Hlavní navigace

Empty Clip

15. 8. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Temná a chmurná atmosféra tam venku se nenávratně odráží v charakteristice našeho hrdiny. Osamocený a bez známé minulosti se pohybuje světem plným nebezpečí. Dříve či později spadne pomyslná klec a on dojde svého konce.

Co vše tomu ovšem bude předcházet? To v mnohém závisí na naší obratnosti a strategii. Vydejme se tedy na jednosměrnou cestu a doufejme, že nás postihne prázdný zásobník co nejpozději.

Empty Clip zastupuje žánr 2D akčních RPG. Dle zaběhnutých pravidel nás tedy čeká postupný vývoj hlavního hrdiny a nezbytná, přiměřená míra násilí. Řečeno v režimu na slova skoupém, jde o to získat co nejlepší prostředky a pomocí nich postřílet velké množství všemožných nestvůr. Ale my máme naštěstí čas, tak si to trochu rozebereme.

Ačkoli se v podobných hrách přímo nabízí prostor pro atraktivní napínavý příběh, zde bychom jej hledali těžce. Je totiž tak důmyslně skryt, až vlastně chybí. Netušíme, kde jsme, kdo jsme ani co jsou zač ti druzí. Nicméně selský rozum nám říká, že pochybná stvoření bažící po naší krvi nejsou přáteli. Nezbývá než jít dál i přes známou otázku bušící nám v hlavě. Quo vadis?

ec1

První krůčky jsou za námi. Zvolili jsme si postavu a nacházíme se v hlavní nabídce. Zde nás v první řadě bude zajímat nastavení, v němž si upravíme ovládání a určíme hlasitost zvukové stránky hry. Jsme-li ve hře naprostými nováčky, není na škodu projít si tutoriál. V něm se pomocí mnoha místností podrobně seznámíme jak se samotným pohybovým aparátem, tak se všemi aspekty hry, a není jich rozhodně málo. Druhou možností je spustit ihned novou hru. Na výběr máme tři herní módy. Jsou jimi survival, adventure a campaign.

ec2

Campaign – základní mód, kde nás čeká jistá linearita putování. Střet nejen s klasickými nepřáteli, ale také s jejich nadřízenými.

Adventure – otevřenější a méně omezený typ hry ve kterém je možno objevovat města, podzemní komplexy, atd.

Survival – dynamický mód zaměřený na střet s nestvůrami. Cílem je přežít po určitou dobu, než se otevře brána do dalšího kola.

Jak bylo oznámeno v úvodu, Empty Clip je hrou typu rpg. Nečekejme však, že vývoj postavy tkví v desítkách vlastností a podrobném propracování. Postačit si musíme se třemi vlastnostmi a pěti kategoriemi zbraní. Každá má vlastní body, které rozdělujeme. Mezi vlastnosti náleží síla, obratnost a vitalita. Síla nám dovoluje užívat lepších brnění a zvyšuje účinnost útoku beze zbraně či zbraní chladných. Obratnost zkracuje dobu nabíjení, přepínání zbraní a zrychluje chůzi. Vitalita potom zvyšuje zdraví a ovlivňuje používání lékárniček.

ec3

Hovořili jsme o pěti kategoriích pro zbraně. Jmenovitě chladné zbraně (sem se řadí smrtelně chladné pěsti), pistole, pušky, brokovnice a těžké kulomety. Většina obsahuje nejméně tři zástupce a to dohromady dává slušný arzenál. Setkáme se i s oblíbenými modely jako AK-47 nebo ve Hvězdné bráně oblíbenou P90-kou. Ve hře natrefíme krom palných záležitostí a jejich zásobníků na další bonusy. Zvyšují nám přesnost, účinnost, kapacitu, rychlost, atd. Rozhodně se je vyplatí sbírat. Místa je bohužel omezené množství. Pomoci nám jej zvýšit může například brnění, které má prostor pro zásobníky. Dále se setkáme s teleporty, přepínači, které nám pomáhají řešit zapeklité úlohy, checkpointy a mnoho dalšího. Ale na to již přijdete sami.

ec4

Zpracování Empty Clip není špatné, ale nemusí vyhovovat každému. Pohled z ptačí perspektivy nám dává dobrý přehled o situaci. Detaily však titul zrovna neoplývá. Stále stejná prostředí, hranaté stromy, strohé vybavení místností, atd. Hudební složka bude stěží adeptem na nejlépe prodávaný soundtrack. Ovládání je nezvykle posunuté, což může dělat z počátku problémy, nebo si jej změníte. Přes všechny tyto nevýhody dokáže zabavit na docela dlouhou dobu.

root_podpora

Nemáte-li zrovna nic na práci, zkuste si zastřílet na pár nestvůr. Hrajte si a vytvořte dokonalého zabijáka.

Na stránce projektu zvolíme odkaz download, jež nás přenese na klasickou SourceForge stahovací stránku. Já jsem zvolil verzi 1.0.3 pro kterou je archiv s binárkami. Ten stačí stáhnout, rozbalit a spustit emptyclip.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku