Hlavní navigace

Elementary OS Freya: jablečný Linux dýchá Ubuntu na záda

17. 4. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Elementary OS stojí za pozornost. Relativně malá linuxová distribuce svým rozhraním překonává i podstatně větší konkurenty, kteří s ním bojují roky. Třetí vydání rozhraní naštěstí nemění, ale pouze vylepšuje. A k němu přidává nové aplikace, optimalizaci a vůbec ještě o kus lepší uživatelský zážitek.

S názvem Elementary OS 0.3 Freya se pojí poměrně kuriózní příhoda. Distribuce se totiž původně měla jmenovat Isis, vývojáři však v červnu minulého roku název zamítli. Proč, už dnes asi netřeba vysvětlovat. Samozřejmě by si nikdo nemyslel, že distribuce podporuje teroristickou organizaci, ale vývojáři pochopitelně nechtěli, aby název vyvolával jakékoliv negativní konotace. Vydání tak bylo pojmenováno po severské bohyni lásky a krásy Freye.

Freya vychází cca dvacet měsíců po vydání verze 0.2. Za tu dobu se hodně událo, např. vyšlo Ubuntu 14.04 LTS, na kterém Freya staví. To znamená hlavně nové verze programů, jádra (3.16) a balíčků vůbec. Distribuce také lehce nabobtnala a instalační obraz už se s cca 900 megabajty nevejde na CD. Naštěstí se prakticky nezměnilo rozhraní, pouze bylo sem tam něco poupraveno či přidáno. Takže žádný z uživatelů předchozího vydání Luna by neměl mít problém z fleku používat Freyu.

Vzhled a rozhraní: ještě lepší práce s okny

Jak už bylo napsáno, grafické prostředí Pantheon se změnilo jen minimálně. Dolnímu kraji vévodí dok se zástupci aplikací, hornímu panel se vstupem do přehledu aplikací, kalendářem a applety. Upraven však byl tzv. multitasking view (odkaz na něj je nově i v doku). Jedná se o přehled pracovních ploch a nově i oken na nich. Pracovní plochy můžete přidávat, měnit jejich umístění a samozřejmě mezi nimi přetahovat okna. Řešení je to velmi intuitivní a podobné tomu z prostředí GNOME.

Nabídka aplikací se na první pohled vůbec nezměnila, ale při bližším zkoumání objevíte novou a užitečnou možnost. Pokud na ikonu aplikace kliknete pravým tlačítkem myši, zobrazí se kontextová nabídka. Dostanete tak např. možnost bez dalších zbytečných kroků spustit prohlížeč v anonymním režimu nebo otevřít správce souborů jako admin. Výtku bych měl snad jen k tomu, že v případě české lokalizace nelze aplikace vyhledávat i podle anglických názvů. Terminál jsem tak objevil až po chvíli hledání pod názvem Příkazová řádka.

Většina aplikací nově slučuje nástrojovou lištu s hlavičkou okna, také po vzoru GNOME. Někteří uživatelé tento styl kritizují, ale pro designově velmi jednoduché Elementary OS je úplně ideální. Upraveno bylo také několik nabídek v nastavení, např. Aplikace a Uživatelské účty. Obvykle se jedná jen o drobné úpravy ve smyslu sjednocení použitých prvků apod. Velkou pochvalu ale zaslouží nabídka pro konfiguraci monitorů, která je nejintuitivnější, co jsem kdy viděl (počítám linuxové distribuce, Windows i OS X).

V neposlední řadě byl pozměněn vzhled přihlašovací obrazovky, která nově běží na LightDM. Co je ale důležitější, na přihlašovací obrazovku se dostanete už i po uzamčení systému – Freya už nepoužívá obyčejné okénko pro zadání hesla.

Nastavte si notifikace i soukromí

V nastavení si bližší pozornost zaslouží dvě nové, či minimálně výrazně obohacené, nabídky. Řeč je o nabídkách Upozornění a Bezpečnost & soukromí. Upozornění umožňuje konfigurovat chování nofitikací pro různé applety a případně asi i další programy (zkoušel jsem nainstalovat několik dalších, ale v nabídce se neobjevily). Pro každou položku můžete vypnout zvuk a případně i úplně zakázat zobrazování notifikací. Osobně bych například oželel upozornění o připojení k síti. Freya mi umožňuje je vypnout. Nabídka také obsahuje možnost aktivovat mód Nerušit, kdy se nezobrazují žádné notifikace.

