Hlavní navigace

Enemy Territory: Quake Wars

21. 12. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Píše se o několik desetiletí více a Země je opět ve smrtelném ohrožení. Přesněji řečeno její obyvatelé. Není to ovšem velké překvapení, spíše periodicky se opakující událost. Modrá planeta asi chyběla v pestrobarevné sbírce další mimozemské rase. Chceme-li přežít, musíme se jim postavit tváří v senzory.

Enemy Territory: Quake Wars je příjemným akčním koktejlem. Zaměřen je hlavně na multiplayer, ačkoli bychom našli i díl singlplayeru. Slouží však spíše jako tutoriál a letmé povyražení. Veškeré dění máte z pohledu první osoby. K dispozici je samozřejmě široká škála možností. K nim se postupně propracujeme. Nejdříve si řekněme něco málo o naší nezáviděníhodné situaci. Máme rok dva tisíce šedesát pět, slabý vlahý větřík, moře je klidné, sníh nepadá a rasa mechanizovaných humanoidních robotů říkajících si Strogg nás chce vyhladit. Vcelku idylka. Státy se spojily v obranný celek pojmenovaný originálně GDF (global defense forces). V následujících misích se rozhodne o dnech příštích.

etqw 1

Hra má rozhodně dobré předpoklady. Vývojáři ze Splash Damage společně s kolegy z iD Software vzali dřívější námět Enemy Territory, přidali dynamičnost série Quake, styl podobný na Battlefield, odebrali vlajky a doplnili příběh. A světe div se, povedlo se. Velmi zdařilé je pozadí map ve smyslu příběhu, nejedná se o stejný úkol na pozadí různých exteriérů a interiérů. Není to přesné přirovnání, ale krapet se blíží propracovanějšímu assaultu z UT.

etqw 2

Před tím, než se zapojíte je nutné si vybrat stranu a povolání. Strany jsou dvě, jak je patrné z vět výše uvedených. Buď zůstanete věrni lidskému genotypu, nebo přejdete na stranu agresorů neboli Stroggů. Obě mocnosti disponují více typy vojáků. Klasické rozložení známé z více her. Například odstřelovač, voják, medik, technik, atd. Každé povolání najde své uplatnění, ačkoli ne v každé mapě. Nač mít medika, když je respawn rychlejší? Smrt rozdáváte pomocí zbraní, jejichž arzenál je působivý. Od skutečných po futuristické, k dispozici jsou také technické prostředky v nemalém množství. Tanky, transportéry, buginy, rakety, plavidla, atd.

Jednou z věcí, která se Enemy Territory: Quake Wars vyčítá, je malé uplatnění týmové akce. Je pravdou, že hra není koncipována tak, aby to bez spolupráce udělat nešlo. To je zajisté pravda, ale uvědomí-li si hráči moc kooperace, která se jim nabízí díky dobré možnosti komunikace, stoupá šance jejich úspěchu. V rámci hry jste zároveň hned dvojitě ohodnocováni. Jednak jako tým, tak také coby individualista. Za úspěchy vás neminou výhody, speciální schopnosti či medaile. Zůstaňte dlouho naživu a váš pohyb se zrychlí, apod. Bohužel je vše dočasné a při příštím hraní začínáte od počátku.

etqw 3

Grafické zpracování se vskutku povedlo. Nádherné detaily externích prostranství zahřejí u srdce. Rostliny takřka ožívají, počasí je proměnlivé, vše mile zapadá. Radost snad budou kazit jen interiéry. Vybavení budov je zbytečně prosté, ale to bychom mohli překousnout. Prokreslení jednotlivých charakterů postav stejně jako technických prostředků je velmi dobré. Nároky jsou přímo úměrné zpracování. Počítejme tedy s konfigurací aspoň 1,8 GHz, 512 MB RAM, 128 MB 3D karta. Hratelnost je brilantní. Jen je škoda, že se hra často zvrhne v čistá jatka, kde nemá cenu zapojovat taktiku či strategii, pouze primitivní smysly přežití. Ovládání vychází z osvědčeného modelu, čili by nemělo činit problémů.

root_podpora

etqw 4

Máte-li chuť si v nadcházejících svátcích klidu a mírů trochu zařádit, naskytla se vám skvělá příležitost. Enemy Territory: Quake Wars rozhodně za stáhnutí stojí. Mnoho desítek hodin zábavy a umírání. Je jedno, na kterou stranu se postavíte, hlavně když to bude strana vítězná. Přesná muška nechť vás provází.

etqw 5

Ze stránek věnujících se Enemy Territory: Quake Wars v Linuxu si stáhneme demo klienta – stahování probíhá přes BitTorrent, je tedy třeba mít příslušný program. Po stažení stačí učinit soubor spustitelným a spustit. Instalací nás provede textový instalátor. Jedná se o komerční hru a krabicovou verzi pořídíte přibližně za 1200 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku