Hlavní navigace

Názor k článku eHealth v ČR: nová strategie bezpečné infrastruktury od Tomáš Trnka - Jasně, pokud to bude federace 10 systémů, mezi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 11. 2016 22:21

    Tomáš Trnka

    Jasně, pokud to bude federace 10 systémů, mezi nimiž budou data volně téct, není problém (ale to už je opravdu v rovině technických detailů). Deset izolovaných světů není k ničemu; pokud bude každý lékař využívat jen náhodně vybrané tři z nich, vyjde to nastejno, jako by měl všechno na papíře.

    Stále ale považuji za zásadní nasadit takovýto systém plošně, jinak se do toho nikdo nepustí. IZIP měl na spontánní rozjezd mnoho let a tlačila ho největší pojišťovna, přesto ho podporovalo hádám tak 5% lékařů. Elektronizace dokumentace a hlavně integrace stávajících systémů s centrálním úložištěm prostě naráží na velkou počáteční bariéru, kdy to lékařům samotným nic nepřináší a stojí to jen čas a peníze. Užitečné to začne být až ve chvíli, kdy to mají (skoro) všichni. Izolované karty jsou prostě aktuálním zdravotnickým Facebookem a ten z trůnu nesesadíte tím, že napíšete jen "něco lepšího" a čekáte, že lidi spontánně přejdou (své o tom ví Google).

    Jasně, že můj zubař nepotřebuje vidět záznamy sexuologa, ale to už je čistě otázka konfigurace práv v systému, ne fundamentální problém. Každopádně vztah pacient-lékař odjakživa stojí na absolutní důvěře a tohoto předpokladu se nezbavíte ani sebelepším systémem.