Hlavní navigace

Názor k článku Dvacet let mizejících článků a nefunkčních odkazů od Andrej Podzimek - "Za dvacet let budu mít nepochybně velký problém...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 2. 2019 16:52

    Andrej Podzimek (neregistrovaný)

    "Za dvacet let budu mít nepochybně velký problém přečíst jak archivní CD či DVD, tak i staré flash disky."

    Ano, problém mít budete, ale rozhodně ne kvůli nedostupnosti mechanik.

    Vždy mě pobaví, jak někteří doufají v existenci svých dat na "archivních" CD nebo DVD. Ve skutečnosti nic takového jako archivní CD a DVD neexistuje. CD a DVD nosiče k vypalování byl jeden velký scam, protože celou jejich éru provázela tvrzení o uchovávání dat na 100 let. Na základě takových planých slibů si koncoví spotřebitelé kupovali média a mechaniky. Jenže 100 let by, jak už dnes víme, nevydržela ani ta nejlepší lisovaná média. Vypalovaná CD a DVD jsou nečitelná už po cca po pěti letech. Víra jejich majitelů v existenci jejich videa z dávné dovolené či něčeho podobného na tom nic nezmění. :-D U 10 let starého média se nezřídka stane, že se mechanice vůbec nepodaří médium identifikovat, natož vůbec něco přečíst. Při bližším pohledu na médium to pak uživatele ani nepřekvapí: Zdá se, jako by na médiu bylo něco šedého nebo nažloutlého, co vypadá jako drobný prach. Až na to, že to není prach, není to na povrchu média a není způsob, jak to z něj odstranit. Je to jakási postupná degradace toho materiálu uvnitř. Možná by se nějakými forenzními metodami dal příslušný materiál zase zprůhlednit bez poškození mimořádně tenké fólie, na které jsou ta drahocenná data. Leč nalijme si čistého piva: Většina kolekcí archivních CD a DVD už dnes není nic jiného než hromada odpadu.

    Kvízová otázka za 10 bodů: Proč všichni velcí poskytovatelé cloudových služeb používají jako "last resort" úroveň zálohování magnetické pásky a proč nikdy nikde nedošlo k většímu rozšíření optických médií v této oblasti? ;-) No jo. Vypalování optických médií bylo opravdu smutnou a poněkud iracionální kapitolou historie.