Hlavní navigace

Electrum: bezpečná bitcoinová peněženka pro každého

29. 8. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Schraňovat bitcoiny není žádná sranda a po internetu se pohybuje spousta predátorů, kteří by vás o ně rádi připravili. Riziko ale lze značně snížit použitím vhodně navrženého softwaru.

Bitcoinová peněženka Electrum vznikla v roce 2011 a od té doby se těší slušné popularitě. Kloubí totiž jednoduchost použití webových peněženek a služeb s bezpečností klasických desktopových klientů. Software napsaný v Pythonu je k dispozici pro Linux, Windows, OS X a také mobilní systémy Android a iOS. Ne všechny linuxové distribuce Electrum nabízí, ale instalaci na Linuxu lze celkem snadno zajistit prostřednictvím nástroje pip.

Stahování blockchainu? Netřeba

Než se pustíme do popisu toho, jak se Electrum používá, podívejme se na jeho hlavní devízu. Na rozdíl od ostatních klientů Electrum nevyžaduje mít na počítači kopii blockchainu, ani jeho část. To zajišťují dobrovolně provozované servery Electrum, které klientovi předávají informace o transakcích a jím podepsanou transakci vyšlou do sítě. Při spuštění se program vždy připojí k nějakému z desítek dostupných serverů, ale pokud chcete, můžete se samozřejmě připojit na server konkrétní.

Díky tomu je používání Electrum velmi nenáročné. Váš klient získává jen potřebné špetky dat, a to v podstatě okamžitě. Použití této architektury přitom prakticky nesnižuje bezpečnost, protože server k soukromým klíčům nemá žádný přístup. A pokud jde o správnost získaných dat, tu Electrum ověřuje pomocí Simple Payment Verification.

Jednu nevýhodu, ne úplně malou, ale architektura Electrum přece jen má. Aby klient získal informace o stavu vašich adres, zeptá se na ně serveru. A tím server zjistí, že jeden člověk s touto IP adresou používá těchto X bitcoinových adres. Problém by se možná dal částečně vyřešit nějakým dynamickým dotazováním se na více serverů, nicméně to Electrum v současnosti neumí a pravděpodobně by to servery i rychlost získávání informací zpomalovalo.

Vytvoření peněženky

V Electru se peněženka standardně vytvoří pomocí tzv. seedu. Jedná se o třináct slov, která jsou později použita pro generování adres. Electrum vám vytvoří seed složený ze třinácti anglických slov. To opět značně zjednodušuje manipulaci se všemi adresami atp. Celou peněženku později můžete obnovit opětovným zadáním těchto slov (ve stejném pořadí). Ale samozřejmě i naopak – pokud někdo získá přístup k seedu, získá přístup ke všem vašim klíčům a bitcoinům. Seed tedy musíte bezpečně uložit. Ideálně ne do počítače, ale např. ve fyzické podobě do trezoru. Nebo alespoň do správce hesel.

Peněženku Electrum ukládá standardně na pevný disk, přičemž informace jako používané adresy apod. jsou pro klienta normálně dostupné. Privátní klíče jsou ale samozřejmě zašifrovány (AES-256-CBC). Heslo si zvolí uživatel. Pozor, nepleťte si heslo se seedem! Heslo slouží pouze pro zašifrování klíčů na disku daného počítače a pokud ho třeba zapomenete, nic moc se neděje. K obnovení peněženky bude stačit seed. Heslo po vás bude program chtít pouze pro odeslání transakce.

Electrum rovněž umožňuje vytvořit vícepodpisové peněženky nebo peněženky, u kterých služba TrustedCoin zajišťuje dvoufaktorovou autentizaci. To už je ale vyšší dívčí a zde to rozebírat nebudeme. Pokud máte zájem, vše je popsáno v dokumentaci programu. Stejně tak Electrum umožňuje přímo vložit soukromé klíče exportované z jiných peněženek apod.

