Hlavní navigace

Editory pro TeX: který je nejlepší?

3. 3. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

V dnešním díle seriálu o TeXu pro začátečníky se podíváme na software, v kterém je možné TeXové zdrojáky editovat. Ukážeme si výhody IDE i textových editorů a ukážeme si, které z nich lze využít pro psaní v TeXu. Volba konkrétního favorita ovšem zůstane na vás...

Co přesně je textový editor?

Tato zdánlivě banální otázka není až tak zcela triviální, jak se zdá. Běžně se setkávám s tím, že lidé považují za textový editor například MS Word. Ten však ukládá do dokumentu i jiné znaky, než pouze ty, které explicitně píšeme na vstup. Takový software se zpravidla označuje jako textový procesor.

Textový editor se naopak vyznačuje tím, že do souboru žádné speciální znaky nevkládá – což je podmínka pro psaní zdrojových kódů obecně, TeX nevyjímaje. Na MS Word, OpenOffice.org a KOffice tedy zapomeňte a pojďte si vybrat vhodnější nástroj.

Přehled editorů

Multiplatformní editory

Pokud používáte více operačních systémů, možná budete preferovat editor, který lze použít na všech vámi využívaných platformách. Takových editorů je poměrně hodně a určitě je tedy z čeho vybírat.

Vim

Vim je editor vycházející z klasického unixového Vi. Jeho filosofie je prostá – maximální efektivita. Při psaní ve Vimu není třeba sundavat ruce ze standardního rozložení na klávesnici, myš nepotřebujete, když nechcete, a stejně tak se obejdete bez kurzorových šipek a podobných kláves.

U Vimu je třeba mít na zřeteli jednu věc – je to dost hardcore editor. Pokud píšete texty jednou za čas, nemá smysl se jej učit. Vtípky o neschopnosti neznalých uživatelů tento editor vůbec zavřít mluví za vše. Pokud však píšete často, najdete ve Vimu schopného pomocníka, bez kterého si po čase nedovedete život vůbec představit. Vzhledem k jeho rozšířenosti s podporou TeXu není problém, ať již se jedná o LaTeX, ConTeXt nebo plain TeX. Dostupný je například balíček vim-latex a tex.

Emacs a jeho klony

Emacs je jeden z nejstarších dnes používaných editorů, o jeho stáří ostatně svědčí i úctihodné číslo verze – 22. Jeho otcem je R. Stallman.

O Emacsu platí v podstatě to samé, co jsme si řekli o Vimu – je to editor pro lidi, kteří potřebují editovat hodně, často a efektivně. Filosofii má ale jinou. Rozšiřitelnost. Rozšiřitelnost Emacsu je úžasná – je v něm totiž možné udělat prakticky cokoliv a to zdaleka ne jenom s textem. Existuje software jako hudební klient pro Emacs, jabber klient pro Emacs a podobně, což zavdalo příčinu k uštěpačným poznámkách o „operačním systému, kterému chybí slušný editor“.

Co se týče podpory TeXu, ta je v Emacsu díky balíčku maker AucTeX skutečně špičková. Jedna z užitečných vlastností tohoto balíčku jsou například náhledy pomocí PreviewLaTeX.

Emacs má velké množství klonů. Mezi nejvýznamnější patří XEmacs a na Mac OS X také skvělý Aquamacs. Jejich funkcionalita je obdobná, nemusí být však kompatibilní se všemi rozšířeními pro klasický Emacs.

jEdit

Na rozdíl od předchozích dvou je jEdit „editorem pro běžné smrtelníky“. Má zdařilé grafické rozhraní a je uživatelsky mnohem přítulnější. Přesto však má mnoho pokročilých vlastností, je rozšiřitelný pomocí pluginů a vůbec se jedná o velmi dobrý editor. Podpora pro TeX pochopitelně nechybí, hledejte balíček LaTeX-Tools. S ConTeXtem je to ale slabší.

Linux

Stejně jako Windows mají v defaultní instalaci Notepad, každé desktopové prostředí na Linuxu defaultně obsahuje také některý jednodušší textový editor. Druhým dechem však musím dodat, že tyto editory se nedají s primitivním Notepadem vůbec srovnávat – jsou mnohem lepší, „vymakanější“ a klidně je lze použít pro editaci zdrojových kódů v TeXu. S jeho podporou na tom bývají sice hůře než Vim a podobné editory, ale použít se dají. Patří mezi ně například Gedit, Kate nebo již dosti slušný Medit.

Mac OS X

TextMate

TextMate je bezpochyby jeden z nejlepších editorů vůbec a na psaní v TeXu se velmi dobře hodí. Vychází z tradičních unixových editorů, zejména z Emacsu, zároveň však přidává macovskou filosofii jednoduchého software s propracovaným uživatelským rozhraním.

Podpora TeXu je v TextMate velmi propracovaná, zejména pak podpora LaTeXu a LaTeX-Beameru. Velmi užitečnou vlastností je možnost náhledu výstupu přímo v dalším okně TextMate.

tm_preview

BBEdit a SubEthaEdit

BBEdit je klasický macovský editor. Je hlavně klikací, přitom však dosti mocný. SubEthaEdit je další z mocných macovských editorů, vsází především na možnost pracovat na zdrojovém kódu ve více lidech. Oba editory TeX podporují, ale nepodařilo se mi zjistit, na jaké úrovni ona podpora je.

Windows

Ačkoliv jsou Windows nejrozšířenější platformou, osobně je nainstalovány nemám a vzhledem k tomu, že ani nikdo v mém blízkém okolí jimi nedisponuje, následující text nepochází z vlastních zkušeností, nýbrž z hledání na Google.

Na Windows lze pro editaci dokumentů v TeXu použít buď výše uvedených multiplatformních editorů, nebo spíše IDE, které v souladu s filosofií této platformě jsou nejčastější formou práce s TeXem na Windows. Věnovat se jim budeme níže.

Co je to IDE ?

Zatímco editor je univerzální nástroj, IDE je poměrně úzce zaměřeno na určitý, konkrétní úkol. IDE bývají zpravidla poněkud línější, na druhou stranu obsahují komplexní toolbox potřebný ke zpracování toho kterého úkolu. Někomu vyhovují, někomu ne. Prostě zkuste a uvidíte.

Přehled IDE

Multiplatformní IDE

Lyx

Lyx je WYSIWYG editor pro LaTeX, tedy editor, ve kterém pracujete s výsledným vzhledem dokumentu, stejně jako například ve Wordu. Je velmi užitečný pro psaní složitých matematických rovnic, na běžné psaní bych jej ale asi nepoužíval.

NetBeans

NetBeans jsou známým IDE nejen pro Javu. Pro našince je potěšující, že jejich původ je v České republice. Lze do nich doinstalovat i plugin pro LaTeX.

Linux

Kile

Kile je opravdu pěkné IDE pro LaTeX. Jak už název napovídá, kamarádí se především s KDE, samozřejmě ale vám nic nebrání nainstalovat si jej i do Gnome. Osobně jsem na Kile začínal a musím říct, že se mi s ním pracovalo velmi dobře.

Mac OS X

TeXShop

Jedno z dostupných TeXových IDE pro Mac OS X je TeXShop. Je to jednoduché IDE, které „just works“, tedy snad pouze s tou výjimkou, že u mě měl problém s otevřením dokumentu s českými znaky, používal jsem UTF-8. Když jsem však psal přímo v něm, fungovalo vše bez problémů.

Windows

TeXnicCenter

Jedno z řešení vhodných pro Windows je TeXnicCenter. Je to dosti komplexní IDE s velkým množstvím funkcí, nabídek a okének. Máte-li rádi tento způsob práce, určitě se na něj podívejte.

UX DAy - tip 2

BaKoMa

BaKoMa je další z WYSIWYG editorů pro TeX. Vypadá zdařile a dosti kompletně, i když na můj vkus možná poněkud nepřehledně. Nicméně dovedu si poměrně dobře představit, že by v něm psal i člověk, který toho o TeXu příliš netuší.

Závěr

Jaký editor si vyberete, ponechávám samozřejmě na vás. Mějte však na paměti, že špatně vybraným editorem ztrácíte velké množství času a také že učení se zacházení s jiným editorem zpravidla také nějaký čas zabere. Na druhou stranu pokud needitujete příliš často, bylo by ztrátou času učit se některý z komplexnějších editorů jako je Vim nebo Emacs.

Odkazy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.