Hlavní navigace

Názor k článku Enlightenment míří k Waylandu, FreeBSD vyzývá Linux ke spolupráci od klokan - To je s prominutím nesmysl. To, že v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 8. 2019 23:04

    klokan

    To je s prominutím nesmysl. To, že v každé zemi je jiné autorské právo, není slabina GPL, přesně totéž platí pro kteroukoli jinou licenci. Každá vychází z určitého právního prostředí a neexistuje žádná magická licence, která by automaticky platila celosvětově. Dále není pravda, že nikdo nikdy nikoho úspěšně nežaloval kvůli GPL. Např. v Německu, Harald Welte vs D-Link Germany - tady máte například toho výrobce routerů. Nejsem právník, ale domnívám se, že v rámci EU jsou zákony o autorských právech natolik sladěné, že tento precedent platí pro celou EU. Podobný případ byl ostatně i ve Francii proti ISP Free, na podrobnosti si nevzpomínám. Stejně tak v USA byla GPL úspěšně uplatněna proti Ciscu a samozřejmě je známý případ Wallace vs FSF - tam sice nešlo o konkrétní porušení licence, ale soud jednoznačně stanovil, že GPL je právně vymahatelná. Takže tak.

    Samozřejmě, že se GPL porušuje, stejně jako vendoři vesele porušují kteroukoli jinou licenci počínaje těmi na Windows a na iOS. Nicméně realita je taková, že GPL má za cíl garantovat svobodu uživatelů, ne "svobodu" Microsoftu a Applu si kód přivlastnit a využívat v proprietárních produktech. Právě díky tomu je tak úspěšná a díky tomu se Linux, nikoli BSD, stal nejpoužívanějším OS na světě.