Nabídka Bezpečnost & soukromí zase ukazuje, že Elementary OS není jen pro úplné začátečníky. Přibylo jednoduché klikátko pro nastavení firewallu, kde můžete omezit síťové spojení na vybraných protokolech a portech. Soukromí pak zřejmě vychází z obdobné nabídky v Ubuntu, ale je ještě propracovanější. Umožňuje vymazat data o používání systému a otvírání souborů za vybraný časový úsek, případně i zapnout anonymní režim. To znamená, že žádná data o užívání nebudou zaznamenávána do té doby, než to opět povolíte. Dále můžete konfigurovat, o jakých typech souborů nechcete zaznamenávat data o používání (např. videa), či ze kterých aplikací nesbírat vůbec nic. Možností je hodně.

Aplikace: nudný přehrávač a zajímavý terminál

Freya přináší trojici nových aplikací z vlastní dílny: Kalkulačka, Kamera a Videa. Opět jsou maximálně jednoduché, takže na nich není téměř co popisovat. Snad jen ocením historii výpočtů v kalkulačce. Nový přehrávač videa jménem Audience (uživatel se s názvem ani nesetká) nahradil klasický Totem. Audience kromě samotného přehrávání neumí téměř nic, umožňuje jen přepínání stop zvuku a titulků (včetně načtení externích). S nastavením kódování už ale neuspějete. Většina uživatelů asi bude potřebovat něco schopnějšího, např. zmíněný Totem nebo oblíbené VLC. Z nejdůležitějších novinek v ostatních aplikacích zmiňme hlavně lepší podporu Samby a rychlé vyhledávání ve správci souborů a podporu on-line kalendářů.

Příkladem, že Elementary OS nekašle ani na pokročilejší uživatele, jsou vylepšení terminálu. Pardon, příkazové řádky. Byl lehce upraven vzhled (okno už není tolik průhledné) a přibyly možnosti jako obnovení zavřených karet, vyhledávání či zobrazení notifikací o dokončených úlohách (takovou funkci nedávno přidalo i GNOME 3.16). Aplikace uživatele upozorní, když ze schránky vkládá příkaz zahrnující „sudo“. V podstatě říká, že kopírování příkazů z internetu není bezpečné, když nevíte co daný příkaz dělá. Nic bych proti tomu neměl, kdybych dostal možnost jako toto upozornění už nezobrazovat. Jenže jsem ji nedostal a ani v nastavení se mi nepodařilo upozornění vypnout. Dobře myšlená funkce je tak nakonec velmi otravná.

UX DAy - tip 2

Vážný konkurent Ubuntu

Elementary OS jsem víceméně vychválil už v recenzi předchozí verze Luna. Distribuci jsem vytkl pouze nedoladěné aplikace a hardwarovou náročnost. V obou ohledech udělalo vydání Freya značný pokrok a k tomu přidalo několik dalších vychytávek, kterým není co vytknout. Obraz distribuce už je jasný a nyní se pouze doplňují poslední díly skládačky, která působí čím dál lépe. A přihlédneme li k tomu, že Ubuntu v posledních vydáních nenabídlo téměř nic nového, Elementary OS má potenciál přetáhnout nezanedbatelnou část jeho uživatelů. Hezčí a intuitivnější linuxový desktop dnes nenajdete.

Ale pochopitelně vždy je co vylepšovat. Osobně se mi nezamlouvá aplikace Videa, která je zkrátka až moc hloupá. Věřím, že časem ještě pár možností přibude, ale stejně to zavání znovu vynalézáním kola. Lehce upravený Totem by dokázal posloužit skvěle. Dále chybí podpora HiDPI, resp. škálovatelnosti rozhraní, což mě u takto zaměřené distribuce překvapilo. Distribuci by také slušelo nové rozhraní obchodu s aplikacemi. To z Ubuntu přece jen není nejkrásnější a srovnání se zbytkem systému a aplikací nesnese.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.