svému předchůdci oblejší a vypadá více jako běžné PDA. Rozměry a hmotnost se příliš nezměnily. Fyzické parametry udává následující tabulka:

Srovnání 770 a N800
770 N800
Výška 7,8 cm 7,4 cm
Šířka 14 cm 14,5 cm
Tloušťka 1,3 cm 1,7 cm
Hmotnost 230 g 200 g

Z celkového srovnání je tedy patrné, že obě zařízení jsou si co do rozměrů velmi podobná. Nové uživatele ale jistě potěší nižší hmotnost N800.

Co je uvnitř

Většinu z vás bude pravděpodobně víc zajímat vnitřní vybavení tabletu než jeho tvary. Mnoho uživatelů starší varianty si stěžovalo na poměrně malou vnitřní paměť a především na pomalý procesor, který se při náročnějších operacích zadýchával.

Konkrétně jste mohli v 770 používat jen 64 MB paměti RAM a rovněž 64 MB vnitřní paměti flash, která slouží k ukládání dat. Doopravdy měl modul 128 MB, ale jen 64 je určených pro uživatelská data. Procesor tepal na 220 MHz.

Pokud patříte do skupiny ne příliš spokojených uživatelů, potěším vás. Nová N800 dostala do vínku 128 MB RAM a dokonce 256 MB vnitřní flash paměti. Prostoru je tedy nyní o značný kus více.

Vylepšení se dočkal i procesor, který si z původních 220 MHz polepšil na 320 MHz. Jistě to bude znát na plynulosti práce.

Kvalitní displej naopak Nokia zachovala. Stále má rozlišení 800×480 bodů a úhlopříčku přes 10 cm. Displej je samozřejmě dotykový.

Další vylepšení

Zdá se, že Nokia dávala pozor na to, co by chtěli uživatelé. Úprav je proto nemalé množství a nutno poznamenat, že výsledek je poměrně příjemný.

Velmi důležitá je výměna čtečky paměťových karet. Nejen že zmizel slot na malé RS-MMC karty, které jsou jednak drahé a také poměrně málo rozšířené, ale Nokia místo něj navíc přidala dva sloty pro běžné SD karty. Podle dostupných informací slot podporuje standardy SD, MicroSD, MiniSD, MMC a RS-MMC. Pro některé z nich ale budete potřebovat redukci. Karty mohou mít kapacitu až 2 GB.

Dalším zařízením „navíc” je malá webkamera s rozlišením 640×480 bodů. Kamera je výsuvná a na první pohled vypadá jako anténa. Je umístěna na malém válečku, který v případě používání čouhá z levé horní strany přístroje. Videokonferencím tedy už nic nebrání.

Nokia se tentokrát očividně zaměřila na vylepšenou podporu multimédií. Místo jednoho reproduktoru jsou na N800 reproduktory dva a můžete si tak vychutnat výhody poslechu stereo zvuku. Můžete jej využít třeba v novém přehrávači Canola, který kromě poslechu hudby nabízí možnost promítání fotek nebo přehrávání videa. S novými reproduktory došlo také k přesunu mikrofonu do přátelštější pozice.

Pozměněno bylo také umístění tlačítek, která jsou nyní umístěna výše a lépe se tak ovládají palcem levé ruky. Pětisměrné ovládací tlačítko zůstalo i nadále. Další drobností je například zabudovaný stojánek. Ten využijete například při sledování filmů.

Co se nezlepšilo

Bohužel ne všechny součásti internetového tabletu od Nokie doznaly změn k lepšímu. Součástí balení je baterie BP-5L, která je vyrobená technologií Li-Polymer a dosahuje jmenovité kapacity 1500 mAh. Stejná baterie je dodávána i k Nokii 770.

Už u staršího modelu si uživatelé stěžovali na velmi nízkou výdrž. 770 vydržela při běžném provozu se spuštěným WiFi asi 4 hodiny, což není rozhodně mnoho. Bohužel u osmistovky si zřejmě svou daň vybírá výkonnější procesor, a tak se čas běhu ještě o hodinu snížil. Zapomeňte tak na nějaké dlouhé používání bez napájení. Tři hodiny jsou opravdu velmi málo.

Někteří uživatelé si také stěžovali na to, že Nokia 770 neobsahuje GSM modul a není tedy možno ji používat jako mobilní telefon, případně jako samostatné zařízení pro přístup k internetu. Ani v tomto směru se nic nezměnilo a N800 je opět „jen” tablet, který budete muset pro přístup k internetu připojit k mobilu nebo bezdrátovému přístupovému bodu.

Software je základ

Probrali jsme podrobnosti ohledně hardware, ale k čemu by nám bylo kvalitní železo bez patřičného programového vybavení. Opět je k dispozici linuxový operační systém, kompatibilní s tím, který byl použit v 770. Všechny aplikace, které byly vytvořeny pro starší model, tedy spustíte i v tom novém.

Jedná se konkrétně o systém Internet Tablet OS 2007, který je nástupcem starší verze 2006. K prohlížení webu je možno využít browser Opera 8 s podporou Flash verze 7. Je možno přímo využít video konferencí se zabudovanou kamerou, nabízen je také IM klient, e-mail klient, prohlížeč obrázků, RSS čtečka, přehrávač multimédií, prohlížeč PDF a samozřejmě kalkulačka, poznámkovník, správce souborů a podobně.

Tablet umí nativně pracovat s poměrně širokou škálou různých formátů. Z audio souborů jsou to AAC, AMR, MP2, MP3, RA, WAV a WMA. Obrázky můžete prohlížet ve formátech BMP, GIF, ICO, JPEG, PNG, TIFF i SVG. A konečně video soubory 3GP, AVI, H.263, MPEG-1, MPEG-4 a RV.

Celé prostředí je kromě angličtiny také lokalizováno do řady světových jazyků. Čeština opět chybí. Můžete si ale vybrat americkou nebo britskou angličtinu, francouzštinu, němčinu, italštinu, španělštinu, portugalštinu, kanadskou francouzštinu, dánštinu, švédštinu, finštinu, ruštinu, holandštinu, norštinu a portugalštinu.

Cena a dostupnost

Původní Nokia 770 byla od začátku k dispozici za 350 USD. Nová N800 se bude prodávat za 399 USD, což je podle aktuálního kurzu asi 8500 Kč. V tuto chvíli je už možné koupit v několika obchodech.

Bohužel nic nenaznačuje tomu, že by Nokia chtěla tentokrát změnit strategii a nabídnout N800 i na českém trhu. Starší 770 se u nás oficiálně neprodávala. Přesto je možné ji u nás sehnat za cenu okolo 10 000 Kč. Můžeme tedy předpokládat, že nový linuxový tablet u nás seženeme zhruba za cenu 12 000 Kč.

root_podpora

Závěrem

Nokia očividně oslavila se svým experimentálním zařízením velký úspěch. N800 je rozhodně důstojným nástupcem, který přináší mnoho nového a lepšího. Bohužel celkový dojem kazí mizerná výdrž tabletu při provozu na baterie. Nebýt tohoto neduhu, jednalo by se o dokonalého linuxového kapesního pomocníka.

Obrázky nové Nokie N800 si můžete prohlédnout na serveru Flicker.com.

Jakou výdrž byste od podobného zařízení očekávali?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.