Používání peněženky

Použití programu je přímočaré. V záložce historie máte přehled příchozích a odchozích transakcí, do záložky adresář si můžete ukládat kontakty a v záložce adresy jsou vaše vygenerované adresy, které můžete používat. Zde se zastavme. Electrum vygeneruje nějakou třicítku adres a nelze do peněženky přidat další, ani vygenerováním nové ani vložením soukromého klíče. Je to opět daň za jednoduchost a možnost obnovit celou peněženku se seedu. Electrum je určeno pro menší uživatele, kterým by počet adres měl stačit. A když ne, stačí založit novou peněženku a prostředky na ni přesunout.

Stejně přímočaré je posílaní bitcoinů. Zadáte částku, cílovou adresu a volitelný komentář. O zbytek se postará Electrum. Zde zamrzí, že nejde ručně vybrat adresy, ze kterých se prostředky mají vzít, to je řešeno automaticky. Electrum se řídí myšlenkou, že každá adresa by měla být použita pouze jednou – pro příjem a následné vyprázdnění. A tak činí. Pokud na jedné adrese máte 1 BTC a někomu chcete poslat 0,5 BTC, Electrum polovinu pošle na vámi zadanou adresu příjemce a zbylou polovinu na jinou vámi drženou adresu. Možná to působí trochu neintuitivně, ale ve světě Bitcoinu nejde o nic výjimečného a jako uživatel to nemusíte moc řešit. Zároveň vám nic nebrání již použitou adresu použít znovu.

Nemůžeme nezmínit poplatky. Dnes už opravdu není dobré posílat transakce bez poplatků, protože je těžaři s největší pravděpodobností vůbec nezpracují. Jaký poplatek ale zvolit? Electrum ve výchozím stavu dává poplatek 0.0005 BTC za kB. Základní transakce s jednou vstupní a jednou výstupní adresou má velikost necelých 200 kB, takže vás dnes vyjde na cca 1,3 Kč. Takový poplatek vám v podstatě zajistí expresní zpracování. Doporučuji však aktivovat dynamický poplatek, který se upravuje podle aktuálního provozu v síti. Většinou vás to bude stát ještě o něco méně a rychlost zpracování nebude o nic horší. Samozřejmě si můžete nastavit i vlastní výši poplatku – globálně nebo pro jednotlivé transakce.

Další možnosti a pluginy

I když Electrum na první pohled vypadá velmi obyčejně, pod povrchem se skrývá celkem slušná řádka možností, popřípadě speciálních režimů. Řada z nich je ale přístupná pouze pomocí příkazů, ne z grafického rozhraní, není určena pro běžné uživatele. Pro zájemce je opět k dispozici moc pěkně zpracovaná dokumentace.

Z dalších možností stojí za zmínku např. možnost vyžádat transakci. To znamená, že si naklikáte, na jakou adresu chcete kolik poslat, a Electrum vám vygeneruje odkaz (Bitcoin URI) a QR kód pro protistranu, který tyto detaily obsahuje. Electrum dál umožňuje exportovat historii transakcí a samozřejmě také soukromé klíče. Nechybí ani možnost podepsat pomocí klíče zprávu nebo podepsanou zprávu naopak ověřit. Program také umožňuje mít otevřených více peněženek zároveň – každá má vlastní okno.

root_podpora

Electrum: vyžádání transakce

Electrum: vyžádání transakce

Electrum rovněž podporuje pluginy. Komunita jich sice moc nevyvinula, ale už ve výchozí instalaci několik zajímavých, byť neaktivních, najdeme. Doporučuji např. plugin E-mail, který automaticky odešle žádost o transakci vaším e-mailem. Plugin exchange rates zase zobrazí stav vaší peněženky ve vybrané měně a také v ní umožní zadávat hodnotu transakce. Jako zdroj kurzu lze použít řadu burz a indexů.

Závěr

Pokud se vám některé věci v předchozích odstavcích zdály složité, neděste se. Nejspíš jim ani rozumět nemusíte. A to je hlavní výhoda programu Electrum. Tento software je dobře nakonfigurován a používá široce uznávané metody manipulace s bitcoiny. Vyjma spletení cílové adresy nebo částky při jeho používání prakticky není co pokazit. Hlavní samozřejmě je bezpečně uchovat seed a nemít kompromitovaný počítač.

Kterou bitcoinovou peněženku používáte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.