Hlavní navigace

Názor k článku Editory pro TeX: který je nejlepší? od A. S. Pergill - Rejpale, doufám, že chápete rozdíl mezi objektivně platící...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 3. 2008 22:48

    A. S. Pergill
    Rejpale, doufám, že chápete rozdíl mezi objektivně platící (a platila by, i kdyby nebyli na Zemi žádní lidé) Pythagorovou větou a programovacím jazykem z doby, kdy počítače byly pomalé a primitivní, takže horu práce za něj musel udělat programátor při praní programu. LISPoidní programy jsou dnes dobré do inteligentních toustovačů s programovatelným mikroprocesorem, jinak je to historie. Nemám rozhodně nikomu za zlé, že tím ještě programuje na strojích, kde existují řádově modernější a výkonnější programovací jazyky, ale osobuji si právo mít za zlé to, že mi použití těchto jazyků někdo vnucuje. Kdyby byla komunita kolem Emacsu co k čemu, tak už tam vedle LISPu dávno dali python, perl, nebo nějaký jiný moderní jazyk (i GIMP už koketuje s pythonem pro skriptování).

    TeXovský jazyk (praktické zkušenosti s programováním mám jen z jeho varianty pro Metapost) je +- standardní procedurální jazyk se syntaxí sice velmi svébytnou (kus Pascalu, kus Perlu a mnoho dalších, asi jako takový správný vesnický pes "podvraťák"), ale kupodivu je to docela logické a dá se v tom intuitivně orientovat.
    Další věcí je, že v (La)TeXu jako takovém (= zpracování textu) většinou programovat nemusíte a jednoduchými makry v podstatě jen nahrazujete to, co by se dalo otrocky zvládnout copy - paste stylem.