Hlavní navigace

Dynamite: tajný agent s rozbuškou

23. 11. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dokážete si představit, jak velké škody nadělá vycvičená skřetí armáda s futuristickými zbraněmi pod vedením tříokého kentaura? Ano, přesně takové! Avšak můžete věřit tomu, že to není nic proti našemu, byť pouze humanoidnímu, hrdinovi, který využívá staletí známých technik infiltrace a záškodnictví.

Dynamite je výživným smícháním žánrů akčního a strategického. Máte-li rádi tzv. stealth actions, tak byste si mohli přijít na své. Míra adrenalinu by měla zdárně přeskočit základní výšku. Nahlédněme nyní pod roušku příběhu. Jedno ze základních pravidel válečnictví až do dnešních dní zní – poznej svého nepřítele. Legenda vypráví o krutém vladaři, jenž ničí životy všech ubohých, kteří náleží do jeho spárů. Rozhodli jste se vyrazit do boje proti němu. Leč jeho samopaly ozbrojené složky by vás samozřejmě v otevřeném boji rozstřílely na kusy masa menší, než najdete v konzervách. Tudíž jste se šikovně vplížili do jeho pevností a pomocí důvtipu a hlavně balíčků výbušnin hodláte vyhodit do povětří podpěrné sloupy. Zničením jeho sídel rozprášíte jeho moc. Plán máte, vybavení také, nezbývá, než se krátce pomodlit a vyrazit vstříc všemocnému osudu.

dyn 1

Tak je to tady, spustili jste Dynamite. Roznětka hoří a vy musíte jednat. V hlavní nabídce si postupně pojmenujeme hrdinu (bohužel opětovně při každém startu aplikace). Nastavováním detailů si hlavu nelamte, jelikož tento komfort nám nabídnut není. Pouze se smíme v rámci nabuzení podívat na nejlepší výsledky v sekci high scores. Pod help se ukrývá stručný příběh, základní instrukce a ovládání. Vše je zopakováno v prvních třech tréninkových misích. U volby play vidíme aktivní kolo. Mění se šipkami doleva a doprava. První tři, označené T1, T2 a T3, zastupují funkci tutoriálu. Doporučuji si je projít také, příliš času vám to nezabere.

Kromě výcviku vás čeká dalších deset kol. Vaším primárním cílem v každém z nich bude pomocí dynamitu zničit modře označené podpěrné sloupy a to beze zbytku. Jakmile odstřelíte poslední z nich (je-li jich více), tak se zachraňte skokem z okna. Ve zdárném splnění úkolu vám budou překážet hlídkující stráže, ale vzhledem k faktu, že jejich IQ není příliš vysoké, by to nemělo činit problémy. Jakmile vás spatří, tak jste bez varování zastřeleni. Žádné životy, varovné výstřely či kamarádské domlouvání. Dalšími faktory, na které je nutné brát zřetel, jsou stanovený čas a omezující počet dynamitu. Oboje naleznete v levém dolním rohu obrazovky společně s aktuálním levelem a dosaženým skóre.

dyn 2

Ovládat postavičku lze více způsoby, které, jak jsem zmínil, jsou pod nabídkou help. Vystačíte pohodlně i s myší. Dynamit položíte pravým tlačítkem myši a po opětovném stisknutí jej odpálíte. Sami jistě přijdete na to, že nejlépe v momentě, kdy jde okolo stráž. Po explozi zůstane v podlaze pořádná díra, čili si dávejte pozor, ať se tak neodříznete. Pohyb hrdiny obstará tlačítko levé. Jednoduše klikněte na místo, kam jej chcete přesunout. Zaznamenejte změnu barvy kvádru. Je-li zelené, mělo by být místo bezpečné a vy na něm takřka neviditelní. Žlutá označuje hrozící riziko a červená nedostupnost pole.

Stroze se zmíním o stylu bodování. Za zničení hlídky obdržíte sto bodů. Jakmile se vám povede sprovodit ze světa dva ozbrojence najednou, máte čtyři sta bodů a za více celých dvanáct set bodů. K sumě vám na konci bude také přičteno skóre za čas dle schématu dvacet pět za každou zbývající vteřinu. Přeji pěkný sběr.

dyn 3

Zpracování Dynamite není špatné. Hudební doprovod je opravdu skvělý. Grafická stránka se mi také zamlouvala. Není špičkou oboru, ale navýsost postačuje. Problém bych viděl spíše v nízké obtížnosti. Stráže působí chvílemi jako slepé. Řadil bych je tak deset až dvacet bodů IQ za nepřátele z původního Commandos. Ovládání i hratelnost nečiní problémy.

root_podpora

dyn 4

Za zkoušku hra Dynamite stojí. Obtížnost je věc individuálního pohledu, čili ji klidně přeskočte. Nezapomeňte se pohybovat potichu a obezřetně.

dyn 5

Na přehledné stránce hry zvolíme odkaz Sourcepod nápisem Deluxe version. Sice klikáme na zdrojáky, ale nebojte, kompilaci se vyhnete – stačí stažený archiv rozbalit a spustit dynamite.

dyn 6

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku