Hlavní navigace

Duke Nukem 3D

1. 10. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V dnešním dílu seriálu si představíme klasiku klasik. Nejedná se o nic jiného než Duke Nukem 3D. Kdo by starého dobrého Duka neznal... k hraní na Linuxu budeme samozřejmě potřebovat data z originální hry.

duke3d

Duke3D je střílečka z vlastního pohledu, v ruce tedy třímete nějakou tu střelnou zbraň, dole je lišta z přehledem nábojů, životů a dalších nezbytných údajů a vy se snažíte probojovat skrze různorodé úrovně až nakonec. Tolik tedy k příběhu, i když jistá dějová linie přítomná je, ale tu si odhalte sami.

duke3d

Ve hře neovládáte jen tak nějakého policistu, vojáka, mariňáka, žoldáka či snad nějakého hrdinu. Jste Duke. Vytvrdlík se zbraní v ruce. Ačkoli je možné hrát multiplayer, hlavní zaměření je na single. Je to tedy typická procházecí věc jako např. Quake II, Doom, Kingpin… Úrovně jsou velice dobře navržené a architektonicky zpracované. Na ulicích jsou hořící sudy, hydranty, na stěnách hasící přístroje, které po zásahu explodují apod. Časté jsou také různé tajné skrýše, kde na vás čeká vytoužená lékárnička či nějaká skvělá zbraň. Spousta věcí je interaktivních, v některých domech jsou sledovací televize, na kterých si můžete přepínat pohledy z různých kamer, a tak nakouknout do dalších místností. Nebo lze zapnout promítačku s lehce lechtivým filmem;). A vůbec, erotika je prostoupena celou hrou: procházíte videopůjčovny plné filmů nemravného obsahu, po stěnách jsou plakáty s odvážně oblečenými děvčaty a procházíte četné nightcluby. Ale grafika je tak stará, že vidíte jen pár pixelů, nic pobuřujícího:)

Ve hře nejsou nějaké zvlášť logické úkoly, ale rozhodně vyžaduje prostorovou představivost a koordinaci pro různé skoky atp. Častou překážkou jsou dveře zamknuté na elektronickou kartu, kterou musíte pro otevření dveří najít. Jinde jsou zase dveře zamčené na kombinaci stisku tlačítek. Samozřejmou částí je likvidace nestvůrných nepřátel, na které po cestě narazíte. Lze si vybrat z několika stupňů obtížnosti, ale rozhodně narazíte na jakési chodící tygry a prasata, medúzy a další ohavnosti. K jejich destrukci máte patřičně pestrý arzenál.

duke3d

Hrou nemusíte projíždět lineárně od začátku do konce (i když to doporučuji), ale můžete si vybrat z několika epizod, odehrávajících se v různorodých prostředích od měst amerických, přes japonská až po vesmírné základny. Všude na vás čekají nepříjemní bosové.

Technické zpracování odpovídá době vzniku – ve své době byl engine hry velice kvalitní a bylo na něm postaveno mnoho parádních her, za všechny například Shadow Warrior. Dnes již samozřejmě hra graficky neoslní, ale to rozhodně neubírá na atmosféře, ani nijak zvlášť neubírá na hratelnosti. Úrovně jsou rozsáhle, procházíte se po ulicích mezi výškovými budovami, zalézáte do nočních klubů, kanálů apod. Zvuky jsou na dobré úrovní, každá zbraň samozřejmě vydává svůj typický zvuk – od pistole, přes samopal, až po kosmické vymoženosti.

duke3d

Instalace hry zas až tak přímočará není. Budete potřebovat data z originální hry, na stránkách portu doporučují Atomic Edition (ale funguje i shareware verze), a linuxovou binárku, kterou si stáhneme ze stránek projektu. Budeme potřebovat knihovnu SDL a SDL_mixer, obě asi naleznete ve vaší distribuci. Nejdříve nainstalujte hru buď pod Windows/DOS, nebo například přes DOSEMU či wine v Linuxu (mně wine fungovalo perfektně). Zapněte setup.exe, aby se vygeneroval konfigurační konfigurační soubor. Poté se ujistěte, že máte program na stahování z CVS a v konzoli napište:

cvs -z3 -d:pserver:anonymous@cvs.icculus.org:/cvs/cvsroot login
(heslo je "anonymous")
cvs -z3 -d:pserver:anonymous@cvs.icculus.org:/cvs/cvsroot co duke3d
cd duke3d/source
cvs -z3 -d:pserver:anonymous@cvs.icculus.org:/cvs/cvsroot co buildengine 

Tak, tímto jsme stáhli z CVS zdrojové kódy portu a nyní je zkompilujeme:

cd buildengine
make
cd ..
make

A nyní byste mělí mít linuxovou binárku „duke3d“, zkopírujte jí do adresáře s daty. V adresáři CVS nás zajímá ještě adresář „testdata“, z něco zkopírujte *.con soubory do adresáře z hrou, ale změňte jejich názvy na VELKÁ písmena, aby přepsaly původní soubory. A je to, spusťtě duke3d.

duke3d

Nostalgická vzpomínka:

Vzpomínám si, jak jsem s kamarádem na jeho PC 166 Mhz hrával Duka. Naprosto unešený jsem byl z billiardového stolu v jednom z prvních kol, kde jste mohli primitivně pohybovat s koulemi, a ony se pohybovaly více méně reálně po stole, to byl pro mě vrchol simulace… :)

Hail to the king baby!

root_podpora

(Omlouvám se za screenshoty, jsou uzmuté z oficiálních stránek hry, nepřišel jsem na žádný způsob, jak je vyfotit ve hře…)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku