Hlavní navigace

Názor k článku DVD -> avi komprimace pomocí mencoderu od ctirad - Prosím, nedělejte ze mě vola. To, že se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 9. 2004 23:00

    ctirad (neregistrovaný)

    Prosím, nedělejte ze mě vola. To, že se s aktuálně natočeným celuloidovým pásem dá těžko kouzlit co se fps týče, je snad jasné. Jenže řeč byla o rozšiřování technických parametrů záznamu obrazu za hranice vnímání člověka. A DVD ani film rozhodně zdaleka nejsou žádnou kvalitativní konečnou, jak tu někdo naznačoval.

    Těch 24fps v kině je tak akorát rozumné minimum na to, aby člověk na první pohled neviděl, jak to bliká. V některých světových zábavních parcích existují atrakce, kde před připoutané diváky pormítají film s dvakrát (ne-li ještě víc) vyšší framerate s průletem virtuální krajinou a každý, kdo to viděl, mluví o neuvěřitelně realistickém zážitku. Díval jste se někdy zblízka na TV ? Pokud ano, tak jste viděl nejspíš jenom blikající různobarevné fleky. Na předváděčce HDTV před lety měli údajně akvária s rybičkama a záznam akvárií s rybičkama pouštěný na HDTV, přičemž lidi měli hádat, co je skutečnost a co je TV. Nevím, co je na tom pravdy, ale až bude video technika na takové úrovni, že nepoznám, že se koukám na bednu, tak můžeme teprve mluvit o tom, že dál už bychom zacházeli za možnosti lidského vnímání.

    Co se týče fps u her, mám dojem, že jste to nepochopil. Zkuste si schválně vzít nějakou hru (třeba quake nebo tak něco) a nastavit si v ní nějaký limiter framerate nejdřív na těch Vašich 15fps (to se Vám asi moc dobře hrát nebude ;), pak na 24 a pak to pusťte na plnej knedlik, takže se s dostaetče výkonnou kartou dostanete na úroveň obnovovací frekvence (dneska má snad každý soudný člověk alespoň 85Hz). Pak sdělte svoje dojmy z dynamiky pohybu.