Hlavní navigace

Názor k článku DVB-T/DVB-T2 televize v Linuxu od A do Z s USB tunerem od JirkaS - Já osobně si s USB DVB-T tunery hraju...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 12. 2016 13:55

    JirkaS (neregistrovaný)

    Já osobně si s USB DVB-T tunery hraju od počátku digitálního vysílání u nás, takže mně osobně ten článek nic nového nepřináší. Nicméně i tak přispěji svou troškou do mlýna.
    Tunery jsem vždy vybíral podle compatibility listu. Výsledkem je, že mám teď doma čtyři různé, všechny fungují, ale všechny mají své mouchy (použité chipsety ale teď dohromady nedám).
    Se software jsem začínal s MeTV a po nějakých dalších pokusech již mnoho let používám VDR doplněné o vlastní skripty, které nahrávku proženou přes ProjectX, znovu zmultiplexují do optimálního kontejneru pro MX Player atd.

    První jsem měl ASUS MyCinema. Ten začal blbnout (lidově řečeno "kostičkovat") krátce poté, co jsem se přestěhoval a začal používat jinou anténu. Cokoliv dalšího na ní běží, ale tenhle tuner ne. Mám podezření, že problém je v něm, že analogové obvody již utekly mimo tolerance. Zkoušel jsem sehnat stejný jako náhradu, ale ASUS mezitím změnil chipset za nekompatibilní a posléze je přestal vyrábět úplně.

    Tak jsem jako náhradu koupil poměrně drahý Leadtek. Ten fungoval dobře, ale občas (spíš docela často) se přestal hlásit na USB. Dodatečně jsem dohledal, že je to známá chyba použitého chipsetu, že se po nějakých konkrétních hodinách provozu kousne a tuner se musí vytáhnout z USB a zase zasunout (je potřeba odpojit napájení tuneru, nic jiného nepomůže). Takže taky k ničemu.

    Jako třetí jsem měl starší verzi Evolve Mars. Ta fungovala vcelku dobře, jen nedokázala korektně přijímat multiplex na kanálu 59. Kombinace starší antény spolu se 778 MHz mu asi nedělala dobře. Co na tom, že na Kojál je skoro přímá viditelnost...

    Jako poslední krok jsem asi před rokem vyměnil anténu a rozvody, anténu otočil na Zlín a pořídil dvoutunerový Evolve Venus. Síla i kvalita signálu 100% (bez zesilovače). Fungovalo vše, kromě jedné televize, která prostě od té doby občas nezvládá multiplex 1. Se starou anténou funguje.

    Všechno se zdálo být růžové, všechno fungovalo jak mělo, ale postupem času jsem zjišťoval, že spousta nahrávek je nepoužitelných. V poslední době už toho tolik nenahráváme, tak mi docela dlouho trvalo, než jsem začal tušit příčinu. Z každé nahrávky byla totiž perfektní vždy asi první půlhodina, pak se to začalo zhoršovat a nejpozději po hodině již to bylo nekoukatelné. Z toho jsem nakonec dovodil, že by na vině mohlo být přehřívání tuneru, které se zhoršovalo s přicházejícím létem. A opravdu jsem dohledal, že si na použitý chipset několik lidí stěžovalo, že příšerně hřeje. Až tento týden jsem zkusil udělat tříhodinovou nahrávku a je téměř v pořádku (sem tam artefakt). Inu, zima.
    Tuner mám v bytě v místě, kde bývá léto/zima větší rozdíl teplot, ale nic extrémního (15-35 stupňů?). Je mimo běžný dosah - abych si na něj sáhnul, tak potřebuju žebřík, tak to moc často nedělám. Uvažuju, že jej rozloupnu a nalepím tam nějaký chladič.

    Má někdo nějaké další zajímavé zkušenosti?